maja 03, 2017

Ciasto czekoladowe / Chocolate Cake

Dziś przedstawiam przepis dla wszystkich fanów gorzkiej czekolady - intensywnie czekoladowe ciasto, które zawiera jej aż dwie tabliczki: w środku i na wierzchu. Jeśli miałabym określić konsystencję i smak ciasta, musiałabym powiedzieć, że jest ono skrzyżowaniem polskiego murzynka z amerykańskim brownie. U mnie na wierzchu znalazły się liofilizowane maliny, ale świetnie sprawdzą się tu świeże owoce, na przykład truskawki lub kawałeczki brzoskwini. Smacznego:)

Polecam też mniej intensywne w smaku czekoladowe ciasto z truskawkami:)

120 g masła w temperaturze pokojowej (powinno być bardzo miękkie),
1 i 1/2 szklanki cukru,
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
szczypta wanilii,
110 g gorzkiej czekolady,
260 g mąki,
35 g kakao (może być troszkę mniej),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1./2 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)

na polewę:
120 ml kremówki,
140 g ciemnej lub mlecznej czekolady  (może być pół na pół)

liofilozowane maliny od Scandic Food

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę (około 5-6 minut). Stopniowo dodawać jajka, wymieszać. Stopniowo dodawać roztopioną i ostudzoną czekoladę, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianą z mlekiem, mieszając trzepaczką lub szpatułką (nie mikserem!). Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę (34x23 cm). Piec w 165 stopniach około 40 - 45 minut. Czekoladę rozpuścić w podgrzanej śmietance, wylać na ciasto. Posypać liofiliozowanymi malinami lub udekorować świeżymi owocami.


Przepis znalazłam tutaj.

ENGLISH:

120 g of butter (room temperature, the butter should be really soft),
1 1/2 cup of sugar,
2 large eggs (room temperature),
a big pinch of vanilla,
110 g of dark chocolate (70 % of cocoa),melted
260 g of flour,
35 g of cocoa powder,
2 tsp of baking powder,
1 1/2 cups of milk (room temperature)

for the glaze:
120 ml of heavy cream
140 g of chocolate (dark or milk),

fruit for decoration

Beat the butter with sugar, until light and fluffy (5-6 minutes). Gradually add eggs (one by one) and mix. Gradually add melted chocolate (it can't be very warm!), mix well. Using a spatula or a whisk, gradually add milk and sifted dry ingredients (in turns). Pour the batter into the prepared baking pan (34x23 cm; covered with baking paper). Bake for about 40 to 45 minutes (165C). Prepare the glaze; melt the chocolate in the warm cream, pour it over the cake. Decorate with fruit.

See the original recipe.

43 komentarze:

  1. Ten długi majowy weekend jest taki przyjemny. Jednak stałby się zdecydowanie lepszy, gdybym mogła spróbować tego wspaniałego ciasta!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie wygląda, ostatnio robiłam podobne, a już mam ochotę na kolejne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności!
    Ciacho wyglada wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  4. prawdziwie czekoladowa rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym! Nie masz kawałka na zbyciu? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pyszności to u nas do herbatki na przefiltrowanej wodzie :) Filtr schowany pod zlewem a woda wreszcie pyszna

    OdpowiedzUsuń
  7. Gorzka czekolada i kwaśne maliny <3 Idealne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie, chętnie bym zjadła. Uwielbiam ciasta czekoladowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Interesting post! Have a lovely Day! 👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
  10. nie jem czekolady, ale wygląda ślicznie :)

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia ! :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  11. It looks delicious and moist! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto czekoladowe zawsze poprawia mi humor:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojejjj!!! Jak smakowicie wygląda! Poproszę kawałek! 😍 🍰

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię takie ciasta - intensywny smak :) A liofilozowane maliny wprost ubóstwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo pysznie! Lubię czekoladowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Obłędnie się prezentuje! Moje ślinianki wariują! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie i smacznie wygląda. Te liofilizowane maliny na tle czekolady to istne arcydzieło dla oka. Nie mogę się napatrzeć 😊❤

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis wcale nietrudny - chyba spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  19. na ciasto czekoladowe zawsze mam ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda obłędnie. Zjadłabym kawałek, bo kusi. Sama nie jem czekolady, ale rozpieszczam moją rodzinę i wypiekam dla nich czekoladowe pyszności. Więc dla nich zapisuję Twój przepis i chętnie upiekę to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ależ wygląda apetycznie! wspaniałe ciacho! <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasto czekoladowe, czyli cos co chyba kazdy lubi <3

    OdpowiedzUsuń
  24. What a stunning chocolate creation! The colour contrast between dark chocolate and red fruit is just beautiful.

    OdpowiedzUsuń
  25. pysznie wygląda ;D

    grlfashion.blogspot.com
    Zapraszam;* odwdzięczam się za każdą obserwację :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Wow , kawałkiem takiego ciacha nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  27. wygląda przepysznie !
    Zapraszam do siebie kochana <3
    stay-possitive.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. To ciasto wygląda przepysznie :) Z chęcią wypróbuje Twój przepis :)
    W tym tygodniu zamierzam robić migdałowe trufle :)
    Zapraszam https://natalie-forever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Thank for your visit! Kiss 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  30. po dzisiejszym dniu bym zjadła całą blachę:D

    OdpowiedzUsuń
  31. Narobiłaś mi smaka... Ciasto wygląda przepysznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  32. pycha! ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  33. Na widok takiego ciasta od razu mi ślinka cieknie :D Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Pyszne ciacho! Słońca brakuje to kawa i duuuża porcja ciacha ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Fajne ciasto :) Bardzo lubię kakaowe ciasta :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger