maja 12, 2017

Amerykańska zupa rybna / Fish Chowder


Amerykańska zupa rybna przepis
Amerykańska zupa rybna 


Dziś amerykańska zupa rybna - to prosty przepis na delikatną zupę z rybą, warzywami, szczypiorkiem i śmietanką - na pewno posmakuje wszystkim fanom ryb. Może być też ciekawym pomysłem na święta.

Ja swoją zupę przygotowałam na dobrym, domowym bulionie rybnym, ale jeśli chcemy, by smak ryby nie dominował, możemy ją przygotować na delikatnym wywarze jarzynowym. 

Taka prosta zupa rybna z filetów  może być przygotowana z użyciem dowolnej ryby, sprawdzi się każdy filet z dobrej, białej ryby (halibut, dorsz, mintaj) ale również łosoś lub pstrąg łososiowy albo mieszanka łososia z białą rybą. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z rybą :)

Jeśli lubicie ryby, polecam również moją rybę z piekarnika z sosie pieczarkowo - koperkowym:




Amerykańska zupa rybna, składniki:


3-4 rybne filety bez skóry (mogą być mrożone),
ok. 2 l. wywaru rybnego lub jarzynowego,
2 ziemniaki,
marchewka,
gałązka selera naciowego,
kilka łyżek mrożonego groszku,
por,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (lub do smaku),
kilka łyżek soku z cytryny,
kilka łyżek szczypiorku (albo natki pietruszki lub koperku),
sól, pieprz, tymianek

Amerykańska zupa rybna, przygotowanie:


Drobno posiekać por i czosnek. Pokroić w kostkę ziemniaki, marchew i seler. Warzywa zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawić (czosnek dodać na końcu). Zalać bulionem, gotować około 15 minut. Pokrojoną na kawałki rybę oraz groszek dorzucić na 5-10 minut przed końcem gotowania (bardzo szybko ugotują się w zupie). Dodać szczypiorek, wlać śmietankę i sok z cytryny do smaku, ew. doprawić. Jeśli chcemy zagęścić zupę, można rozmieszać 1-2 łyżeczki mąki z wodą lub śmietanką i dolać do zupy.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


ENGLISH:

3-4 skinless fish fillets (you can use frozen),
approx. 2 l. of fish stock (you can use vegetable stock),
2 potatoes,
1 carrot,
1 stalk of celery,
few Tbsp of peas,
1 small leek,
2-3 cloves of garlic,
approx. 1/3 cup of heavy cream (or to taste),
lemon juice (to taste),
few Tbsp of chive (parsley or dill),
salt, pepper, thyme

Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped leek, diced potatoes and carrot. Cook, stirring, until lightly golden. Add finely chopped garlic and cook for additional minute. Season well. Pour in the stock, simmer on low heat for about 15 minutes. Add the fish and cook for 5 to 10 minutes. Add the peas and chive. Pour in some cream and lemon juice to taste.  Enjoy:)



33 komentarze:

  1. apetyczna bardzo, poproszę porcyjkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jakby dało się zjęśc nic przy tym nie robiąc :P

      Usuń
  2. Quick simple and very delicious!

    OdpowiedzUsuń
  3. This is something I would love to try, Natalia! It looks delicious! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda zupa rybna :) Lubię taką zupę z dużą ilością warzyw :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za bardzo za rybami, ale zupka wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dania rybne jadam nie często,ale ta zupa wygląda wyjątkowo apetycznie ❤

    OdpowiedzUsuń
  7. Hi there my dear;)

    It looks sooooo delicious;)
    I love your blog. I am your follower right now;)

    Hugs from Germany
    Isa
    www.label-love.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupy rybnej nie jadłam całe wieki! Dzięki za przypomnienie :) Twoja zapowiada się bardzo smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię zupę rybną i sama robię ją na kilka sposobów :) Twoja wygląda przepysznie :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupę rybną bardzo lubię. Jednak tej wersji nie znałam. Ciekawa jestem, jak smakuje zabielona, bo ja nigdy tak nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię taką zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie próbowałam takiej zupki. Ciekawa propozycja.
    Z chęcią poznam jej smak.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. no nie ja lubię ryb ani niczego z nimi związanego;p

    OdpowiedzUsuń
  14. Wieki nie jadłam zupy rybnej. Twoja wersja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, uwielbiam zupki rybne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie jadłam zupy rybnej. :o

    OdpowiedzUsuń
  17. oo.. nie widziałam jeszcze takiego przepisu, ciekawy bardzo :)
    Aż sobie zapiszę i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ryby uwielbiam ale tylko smażone, za zupami nie przepadam..

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie No wyglada genialnie i nie wydaje się trudna do zrobienia :) super

    OdpowiedzUsuń
  20. lubię takie lekkie zupy, pyszka :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię zupę rybną. Dawno już jej nie jadłam, a ta wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. A very interesting post !!! Thank you for your comment on my blog!!! 👌👌👌💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda dobrze choć za zupą rybną nie przepadam. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. amazing post :)

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie za wszystkimi rodzajami ryb przepadam, a raczej jest ich bardzo mało więc ciekawe czy mi by zupa zasmakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Lubię zupy rybne. Może jutro taką zrobię, mam zamrożone rybki -:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nigdy nie jadłyśmy zupy rybnej :P od dzieciństwa kojarzyło nam się to danie bardzo negatywnie ale od jakiegoś czasu chciałybyśmy jej spróbować bo wygląd apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger