maja 15, 2017

Rabarbar i truskawki pod kruszonką / Rhubarb and Strawberry Crumble

Rabarbar i truskawki pod kruszonką przepis
Uwielbiam, kiedy zaczyna się sezon na rabarbar - za chwilkę pojawią się truskawki, a potem kolejne, pyszne owoce lata. Dziś przedstawiam najlepszy przepis na szybki, prosty deser w te dni, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie ciasta, czyli truskawki i rabarbar pod kruszonką.

Tak naprawdę do zapieczenia pod kruszonką sprawdzi się większość Waszych ulubionych owoców - wybierajcie sezonowe i łączcie z ulubionymi dodatkami.

Ciepłe owoce, chrupiąca kruszonka i kleks słodkiego jogurtu to dla mnie najprostszy i najszybszy sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze. Jeśli wolicie, możecie zwieńczyć truskawki i rabarbar pod kruszonką ubitą śmietaną (albo jeszcze lepiej lodami waniliowymi). Polecam, smacznego:)

Polecam też inne moje desery i wypieki z rabarbarem lub truskawkami:)


Jeśli lubicie łatwe desery, polecam też najłatwiejsze na świecie ciasto z owocami i kruszonką:


Rabarbar i truskawki pod kruszonką, składniki:


na 5 porcji:

kilka dużych gałązek rabarbaru,
ok. 20 truskawek (mogą być mrożone, nie trzeba ich rozmrażać),
garść wiórków kokosowych, opcjonalnie,
4-6 łyżeczek cukru,
duża szczypta mielonej wanilii

na kruszonkę:
100 g zimnego masła,
100 g cukru,
200 g mąki,
szczypta wanilii

jogurt grecki i cukier puder/miód do smaku albo ubita śmietanka lub lody waniliowe

Rabarbar i truskawki pod kruszonką, przygotowanie:


Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, cukrem i wanilią, rozetrzeć palcami na grube okruchy, odstawić do lodówki (można przygotować ją dzień wcześniej). Do miseczek lub jednego większego naczynia nałożyć pokrojony na małe kawałki rabarbar, truskawki. Dodać wiórki, cukier i wanilię, wymieszać. Całość posypać kruszonką, piec ok. 15-20 minut w 200 stopniach lub do zarumienienia wierzchu. Podawać z posłodzonym jogurtem, ubitą śmietanką lub lodami.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



ENGLISH:

for 5 servings:

few stalks of rhubarb, sliced
20 strawberries (you can use frozen, no need to thaw),
a handful of coconut shavings,
4-6 tsp of sugar,
a big pinch of vanilla

for the crumble topping:

100 g of cold butter,
100 g of sugar,
200 g of flour,
a pinch of vanilla


greek yoghurt and powdered sugar/honey to taste or some whipped cream or vanilla ice cream, to serve


Prepare the crumble: mix the sugar, flour and vanilla. With your hands, work in butter until large clumps form. Chill in the fridge, covered, until ready to use. Preheat your oven to 200 C. Place the rhubarb and berries into prepared dish (or dishes), add sugar, vanilla and coconut. Mix. Sprinkle with crumble. Bake for about 15 to 20 minutes or until golden brown on top. Serve with sweetened yoghurt, cream or vanilla ice cream. Enjoy:)




43 komentarze:

  1. mniammm, aż mam apetyt na rabarbar :)

    http://kuchniaellie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często sięgam po takie desery latem i wiosną. Uwielbiam owoce pod kruszonką!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to apetycznie wygląda. I jest takie proste. Chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bym się zajadała.... o mniam! Wygląda pysznie i tak musi smakować. Kiedyś sobie takie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. latem musi być u mnie w domu taki deser:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio robiłam coś podobnego ale z rabarbarem i jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię kruszonkę na wszelkie sposoby.
    Ten przepis bardzo mi się podoba. Z chęcią bym zjadła.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki wiosenny deser, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. prosto i pysznie :)) takie desery zawsze genialnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I can't resist anything with crumble! This looks utterly delicious, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie rzeczy, zawsze zamawiam do kawy w cukierni Sowa:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie połączenie, zawsze nie mogę doczekać się czasu rabarbaru i truskawek:D
    dziękuję za przepis, zapisałam go sobie, będzie w sam raz do niedzielnej kawki ze znajomymi:*
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda rewelacyjnie! Aż zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Very interesting post! Kiss 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam truskawki! :) Jak zawsze smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam! Pyszny deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. muszę taki zrobić ! :)

    Pozdrawiam i miłego dnia :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  20. O matko, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  21. A właśnie rozmawiałam z mamą co tu z rabarbaru zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Najlepszy czas przed nami - już się nie mogę doczekać pierwszych truskawek w rozsądnej cenie

    OdpowiedzUsuń
  23. Pycha! Uwielbiam rabarbar. <3

    OdpowiedzUsuń
  24. Smakowicie wygląda :)
    Zrobię sobie takie :)

    Zapraszam do siebie http://e-porad.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  25. To cudo byłoby spełnieniem naszych aktualnych marzeń ^^ Nawet kupiłyśmy rabarbar tylko myślimy jak upiec ciasto i sobie poradzić bez piekarnika xD

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo fajny deser :) Szczególnie kruszonkę lubię :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo lubię połączenie rabarbaru i truskawek, a w takiej formie to już w ogóle coś wspaniałego ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger