sierpnia 25, 2017

Pavlova z malinami i jeżynami / Berry Pavlova

Ostatnio często przygotowuję domowe lody, a do nich potrzebujemy samych żółtek. Białka, które mi zostają, najczęściej zamrażam, a następnie używam do innych deserów. Dziś polecam pyszną Pavlovę, tym razem w wersji mini. Chrupiące bezowe ciastko z piankowym wnętrzem jest idealnym letnim deserem, zwłaszcza podane z bitą śmietaną lub posłodzonym jogurtem i owocami lata. Polecam, smacznego:)

na 7 ciastek:
5 dużych białek,
250 g cukru,
łyżeczka soku z cytryny,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,

bita śmietana lub jogurt grecki, cukier puder, szczypta wanilii, świeże owoce

Białka ubić na prawie sztywną pianę, stopniowo, po łyżce, dodawać cukier. Ubijać, aż powstania biała, gładka i lśniąca masa. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, formując siedem okrągłych ciastek podobnej wielkości. Piec 2 minuty w 180 stopniach, następnie natychmiast obniżyć temperaturę do 140 stopni i piec około 40 minut. Po upieczeniu nie otwierać piekarnika (!) i pozwolić bezom wystygnąć przez kilka godzin. Ubitą śmietanę lub jogurt wymieszać z cukrem pudrem i wanilią do smaku, nałożyć na każde ciastko, podawać ze świeżymi owocami.

przepis na bezę z tej strony

ENGLISH:

for 7 Mini Pavlovas:

5 large egg whites,
250 g of sugar,
1 tsp of lemon juice,
1 tsp of potato or corn starch

whipped cream or greek yoghurt, powdered sugar, fresh berries

Preheat the oven to 180C. Whip the egg whites, until they're almost stiff. Gradually, 1 tbsp after another, add sugar and beat, until white, thick and shiny. Add lemon juice and starch. Spoon the meringue on the baking pan covered with parchment paper, forming seven round Pavlovas. Bake for 2 minutes and immediately turn the temperature down to 140C, bake for additional 40 minutes. Do not open the oven and let them cool for few hours. Mix the cream/youghurt with sugar, spoon over each Pavlova and top with some fresh berries. Enjoy:)

See the original recipe.




37 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam ale z pewnością świetnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ przepysznie to wygląda, mniam :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku kocham bezy <3 Niebo w gębie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam tego deseru, ale wygląda przesmacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. maliny i jeżyny - moje ulubione sierpniowe owoce:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha❤

    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wygląda :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Looks delicious and refreshing!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna Pavlova i super te owoce. Wspaniała kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jadłam kiedyś pavlovą, ale z dodatkiem kawy i orzechów

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka fajna.
    Naprawdę bardzo mi się podoba.
    Idealna na weekend.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy mi nie wyszła żeby się nie połamała wiec tym bardziej podziwiam 😀

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczny deser. Jeszcze nie robiłem pavlovy ☺ Muszę spróbować zrobić ten deser ☺

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojj, zjadłabym takie ciasteczko :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam bezy. Taka Pavlova z owocami to deser, którego nie potrafię sobie odmówić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Deser w sam raz dla mnie, uwielbiam bezy pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  17. I love berries!
    Have a nice Sunday

    OdpowiedzUsuń
  18. Zdecydowane tak dla takich pyszności! Zjadłabym taką Pavlovą ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie desery :)
    paulan-official-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. pycha!
    i domowa beza nie musi być tak słodka :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo smakowicie to wygląda :) Uwielbiam takie słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  22. Kiedyś nie przepadałyśmy za bezami ale coś nam się od niedawna pozmieniało i z chęcią byśmy ją zjadły :)

    OdpowiedzUsuń
  23. comment peut-on résister à une telle gourmandise j'adore
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale to dobrze wygląda :O! A blog zaobserwowałam - kocham jeść <3!

    yollowe.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. cóż za kolor! idealny! marzy mi się taka pavlova już od dawna, o mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pavlowa, i na dodatek z malinami, to jedno z moich ulubionych wypieków:_

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger