maja 26, 2021

Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora

Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora przepis
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora 

Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora przepis

Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora przepis

Jeśli szukacie przepisu na szybki obiad, dzisiejszy kurczak pod pierzynką z marchewki, pora i majonezu będzie dla Was idealnym rozwiązaniem. Mięso i warzywa wymagają minimum czasu przygotowań, a całość zapiekamy w piekarniku - bez stania przy patelni :)

Pierś z kurczaka pod pierzynką marchewkową jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso wystarczy tylko oprószyć przyprawami, a następnie nałożyć warzywa, które nie potrzebują wcześniejszego smażenia. Jeśli nie przepadacie za przyprawą curry, możecie tu użyć ulubionych przypraw do kurczaka, ulubionych ziół lub mieszanki gyros / kebab. Curry fantastycznie łączy się jednak ze słodyczą marchewki.

Zapiekany filet z kurczaka pod pierzynką jest delikatny i mięciutki - idealny z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie inne moje przepisy z kurczakiem :)

Polecam również mojego kurczaka pod pierzynką z papryki i beszamelu:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora, składniki:



500 g piersi z kurczaka,
3 małe marchewki,
mały kawałek pora (biała lub jasnozielona część),
2 łyżki majonezu,
sól, pieprz, granulowany czosnek, curry (lub inna ulubiona przyprawa do kurczaka)

Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora, przygotowanie:

Kurczaka przekroić na 4 części i rozbić tłuczkiem na średniej grubości kotlety. Oprószyć z obu stron przyprawami, ułożyć w naczyniu do pieczenia. Zetrzeć marchewkę na wiórki, por drobno posiekać. Wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na każdy kotlet. Zapiekać w 180 C około 30 minut - połowę czasu pieczenia pod przykryciem, połowę bez (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kotletów).

Zmodyfikowany przepis ze strony kulinarneprzeboje.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



Chicken Breast Baked with Carrot Recipe:


500 g of chicken breast,
3 small carrots, grated,
a small piece of leek (white or light green parts),
2 tbp of mayo,
salt, pepper, granulated garlic, curry (or use favourite chicken spice blend instead)

Cut the chicken into 4 pieces and beat, using a meat mallet, until medium thick. Sprinkle with seasonings. Mix grated carrot, finely chopped leek and mayo. Season with salt and pepper. Place cutlets on a baking tray. Add carrot and leek mixture on top of each cutlet. Bake in 180 C for about 30 minutes - first 15 minutes covered and next 15 minutes uncovered (baking time may vary, depending on the thickeness of your cutlets). Serve with potatoes, fries or rice and some salad on the side. Enjoy!

22 komentarze:

  1. takiego kurczaka jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A great way to add carrot to your diet and they look yummy too.

    OdpowiedzUsuń
  3. Very creative recipe. And so full of flavor! Nice -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się bardzo apetycznie. Chętnie skorzystam z przepisu. Dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam cieplutko ☀️

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny bardzo ciekawy przepis. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  6. This one is not for us, but I am sure that many people would love it.

    OdpowiedzUsuń
  7. That's interesting. I've never made a dish that is like this one but it looks good.

    OdpowiedzUsuń
  8. Basic recipe, tasty result. Except of the mayo, all the other ingredients will do.As a side dish I would prefer salad.

    OdpowiedzUsuń
  9. Na zdjęciach wszystko prezentuje się bardzo ładnie. Ciekawe, czy mi wyjdzie podobnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Raczej nie jestem fanką takich połączeń, ale w sumie czemu by nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Thank you for sharing this chicken recipe ...

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurczak pod pierzynką ,jest pyszny ... dzisiaj robiłam na obiad 😊👍 Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że smakowało, pozdrowienia ☺

      Usuń
  13. Czy naczynie ma być wcześniej wysmarowane olejem ?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger