lipca 14, 2021

Kurczak w sosie pomidorowym z curry i papryką

Kurczak w sosie pomidorowym z curry i papryką przepis
Kurczak w sosie pomidorowym z curry i papryką


Kurczak w sosie pomidorowym z curry i papryką przepis

Kurczak w sosie pomidorowym z curry i papryką przepis

Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad z piersią kurczaka, dzisiejszy kurczak w sosie pomidorowym z curry i papryką jest wart wypróbowania. Duszona pierś jest delikatna, miękka i aromatyczna, w sam raz na posiłek dla całej rodziny - zwłaszcza jeśli lubicie kuchnię indyjską.

Kurczak w sosie pomidorowym z curry i papryką to idealny przepis dla początkujących. Jeśli nie macie wszystkich wymienionych w przepisie przypraw, możecie wykorzystać tylko mieszankę curry - i tak będzie pysznie.

Duszona pierś z kurczaka w curry może być wzbogacona o wiele Waszych ulubionych warzyw. U mnie to papryka, ale świetnie sprawdzą się też liście świeżego szpinaku, ciecierzyca, cukinia, a nawet słodkie ziemniaki. Całość możecie zabielić słodką śmietanką lub mlekiem kokosowym.

Duszony filet z kurczaka w curry to pyszne danie pełne smaku - idealne z ryżem basmati lub kaszą, a także indyjskim chlebkiem naan. Smacznego:)


TUTAJ znajdziecie więcej przepisów inspirowanych kuchnią indyjską, a TUTAJ więcej przepisów z kurczakiem :)

Polecam też mój pyszny i szybki stir fry z kurczakiem:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Kurczak w sosie pomidorowym z curry i papryką, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
czerwona papryka,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego lub wody,
ok. 1/4-1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego (lub do smaku),
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i opcjonalnie ostra papryka, curry,  opcjonalnie kurkuma i granulowany imbir

Kurczak w sosie pomidorowym z curry i papryką, przygotowanie:

Pierś kurczaka pokroić wzdłuż na kotlety, oprószyć przyprawami i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat, smażyć chwilę i dodać kurczaka. Zalać całość wodą lub bulionem, tak by lekko zakrywał składniki. Dusić około 30-40 minut (pierś duszona dłużej będzie jeszcze bardziej miękka i delikatna). Pod koniec duszenia doprawić całość i dodać śmietankę do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chicken with Tomato Curry Sauce Recipe:

500 g of chicken breast,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
2-3 tsp of tomato paste,
2 cups of water or chicken stock,
approx. 1/4 - 1/3 cup of heavy cream, milk or coconut milk,
1-2 tsp of potato starch or corn starch, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, curry, sweet and hot paprika, optionally some turmeric and granulated ginger

Cut the chicken into cutlets and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until golden. Set aside. To the same pan add chopped bell pepper and finely chopped  onion. Cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add tomato paste, cook for 30 seconds or so and add the chicken back in, Cover with stock or water (add enough to gently cover the ingredients in the pan) and simmer for about 30 to 40 minutes. Season well to taste and add cream or milk. If the sauce is to runny, thicken it with some slurry (starch mixed with 1/3 cup of water). Serve over rice or with naan bread. Enjoy :) 

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam kurczaka w takich smakach. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Love curry! And chicken. And tomato. :-) Wonderful combo of flavors here -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  3. That sauce sounds rich and lovely.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie przepisy są czasem zbawieniem, bo nie dość, że szybkie, to jakie pyszne.
    Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie w sam raz dla moich głodomorów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam smaka już na sam widok. Wykonam pewnie nieraz. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. That sounds really good and it looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię szybkie przepisy. Ten z kurczakiem bardzo mu pasuje . Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  9. to zdecydowanie coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger