lipca 25, 2021

Kruche ciasteczka maślane (rożki waniliowe)

Kruche ciasteczka maślane (rożki waniliowe) przepis
Kruche ciasteczka maślane (rożki waniliowe) 

Kruche ciasteczka maślane (rożki waniliowe) przepis

Kruche ciasteczka maślane (rożki waniliowe) przepis

Kruche ciasteczka maślane to idealne ciastka do przygotowania na ostatnią chwilę dla niespodziewanych gości. Takie waniliowe ciasteczka do kawy posmakują każdemu - są wyjątkowo kruche, delikatne i bardzo maślane.

Zobaczcie przygotowanie ciasteczek krok po kroku na filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Aby nasze domowe ciasteczka rożki udały się idealnie, warto pamiętać o kilku sprawach. Ciasto kruche powinno być dobrze schłodzone, to gwarancja udanego wypieku. Jeśli Wam się spieszy, możecie włożyć ciasto do zamrażarki na 10-15 minut. W innym wypadku chłodzimy ciasto około godziny w lodówce. Można przygotować je też dzień wcześniej. Surowe ciasto na kruche ciasteczka możecie też przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić. Uformowane ciasteczka również warto schłodzić, wtedy ładniej trzymają kształt.

Warto obrócić blachę z ciasteczkami w połowie pieczenia, by ciastka równo się upiekły. W związku z tym, że to dość grube ciastka pełne masła, łatwo przypalić je od dołu - u mnie pieką się idealnie jeśli piekę je na wyższych poziomach piekarnika

Kruche ciasteczka maślane smakują najlepiej, gdy użyjemy do ich wypieku mąki krupczatki - wtedy są niezwykle kruche, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli wolicie twardsze ciastka lub po prostu nie macie krupczatki, można wykorzystać zwykłą mąkę pszenną.

Ekspresowe ciasteczka do kawy obficie posypujemy cukrem pudrem, ewentualnie oblewamy cukrem (samo ciasto nie jest bardzo słodkie). Puszka takich maślanych ciastek będzie świetnym pomysłem na słodki prezent dla najbliższych, są tak łatwe w przygotowaniu, że poradzą sobie z nimi nawet dzieci. Bardzo polecam, smacznego! 


Kruche ciasteczka maślane (rożki waniliowe), składniki:

na ok. 25 ciasteczek rożków:


340 g mąki krupczatki (można też użyć zwykłej mąki pszennej),
200 g zimnego masła,
50 g przesianego cukru pudru,
3 żółtka,
duża szczypta mielonej wanilii lub ziarenka z laski wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym),
cukier puder do obsypania gotowych ciastek

Kruche ciasteczka maślane (rożki), przygotowanie:

Mąkę i cukier rozetrzeć z zimnym masłem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Spłaszczyć i włożyć na godzinę do lodówki lub 10-15 minut do zamrażarki - ciasto ma zrobić się trochę twardsze i wyraźnie się schłodzić.

Po tym czasie z ciasta formować 25-26 kuleczek, następnie z każdej kuleczki formować rulonik i stworzyć kształt rożka (jak na filmie). Uformowane ciasteczka schłodzić jeszcze przez 30-45 minut w lodówce lub w zamrażarce przez 5-10 minut. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 C około 20 minut. W połowie pieczenia warto obrócić blachę z ciastkami, by równo się upiekły. Warto ich pilnować, bo łatwo je przypalić od dołu - u mnie pieką się najlepiej na wyższych poziomach piekarnika.  Gorące ciasteczka posypać obficie cukrem pudrem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Shortbread Horn Cookies Recipe:


340 g of flour (Polish krupczatka flour/ coarse-ground flour is the best for the recipe, it's type 500; you can also use All Purpose Flour)
200 g of cold butter (diced),
3 raw egg yolk,
50 g of powdered sugar,
a big pinch of vanilla beans,
powdered sugar for dusting the cookies

To the flour and sifted sugar, add the butter and rub in with your fingertips, until the mixture resambles breadcrumbs. Add the yolks and knead. Form a ball and flatten it out. Cover with plastic wrap and chill in the fridge for an hour (or overnight). You can also place the crust into the freezer for 10 to 15 minutes, to make the process much quicker. 

Form 25 to 26 balls out of the chilled crust. Form horns (see the video). Chill for additional 30 minutes in teh fridge or place them into the freezer for 5 to 10 minutes. Arrange on a baking tray lined with baking paper. Bake for about 20 minutes (180 C), until lightly golden. Make sure to rotate the baking pan once during baking. It;s best to place them on a higher level in the oven they burn quickly on the bottom.  Dust with powdered sugar. Enjoy!

16 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie fajne ciasteczka do kawki, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I am sure that these biscuits are delicious and they are not very difficut to make either. You surely make it look super easy in your video but I trust I could prepare them nevertheless even if I am a disaster with sweets and cakes 😜

    OdpowiedzUsuń
  4. That looks so good and such an easy recipe. I'm bookmarking this to try once it gets cooler here.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis, muszę kiedyś zrobić takie ciasteczka;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie powinnam jeść słodyczy, ale wyglądają tak kusząco, że chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasteczka i lubię mieć do kawy. Zapisuję przepis.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Such a yummy dessert idea, thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak patrzę na te zdjęcia, to robię się głodna :) Wyglądają na przepyszne! Kiedyś próbowałam robić rożki z jabłkami, ale w przepisie nic nie było o chłodzeniu ciasta w zamrażarce. Ciastka formowały się całkiem dobrze, ale kompletnie nie wyszły. Mam wrażenie, że wierzch był spalony, a środek surowy. Może to jest wina piekarnika - jest dość stary, przez co nie posiada wielu przydatnych funkcji. U mnie większość potraw przypala się "od góry", a nie "od dołu". Zapiszę sobie ten przepis i w wolnej chwili wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger