lipca 23, 2021

Schab w sosie koperkowym z marchewką

Schab w sosie koperkowym z marchewką przepis
Schab w sosie koperkowym z marchewką 

Schab w sosie koperkowym z marchewką przepis

Schab w sosie koperkowym z marchewką przepis


Jeśli nie macie pomysłu na obiad ze schabu, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe, bardzo polecam mój pyszny schab w sosie koperkowym z marchewką - wymaga minimum składników i pracy.

Kruchy schab w sosie wymaga tylko rozbicia mięsa jak na schabowe i zrumienienia go na patelni przed duszeniem. Jeśli macie ochotę, do sosu możecie dodać inne warzywa, ale do koperku bardzo dobrze pasuje włoszczyzna.

Mięso będzie mięciutkie i naprawdę kruche, gdy będzie długo duszone. Powinno to zająć dłużej niż godzinę, ale czas duszenia zależy od grubości kotletów. 

Bitki schabowe w sosie śmietanowym z koperkiem dobrze smakują z ziemniakami, kluskami z gotowanych ziemniaków, kaszą lub ryżem, a także surówkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na schab :)




Schab w sosie koperkowym z marchewką, składniki:


ok. 800 g plastrów schabu (9-10 plastrów),
2 szklanki wody lub bulionu/rosołu/ wywaru,
mała marchewka
mały por (biała i jasnozielona część),
1-2 ząbki czosnku,
ok. 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (można też użyć słodkiej śmietanki 12 lub 18 % z kartonika)
ok. 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej (skrobi) lub mąki pszennej,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła do schabu)
mały pęczek koperku

Schab w sosie koperkowym z marchewką, przygotowanie: 


Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić startą na wiórki marchewkę i posiekany drobno por. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około  godziny i 20-30 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy od grubości kotletów).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Doprawić do smaku, dolać śmietankę i dodać posiekany koperek. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:

Pork in Creamy Dill Sauce Recipe:

approx. 800 g of pork cutlets,
2 cups of water or stock,
1 small carrot,
1 small leek (white and light green part),
1-2 cloves of garlic,
approx. 3/4 cup of heavy cream or milk (or half and half) - to taste,
approx. 2 tsp of potato starch or corn starch or flour,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence or any other dry herbs of choice,
a small bunch of dill

Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat in batches and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped leek and grated carrot. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the meat back in, cover with liquid, add bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 20- 30 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Season to taste. Add cream or half and half to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or stock). Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!

14 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger