stycznia 28, 2022

Kotlety mielone w sosie paprykowym

 
Kotlety mielone w sosie paprykowym przepis
Kotlety mielone w sosie paprykowym 

Kotlety mielone w sosie paprykowym przepis

Kotlety mielone w sosie paprykowym przepis

Dziś zapraszam na obiad z mięsa mielonego, czyli proste kotlety mielone w sosie paprykowym. Są proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą soczyste i mięciutkie.

Kotlety mielone w sosie z papryką są pyszne i aromatyczne - tym razem dodałam do sosu odrobinę sosu sojowego i dużą szczyptę czosnku niedźwiedziego, który od pewnego czasu jest moim ulubionym dodatkiem do pomidorowych sosów mięsnych. Kotlety mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą  wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego.

Kotlety mielone w sosie paprykowym pysznie smakują z ziemniakami, kluskami z gotowanych ziemniaków, ryżem lub kaszą oraz dowolną surówką. To wspaniały obiad dla całej rodziny. Polecam, smacznego :)

TUTAJ  znajdziecie więcej moich przepisów z mięsem mielonym :)

Zobaczcie również mój bigos cygański z klopsikami:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Kotlety mielone w sosie paprykowym, składniki:


500 g mielonego mięsa,
mała cebula i opcjonalnie ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
ok. 1/3 szklanki bułki tartej plus 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki majeranku (lub innych ulubionych suszonych ziół)

na sos:

cebula,
czerwona papryka,
3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 łyżki sosu sojowego (lub do smaku)
ok. 2 - 3 szklanek wody lub bulionu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz,  papryka słodka i opcjonalnie szczypta ostrej, czosnek niedźwiedzi

Kotlety mielone w sosie paprykowym, przygotowanie:

Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na kotlety, dokładnie wyrobić i formować. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy kotlety będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, przełożyć je na talerz, a na patelnię dodać posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Smażyć kilka minut. Dodać kotlety. Zalać całość wodą lub bulionem (wlać tyle płynu, by lekko zakrywał składniki), dodać koncentrat i sos sojowy. Dusić do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu około 15 minut. Na koniec doprawić czosnkiem niedźwiedzim. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Burgers in Red Bell Pepper Sauce Recipe:


for the burgers:

500 g of ground meat,
1 large egg,
1 small onion, diced and sauteed,
salt (1/2 tsp) and pepper, marjoram (approx. 1 tsp),
1/4 cup of bread crumbs plus 1/4 cup of milk

for the sauce:

1 small onion,
1 large red bell pepper,
3-4 heaping tbsp of tomato paste,
approx. 2 -3 cups of water or stock,
1-2 tbsp of soy sauce,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and optionally paprika, dry wild garlic,
some chopped parsley, optional

Mix all ingredients for the burgers. Using wet hands, shape burgers. Preheat the oil in a pan and cook them for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate.

To the same pan, add finely chopped onion and diced bell pepper. Cook for few minutes. Season with salt, pepper and paprika. Add the burgers back in. Cover with water or stock, add soy sauce and tomato paste and cook for about 10 to 15 minutes or until tender. Season with wild garlic. Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy! 

7 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger