stycznia 09, 2022

Polędwiczki wieprzowe w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym

Polędwiczki wieprzowe w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym przepis
Polędwiczki wieprzowe w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym 

Polędwiczki wieprzowe w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym przepis

Polędwiczki wieprzowe w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym przepis


Polędwiczki wieprzowe w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to świetny pomysł na ekspresowy obiad. Są gotowe dosłownie w kilka chwil, pasują zarówno na szybki posiłek w środku tygodnia jak i na pyszne danie dla gości. 

Zobacz przygotowanie polędwiczek na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Polędwica wieprzowa w sosie jest bardzo delikatna i mięciutka, ale kluczem jest tu bardzo krótka obróbka termiczna mięsa. Polędwiczki nie lubią długiego duszenia, zbyt długie gotowanie powoduje, że robią się gumowe i twarde. 

Sos słodko-kwaśny możecie doprawić ostrzej, jeśli lubicie takie sosy z dodatkiem chili. Zamiast granulowanego imbiru wspaniale byłoby użyć tego świeżego. 

Polędwiczki w sosie słodko-kwaśnym wspaniale smakują z ryżem, ale będą też pyszne z innymi dodatkami. Bardzo polecam, smacznego :)


Polędwiczki wieprzowe w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym, składniki:

polędwica wieprzowa,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody,
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego lub białego albo miodu (do smaku)
2-3 łyżki sosu sojowego (do smaku),
opcjonalnie kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany imbir

opcjonalnie natka pietruszki

Polędwiczki wieprzowe w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym, przygotowanie:

Polędwicę pozbawić błonek, pokroić na grube plastry. Oprószyć przyprawami. Smażyć kilka minut do zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz (polędwica powinna być wciąż surowa w środku). Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Dodać koncentrat. Zalać całość wodą. Doprawić sosem sojowym, miodem i ewentualnie przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Jeśli sos jest za mało słodki, dodać więcej cukru lub miodu, jeśli za mało kwaśny, dodać sok z cytryny. Dusić około 5-10 minut do lekkiego zgęstnienia. Jeśli lubimy gładkie sosy, można na tym etapie zmiksować całość. Do sosu (zmiksowanego lub nie) dodać podsmażoną polędwicę. Dusić bardzo krótko, dosłownie parę minut, aż mięso będzie gotowe w środku - nie dusimy za długo, bo mięso wyjdzie twarde. Posypać natką. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Sweet and Sour Pork Tenderloin Recipe:

1 pork tenderloin,
1 small onion,
2 cloves of garlic,
approx. 2 cups of water,
3 tbsp of tomato paste,
1-2 tsp of sugar or honey (to taste),
2-3 tbsp of soy sauce,
optionally few tsp of lemon juice (to taste),
seasonings: salt, pepper, sweet paprika,, granulated ginger
some chopped parsley

Remove any tough membranes from the meat and cut into thick slices. Sprinkle the meat with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook for few minute, until  golden on both sides, but still raw inside.Remove to a plate. To the same skillet, add finely chopped onion, followed by finely chopped garlic. Add tomato paste and cover with liquid. Add soy sauce and some honey. Simmer on low for about 10 minutes, until thickens. Optionally add lemon juice to taste. Add the meat and cook for couple of minutes, until tender - do not cook for too long, few mnutes is enough. Sprinkle with parsley and check the seasonings. Serve over rice and with some crunchy slaw on the side. Enjoy:)

11 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger