stycznia 12, 2022

Schab w sosie curry

Schab w sosie curry przepis
Schab w sosie curry 

Schab w sosie curry przepis

Schab w sosie curry przepis

Dziś na obiad polecam pyszny schab w sosie curry. Jest aromatyczny i rozgrzewający, na pewno posmakuje fanom indyjskich przypraw.

Schab w sosie curry wymaga tylko rozbicia mięsa jak na schabowe i zrumienienia go na patelni przed duszeniem. Mięso będzie wyjątkowo kruche i smaczne dzięki długiemu duszeniu. W daniu możecie użyć tylko curry i kurkumy, ale jeśli macie, użyjcie również innych aromatycznych przypraw, na przykład granulowanego imbiru, kminu rzymskiego lub kolendry,

Taki duszony schab w plastrach pysznie smakuje z ryżem basmati lub kaszą. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszny schab :)

Zobaczcie też mój przepis na przepyszny schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem:




Schab w sosie curry, składniki:


ok. 500 g schabu w plastrach,
czerwona papryka,
por (biała część) lub duża cebula,
2 ząbki czosnku,
opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego,
ok. 2-3 szklanek bulionu lub wody,
listek laurowy, kilak ziarenek ziela angielskiego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, mleka lub mleka kokosowego,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, kurkuma, opcjonalnie kumin (kmin rzymski), granulowany imbir, szczypta gałki muszkatołowej, słodka i ostra papryka,
opcjonalnie natka pietruszki lub kolendry


Schab w sosie curry, przygotowanie:

Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w paski paprykę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 30 minut (mięso powinno być wtedy bardzo miękkie i kruche, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić trochę dłużej).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Po tym czasie dodać koncentrat. Doprawić do smaku,  dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu. Posypać natką pietruszki lub świeżą kolendrą.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork in Curry Sauce Recipe:

500 g of pork cutlets,
a piece of leek or 1 large onion,
1 small red bell pepper,
2 cloves of garlic,
1 tsp of tomato paste, optional,
2-3 cups of water or chicken stock,
approx. 1/3 cup of heavy cream, milk or coconut milk,
1-2 tsp of potato starch or corn starch, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, curry, turmeric, optionally some sweet and hot paprika, cumin, granulated ginger, nutmeg


Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped onion and pepper cut into strips. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the meat back in, cover with liquid, add bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 30 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Season to taste. Add tomato paste. Pour in some cream. Thicken the sauce with some slurry (starch with water). Serve over rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!

12 komentarzy:

  1. Love curry! And the flavors work so well with pork. Really nice -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  2. Curries are always good - and often taste even better the next day.

    OdpowiedzUsuń
  3. a really beautiful curry sauce !!
    Happy new year!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajny pomysł! akurat mam dużo schabu w zamrażarce:)

    OdpowiedzUsuń
  5. I love curry and this looks and sounds wonderful

    OdpowiedzUsuń
  6. I'm not a fan of curry but I like pork.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga: truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Curries are always enjoyable, many thanks for sharing this recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne danie, wypróbowałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało 😊 Dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia ☺

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger