marca 05, 2022

Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku przepis
Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku przepis

Kurczak po meksykańsku przepis

Dziś zapraszam na szybki obiad z piersią kurczaka, czyli kurczaka po meksykańsku z fasolą, kukurydzą i papryką.



Pierś z kurczaka w meksykańskim sosie pomidorowym może być bardzo pikantna lub łagodna - dodajcie tyle ostrej papryczki, ile lubicie. Sos jest tu ekspresowy, bo z użyciem koncentratu pomidorowego, ale możecie dodatkowo użyć też puszki pomidorów lub passaty.

Kurczak po meksykańsku  świetnie smakuje z ryżem, makaronem, komosą ryżową, kuskusem lub inną ulubioną kaszą. Bardzo polecam, smacznego :)

Kurczak po meksykańsku, składniki:


500 g piersi z kurczaka,
mała czerwona papryka, 
cebula,
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 3 szklanek wody lub wywaru drobiowego (750ml)
puszka czerwonej fasoli,
kilka łyżek kukurydzy z puszki,
3-4 łyżeczki soku z cytryny,
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kmin rzymski (kumin - nie mylić z kminkiem!), słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, oregano
opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był za kwaśny

Kurczak po meksykańsku, przygotowanie:


Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Można odłożyć mięso do marynowania na 30 minut lub smażyć od razu.

Zrumienić mięso na niewielkiej ilości tłuszczu (powinien być wciąż surowy w środku). Dodać drobno posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć kilka minut. Dodać koncentrat, zalać całość wodą lub wywarem. Dusić do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu około 20-35 minut. Gdy mięso będzie miękkie, dodać odsączoną czerwoną fasolę i kukurydzę. Doprawić przyprawami użytymi wcześniej do mięsa (jeśli jest taka potrzeba) i dusić mieszając, kilka minut na małym ogniu. Posypać natką pietruszki lub kolendry.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Mexican Style Chicken Recipe:

500 g of chicken breast,
1 onion,
3 cups of chicken stock or water,
1 small red bell pepper,
3 heaping tbsp of tomato paste,
1 tin of red kidney beans,
few heaping tbsp of canned corn,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, cumin, oregano, granlated garlic,
3-4 tsp of lemon juice,
few tsp of chopped parsley or cilatro, optional


Cut the meat into bite size pieces and season well, Heat a small amount of oil in a pan and add the chicken. Sear, until golden on both sides, but still raw inside. To the same pan add finely chopped onion and chopped pepper. Cook for few minutes. Add  tomato paste, pour in your stock or water and simmer on low, until tender for about 20-30 minutes. Check the seasonings. Add drained beans and corn. Sprinkle with parsley or cilatro. Serve over pasta, rice or barley. Enjoy!

14 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Super danie, zjadłabym w wersji pikantnej. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. That's something that I would like.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię takie potrawy. Z chęcią zrobię takiego kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie kosztuję i jest pycha uwielbiam fasole i pomidory i dużo ziół

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, dziękuję za komentarz, pozdrowienia 🙂

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger