marca 12, 2022

Szybkie ciasteczka twarogowe

Szybkie ciasteczka twarogowe przepis
Szybkie ciasteczka twarogowe 

Szybkie ciasteczka twarogowe przepis

Szybkie ciasteczka twarogowe przepis

Dziś zapraszam na przepyszne i szybkie ciasteczka twarogowe. Takie serowe ciasteczka z kilku składników są bardzo popularne i lubiane jako słodki dodatek do kawy i herbaty.

Zobaczcie przygotowanie ciasteczek serowych na filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Maślane ciasteczka twarogowe są bardzo proste w przygotowaniu. Wychodzą niezwykle chrupiące i pełne warstw, smakują bardzo podobnie do ciasta francuskiego. Aby ciastka udały się idealnie, warto porządnie schłodzić ciasto przed pieczeniem - ja zazwyczaj wkładam je na trochę do zamrażarki. Ciastka możecie wyciąć ulubionymi foremkami lub w szybkiej wersji pokroić nożem na kwadraty.  Jeszcze ciepłe posypujemy grubą warstwą cukru pudru - jest potrzebny, bo nie ma go w cieście.

Ciasteczka twarogowe to idealny deser do przygotowania z minimum składników, które zazwyczaj mamy w domu. Bardzo polecam, smacznego :)


Szybkie ciasteczka twarogowe, składniki:

na 30-40 małych ciasteczek:

150 g mąki pszennej,
150 g twarogu,
150 g zimnego masła,
żółtko

cukier puder do obsypania ciasteczek

Szybkie ciasteczka twarogowe, przygotowanie:

Zimne, pokrojone w kostkę masło rozetrzeć palcami z mąką i twarogiem. Gdy całość zacznie się łączyć, dodać żółtko. Szybko zagnieść ciasto w kulę. Spłaszczyć, zakryć folią i włożyć do zamrażarki na 10 minut - ciasto nie ma być zamrożone, tylko dobrze schłodzone (można ciasto przygotować dzień wcześniej i chłodzić przez noc w lodówce). Ciasto będzie dość lepkie.

Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 5 mm - lepiej, żeby ciasteczka były grubsze niż za cienkie. Wykrawać foremkami dowolny kształt lub w szybkiej wersji pokroić ciasto na małe kwadraty. Na tym etapie można również na kilka minut włożyć ciastka do lodówki lub zamrażarki na kilka chwil - powinny być zimne przed włożeniem do pieca. Piec w 180 C około 20 minut do wyraźnego zezłocenia. Jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje od dołu, w połowie pieczenia można przenieść ciastka na wyższy poziom. Gotowe ciasteczka są chrupiące i pełne warstw jak ciasto francuskie. Ciepłe ciastka obsypać obficie cukrem pudrem. 


Oryginalny przepis na stronie przyslijprzepis.pl


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Polish Cheese Cookies Recipe:


150 g of Polish curd cheese 'Tvarog',
150 g of flour,
150 g of cold butter, diced,
1 egg yolk,

powdered sugar for dusting the cookies

Rub cold butter with flour and cheese. Add yolk and knead quickly. Form a ball, flatten it with your hands and chill in the freezer for 10 minutes or so. Roll on a well floured surface, until 5 mm thick. Cut out the cookies and chill in the freezer for additional few minutes. Bake for about 20 minutes in 180 C, until golden brown. Generously sprinkle with powdered sugar. Enjoy!

16 komentarzy:

  1. Ale pyszności, muszę spróbowac! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, smakowite małe ciasteczka do kawy i nie tylko. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy takich ciastek. Z chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbowałabym, tym bardziej że lubię takie szybkie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, these look fantastic. Definitely something that I would love to try for myself.
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  6. Skoro robi je się szybko to ja chętnie takie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie robiłam jeszcze twarogowych, ale już czuję się skuszona. :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. That sounds good and the cookies are cute.

    OdpowiedzUsuń
  10. Już wiem w takim razie co będę piekła w weekend! Dziękuję ;*
    mój blog

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla mnie to nowość. Myślę, że będą wszystkim smakować

    OdpowiedzUsuń
  12. Rzeczywiście skład minimalny. Muszę wypróbować przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny i prosty przepis. na pewno go wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  14. Niestety, mimo calonocnego chłodzenia ciasta i ponad godzinę przed pieczeniem wyciekło sporo tłuszczu (?) Muszę dopiec bo są jakby niedopieczone, raczej nie powtorzę.
    J.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger