stycznia 03, 2015

warzywa pod serową kruszonką

Dziś przepis na wegetariańską potrawę, która może może być wspaniałym dodatkiem do mięsa, ale świetnie sprawdzi się również jako samodzielne danie. Możemy tu wykorzystać dowolne ulubione warzywa, świetnie sprawdziłaby się tu na przykład dynia lub kabaczek. Smacznego:)

Źródło: przepis Pascala Brodnickiego (po mojej modyfikacji)

dla 3 osób:
mały bakłażan,
dwie małe cukinie,
czerwona papryka,
cebula,
3 ząbki czosnku,
kilka suszonych pomidorków,
ok. 1/4 - 1/3 kawałka sera typu feta (do smaku),
łyżka przecieru pomidorowego (zamiast niego możemy użyć świeżych pomidorów),
sól, pieprz, zioła prowansalskie,  słodka i ostra papryka w proszku

na kruszonkę:
ok. 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki,
ok. 100 g mąki,
ok. 100 g. startego parmezanu,
sól, pieprz, papryka w proszku

Warzywa pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni (czosnek wrzucić pod koniec), doprawić. Gdy będą prawie gotowe dołożyć przecier pomidorowy (można dolać troszkę wody) i wymieszać. Suszone pomidorki pokroić w paseczki, fetę pokruszyć; składniki połączyć z warzywami. Składniki na kruszonkę połączyć i palcami rozetrzeć do konsystencji mokrego piasku (mogą być większe i mniejsze okruchy). Warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, nałożyć na nie kruszonkę i zapiekać około 20-30 minut (lub do zrumienienia kruszonki) w 190 stopniach.


42 komentarze:

  1. Przepis fantastyczny - brakuje mi tu tylko białka - mięska albo warzyw strączkoych. Poza tym przepis bombowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalne danie, super wygląda i pewnie smacznie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. ohh ta serowa kruszonka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny pomysł :-) lubię takie dania są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności :D polecę ten przepis mojej koleżance, która jest wegetarianką ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis, musi smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmm, this looks really nice once again! I am so hungry right now... I think I will make some homemade fries :)
    Xx

    OdpowiedzUsuń
  8. Jesteś kopalnią pomysłów na zapiekanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Powinnaś otworzyć swoją restaurację, potrawy wyglądają niezwykle apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy i zapewne pyszny pomysł! Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda to rewelacyjnie, ja bardzo lubię zwykłą zapiekankę ziemniaczaną i do tego właśnie zapieczony na górze ser <3:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacja, muszę kiedyś wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  14. Po zdjęciu na liście czytelniczej myślałam, że będzie pizza :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Dodałabym kawał mięcha i super. :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. zdrowo i pysznie :)
    Zrobiłam wielki krok do przodu i przeniosłam się na blogspota :) jeszcze nie wszystko tam ogarniam, ale mam nadzieję, że mnie odwiedzisz w nowym miejscu :)

    Tosia z naczytane.blog.pl, teraz z naczytane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. O takim czymś jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. warzyw pod taką postacią jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny pomysł na serową kruszonkę. A w ogóle świetny pomysł na smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię bakłażany i cukinie ,wiec przepis idealny ;)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  21. Jesteś boska <3 Zapisuję i zrobię na 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  22. ależ to smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  23. To musi smakować wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja bym sobie z chęcia zjadła, ale jak by Mój dowiedział się, że przygotowałam coś bez mięsa wyszedł by przez okno i już nie wrócił :D

    OdpowiedzUsuń
  25. smakowicie wygląda!! juz wiem co jutro na obiad :P


    Pozdrawiam :*- fedricci17.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak zwykle u Ciebie pysznie i pięknie :) Jak dla mnie Twój blog to totalne oderwanie sie, gdy przegladam same recenzje kosmetyczne itd. Musze w koncu cos sama wyprobowac z Twoich przepisow :) Ale to jak tylko znajde wolna chwile :) Chociaz za tydzien mam zamiar wrocic na diete :) Dodalam Cie u siebie na blogu do listy czytelniczej :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Też lubię modyfikować na swój sposób przepisy :D Ogólnie świetny post , wygląda baaardzo smacznie !
    http://kasjaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger