listopada 20, 2016

Kruche paszteciki z tuńczykiem / Tuna Hand Pies



Kruche paszteciki z tuńczykiem przepis
Kruche paszteciki z tuńczykiem
Kruche paszteciki z tuńczykiem przepis

Dziś prosty przepis na półkruche paszteciki z tuńczykiem i warzywami. Są wspaniałą przekąską lub dodatkiem do zup. Zamiast tuńczyka możemy użyć łososia lub mięsa z kurczaka. Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej, a drugiego dnia formować paszteciki. Warto przyrządzić też większą porcję ciasta, zamrozić, a później napełniać je różnego rodzaju nadzieniem. Jeśli po zawinięciu pasztecików zostanie nam trochę nadzienia, sprawdzi się ono jako pyszna pasta do kanapek. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na paszteciki, a TUTAJ więcej przepisów z rybą:)






Przepis na kruche paszteciki z tuńczykiem, składniki:


na ciasto:

300 g krupczatki,
2 duże jajka,
150 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,

jajko, mleko lub śmietanka do posmarowania pasztecików przed pieczeniem

nadzienie:

2 puszki tuńczyka lub łososia (w ładnych, dużych kawałkach),
czerwona cebula,
dwie gałązki selera naciowego,
czerwona papryka,
kilka łyżek kremowego serka (typu Almette, Philadelphia),
opcjonalnie skórka starta z jednej cytryny,
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek

Przepis na kruche paszteciki z tuńczykiem, przygotowanie:


Ciasto: mąkę posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło ma być w malutkich kawałeczkach). Dodać proszek, jajka i śmietanę lub jogurt. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny (lub całą noc). Nadzienie: odsączonego tuńczyka połączyć z drobno posiekanymi warzywami, serkiem, skórką z cytryny i natką. Doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (1/2 cm). Wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każde z nich nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać jak pierogi (można też formować jak tradycyjne paszteciki). Ścisnąć brzegi widelcem. Każdy pierożek nakłuć 2-3 razy widelcem, posmarować jajkiem, mlekiem lub śmietanką. Piec w 200 C około 15-20 minut lub do zarumienienia.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:





ENGLISH:


for the pastry:

300 g of flour (krupczatka flour is the best for the recipe - it's type 500),
2 large eggs,
150 g of cold butter (diced),
2 tsp of baking powder,
2 Tbsp of sour cream or greek youghurt

an egg, milk or heavy cream to brush the hand pies before baking

for the filling:

2 cans of tuna,
1 red onion (finely diced),
2 stalks of celery (finely diced),
red bell pepper (finely diced),
few Tbsp of cream cheese,
lemon zest form one lemon (optional),
3-4 Tbsp of fresh parsley,
sesonings to taste (salt, pepper, sweet pepper, granulated garlic

Add the butter to the flour and rub in with your fingerstips, until the mixture resambles breadcrumbs. Add the eggs, sifted baking powder and the cream or youghurt. Form a dough, cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 30 minutes (or night). The filling: Mix all the filling ingredients and season to taste. Roll the chilled pastry on a floured surface (1/2 cm thick) and cut into 10 cm circles. Put a heaping tsp of the filling on the center of each circle. Fold the edges  together and press with the fork to seal. Pierce the top of each pie and brush with beaten egg, cream or milk. Bake for about 15 to 20 minutes (200C) or until golden brown.

50 komentarzy:

  1. Biorę przepis, ale wyglądają pysznie ! :)
    Mogłabyś poklikać w linki w poście TUTAJ ? Dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mam ochotę na takie paszteciki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonała propozycja na obiad, na przystawkę. Ładnie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie pieczone pierożki :) Pierożki wyglądają przepysznie :)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne na imprezę jako przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy czegoś takiego nie jadłam, a wygląda smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Natalia pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O widzisz! Takiej wersji nie znałam Farsz jest bardzo ciekawy i jako ze jestem fanka tuńczyka to juz mi smakuje Mysle ze to bedzie fajna przekąska u mnie na stole Dzieki ze podzieliłas sie tym przepisem Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie <3

    Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  10. Takich pierożków jeszcze nie jadłam :]

    OdpowiedzUsuń
  11. Omg honey, these look so so good! I'm drooling :D

    r: i would love to visit poland one day! :)

    xx
    the-not-so-girlygirl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie paszteciki uwielbiam! Cudnie wyglądają i na pewno jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały przepis! Uwielbiam takie paszteciki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I am not very much into tuna as you know, but I really love finger food like this. I love the finger food in Indian restaurants and I actually just realize that I never tried to make anything like this myself. I guess I should give a tried and make some vegetable samosa kind of thins :)
    Have a great week ahead!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  15. I love tuna and these pastries sound so delicious!
    Have a good week

    OdpowiedzUsuń
  16. Pierożki apetyczne a nadzienie bardzo ciekawe:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. z tuńczykiem pasztecików jeszcze nie robiłam a te wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zjadłabym chętnie bardzo lubię takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. fajny pomysł zamiast mięsa czy na słodko

    OdpowiedzUsuń
  20. Oooooh, these look I love all the good things in the filling and the hand pies are adorable...and tasty!

    OdpowiedzUsuń
  21. In the summer we can by fresh tuna by the pound, saving this recipe for then, looks delicious Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  22. They look wonderful, Natalia! Thank you so much for sharing. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja bym bardzo chętnie sprubowałą

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny pomysł, wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  25. Jadłam już paszteciki na naprawdę wiele sposobów, ale takie z tuńczykiem są dla mnie kompletnie obce. Nigdy nie próbowałam. Niezwykle ciekawi mnie jak smakują. Wyglądają super-apetycznie, więc tym bardziej chcę spróbować jak najszybciej :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetny pomysł, a paszteciki wyglądają rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak zawsze zaskakujesz mnie swoją kreatywnością. Paszteciki z tuńczykiem muszą smakować naprawdę wyśmienicie. A jak pięknie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. O to coś dla mnie - uwielbiam tuńczyka :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Jeszcze takich nie jadłam. Pomysłowo :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Do schrupania, na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Zawodowe!
    Może i ja spróbuję takie zrobić....:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo zainteresował nas ten farsz. Wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Z tuńczykiem? Ciekawe i pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wyglądają obłędnie, a smakują pewnie przepysznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*
    Mogłabym Cię prosić o kliknięcie w linki u mnie w najnowszym poście, będę Ci bardzo wdzięczna :*

    OdpowiedzUsuń
  35. Moje próby zrobienia pasztecików niestety były nieudane. Albo nie chciały rosnąć albo farsz się z nich wylewał :(

    OdpowiedzUsuń
  36. ekstra przystawka ;) Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  37. tuńczyka nie lubię i zamieniłam bym go na kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  38. jak dla mnie przepis strzał w 10!:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wow! These hand pies look so pretty and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  40. Fajny kształt i apetyczny farsz, na pewno są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger