sierpnia 15, 2017

Chlebek Subway / Homemade Subway Bread

Chlebek Subway domowy fast food przepis
Chlebek Subway
Jeśli lubicie kanapki z popularnej sieci restauracji, to jest przepis dla Was. Z  moim chlebkiem Subway bez problemu wyczarujcie pyszny domowy fast food, lepszy niż na wynos.

Dzisiejszy chlebek Subway jest naprawdę pyszny, z mięciutką skórką i puszystym wnętrzem - idealny do stworzenia kanapek w restauracyjnym stylu. Ja upiekłam swoje chlebki z parmezanem i włoskimi ziołami, oprócz tego dodałam do nich mąkę pełnoziarnistą (pół na pół z białą) - jeśli wolicie, możecie upiec je wyłącznie na jasnej mące pszennej albo mące orkiszowej.

Chlebek Subway możecie wypełnić kurczakiem albo wędliną, serem i ulubionymi warzywami czy surówkami. Kombinacje są nieograniczone. Ja lubię taki domowy fast food zaczynać od tego, ze każdy chlebek przecinam na pół (jak do kanapki) i delikatnie opiekam na patelni. Chlebek Subway jest wtedy delikatnie chrupiący i miękki jednocześnie. Wtedy nakładam ulubiony farsz. Z takich bułek możecie też przygotować zapiekanki jak na bagietce. Przygotujecie z nich oczywiście również tradycyjne kanapki. Naprawdę polecam, smacznego:)

Jeśli lubicie piec domowe pieczywo, polecam też moje mięciutkie jak chmurka bułeczki japońskie:




Przepis na chlebek Subway, składniki (na 4 chlebki):


szklanka ciepłej wody,
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (lub około 20 g świeżych),
2 niepełne łyżeczki cukru,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
4 łyżki oliwy lub oleju,
2 i 1/2 - 2  i 3/4 szklanki mąki

starty parmezan, włoskie zioła do posypania chlebków
śmietanka lub jajko do posmarowania chlebków przed pieczeniem,
mały kawałek masła

Przepis na chlebek Subway, przygotowanie:


W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z ze szklanką mąki i solą, zacząć wyrabiać, po kilku minutach dodać kolejną szklankę mąki - w sumie dodać jej tyle, by dało się zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 4 wałeczki (długość ok. 20 cm), ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie posmarować chlebki śmietanką lub rozmieszanym jajkiem, posypać ziołami i serem. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Po upieczeniu delikatnie posmarować bochenki masłem i nakryć ściereczką - dzięki temu skórka stanie się miękka.

Zmodyfikowany przepis z tej strony.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


ENGLISH:

for 4 loaves:

1 cup of warm water,
1 1/2 tsp of dry yeast,
2 tsp of sugar,
1 1/2 tsp of salt,
4 tbsp of olive oil,
2 1/2 - 2 3/4 cup of flour

grated parmesan cheese, a mix of Italian herbs
an egg wash or some cream/milk to smear the buns before baking,
a small piece of butter

Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 10 minutes, untill bubbly on the surface. Mix with 1 cup of flour and salt. Knead for 5 minutes, add another cup of flour and knead again - continue adding the flour, until soft dough is form. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kichen towel, set aside for 40 minutes. Turn the dough onto a floured surface and roll into 4 loaves (approx. 20 cm long). Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for an hour. Brush each loaf with some cream/egg wash or milk and sprinkle with parmesan and herbs. Bake for about 25-30 minutes (180C). Gentyly rub each bun with some butter and cover with kitchen towel (that will help to soften the crust). Enjoy:)

See the original recipe.


43 komentarze:

  1. I never tried to make bread at home. It sound super hard and I'm such a noob in the kitchen XD

    TheNotSoGirlyGirl // Instagram // Facebook

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zrobienie takiego chlebka bardzo chętnie się skuszę :) Pysznie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. You are so good at baking!
    Looks lovely.
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  4. These look incredible. I have never tried making subway bread!

    OdpowiedzUsuń
  5. I have never made my own bread, but I love fresh bread from the oven! Yours looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kanapki Subway więc twój przepis z pewnością wykorzystam. <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Chleb uparcie mi nie wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym :). w sobotę robiłam trochę podobne :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna propozycja, ciekawy przepis. Zapisuję, bo chętnie zjadłabym taki chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne chlebki, muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. I love homemade bread! Your subway bread rolls look excellent!

    OdpowiedzUsuń
  12. Przyznam szczerze, że bardzo, ale to bardzo dawno nie jadłam w Subwayu ;)
    Moje gusta smakowe jednak zostałyby zaspokojone takim chlebkiem :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Twój chlebek wygląda oszałamiająco, aż wyobraziłam sobie zapach który musi wydzielać się podczas ich pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mój mąż uwielbia takie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze nie jadłam w Subwayu, więc sama nie wiem... wygląda smacznie ;P

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow ależ super sprawa, oni zaiste mają dobre chlebki z tymi kanapkami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. musi być pyszne :) chętnie wypróbuję :)
    zapraszamy w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super chlebki, w upały nie chciało mi się odpalać piekarnika, ale teraz chętnie bym coś takiego upiekła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny przepis, szkoda że nie pokazałaś zdjęcia po przekrojeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ciekawy przepis i pysznie chlebki wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  21. Super pieczywo ☺ Uwielbiam pieczywo domowej roboty ♥ Pychotka.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  22. chlebek apetyczny :) jednak subway mówię nie - zraziłam się jak zobaczyłam jak mało apetycznie wyglądają te mięsa i wędliny :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego ja wolę przygotować własny fast food☺

      Usuń
  23. mąka rozumiem obojętnie 650 czy 550 ?

    OdpowiedzUsuń
  24. Wow! Kocham kanapki z subway a tak dawno ich nie jadłam, ostatnio wybierałam raczej pieczywo chrupkie, owsianki i inne takie. Koniecznie muszę upiec. Chlebki wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Chlebki robiłam już wiele razy, cała rodzina je uwielbia, pyszne nawet następnego dnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakują 🙂 Dziękuję za komentarz, pozdrowienia 🙂

      Usuń

Copyright © 2014-2023 Lekcje w kuchni , Blogger