![]() |
Chlebek Subway |
Dzisiejszy chlebek Subway jest naprawdę pyszny, z mięciutką skórką i puszystym wnętrzem - idealny do stworzenia kanapek w restauracyjnym stylu. Ja upiekłam swoje chlebki z parmezanem i włoskimi ziołami, oprócz tego dodałam do nich mąkę pełnoziarnistą (pół na pół z białą) - jeśli wolicie, możecie upiec je wyłącznie na jasnej mące pszennej albo mące orkiszowej.
Chlebek Subway możecie wypełnić kurczakiem albo wędliną, serem i ulubionymi warzywami czy surówkami. Kombinacje są nieograniczone. Ja lubię taki domowy fast food zaczynać od tego, ze każdy chlebek przecinam na pół (jak do kanapki) i delikatnie opiekam na patelni. Chlebek Subway jest wtedy delikatnie chrupiący i miękki jednocześnie. Wtedy nakładam ulubiony farsz. Z takich bułek możecie też przygotować zapiekanki jak na bagietce. Przygotujecie z nich oczywiście również tradycyjne kanapki. Naprawdę polecam, smacznego:)
Jeśli lubicie piec domowe pieczywo, polecam też moje mięciutkie jak chmurka bułeczki japońskie:
Przepis na chlebek Subway, składniki (na 4 chlebki):
szklanka ciepłej wody,
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (lub około 20 g świeżych),
2 niepełne łyżeczki cukru,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
4 łyżki oliwy lub oleju,
2 i 1/2 - 2 i 3/4 szklanki mąki
starty parmezan, włoskie zioła do posypania chlebków
śmietanka lub jajko do posmarowania chlebków przed pieczeniem,
mały kawałek masła
Przepis na chlebek Subway, przygotowanie:
W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z ze szklanką mąki i solą, zacząć wyrabiać, po kilku minutach dodać kolejną szklankę mąki - w sumie dodać jej tyle, by dało się zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 4 wałeczki (długość ok. 20 cm), ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie posmarować chlebki śmietanką lub rozmieszanym jajkiem, posypać ziołami i serem. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Po upieczeniu delikatnie posmarować bochenki masłem i nakryć ściereczką - dzięki temu skórka stanie się miękka.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
for 4 loaves:
1 cup of warm water,
1 1/2 tsp of dry yeast,
2 tsp of sugar,
1 1/2 tsp of salt,
4 tbsp of olive oil,
2 1/2 - 2 3/4 cup of flour
grated parmesan cheese, a mix of Italian herbs
an egg wash or some cream/milk to smear the buns before baking,
a small piece of butter
Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 10 minutes, untill bubbly on the surface. Mix with 1 cup of flour and salt. Knead for 5 minutes, add another cup of flour and knead again - continue adding the flour, until soft dough is form. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kichen towel, set aside for 40 minutes. Turn the dough onto a floured surface and roll into 4 loaves (approx. 20 cm long). Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for an hour. Brush each loaf with some cream/egg wash or milk and sprinkle with parmesan and herbs. Bake for about 25-30 minutes (180C). Gentyly rub each bun with some butter and cover with kitchen towel (that will help to soften the crust). Enjoy:)
See the original recipe.
I never tried to make bread at home. It sound super hard and I'm such a noob in the kitchen XD
OdpowiedzUsuńTheNotSoGirlyGirl // Instagram // Facebook
Na zrobienie takiego chlebka bardzo chętnie się skuszę :) Pysznie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńFajny taki chlebek :D
OdpowiedzUsuńPrzepis zabieram do siebie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis😊
OdpowiedzUsuńAmazing as alway!
OdpowiedzUsuńSTYLEFORMANKIND.COM
Latest Post: Swedish Home With Brick Walls and Wooden Floors
You are so good at baking!
OdpowiedzUsuńLooks lovely.
Have a good evening
These look incredible. I have never tried making subway bread!
OdpowiedzUsuńIt's a good idea :) I'll try!!!
OdpowiedzUsuńMy Golden Glitter Corner ♥
Wyglądają fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńI have never made my own bread, but I love fresh bread from the oven! Yours looks delicious!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kanapki Subway więc twój przepis z pewnością wykorzystam. <3
OdpowiedzUsuńChleb uparcie mi nie wychodzi :(
OdpowiedzUsuńZjadłabym :). w sobotę robiłam trochę podobne :P
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, ciekawy przepis. Zapisuję, bo chętnie zjadłabym taki chlebuś :)
OdpowiedzUsuńŚwietne chlebki, muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńI love homemade bread! Your subway bread rolls look excellent!
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że bardzo, ale to bardzo dawno nie jadłam w Subwayu ;)
OdpowiedzUsuńMoje gusta smakowe jednak zostałyby zaspokojone takim chlebkiem :)
Pozdrawiam! :)
Twój chlebek wygląda oszałamiająco, aż wyobraziłam sobie zapach który musi wydzielać się podczas ich pieczenia :)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia takie chlebki :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam w Subwayu, więc sama nie wiem... wygląda smacznie ;P
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńApetycznie!
OdpowiedzUsuńWow ależ super sprawa, oni zaiste mają dobre chlebki z tymi kanapkami :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne pieczywo :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne :) chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
ale cudnie wygladają:)
OdpowiedzUsuńjuż mam ślinotok:D
OdpowiedzUsuńWyglądają doskonale :)
OdpowiedzUsuńSuper chlebki, w upały nie chciało mi się odpalać piekarnika, ale teraz chętnie bym coś takiego upiekła :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, szkoda że nie pokazałaś zdjęcia po przekrojeniu ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis i pysznie chlebki wyglądają
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł z tym chlebkiem
OdpowiedzUsuńSuper pieczywo ☺ Uwielbiam pieczywo domowej roboty ♥ Pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
chlebek apetyczny :) jednak subway mówię nie - zraziłam się jak zobaczyłam jak mało apetycznie wyglądają te mięsa i wędliny :(
OdpowiedzUsuńDlatego ja wolę przygotować własny fast food☺
Usuńmąka rozumiem obojętnie 650 czy 550 ?
OdpowiedzUsuńTak☺
UsuńWow! Kocham kanapki z subway a tak dawno ich nie jadłam, ostatnio wybierałam raczej pieczywo chrupkie, owsianki i inne takie. Koniecznie muszę upiec. Chlebki wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńChlebki robiłam już wiele razy, cała rodzina je uwielbia, pyszne nawet następnego dnia
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują 🙂 Dziękuję za komentarz, pozdrowienia 🙂
Usuń