lutego 07, 2020

Krem z pieczonych warzyw / Roasted Vegetables Cream of Soup

Zupa krem z pieczonych warzyw przepis
Krem z pieczonych warzyw / Roasted Vegetables Cream of Soup
Dziś polecam szybki i prosty przepis na zdrowy krem z pieczonych warzyw. Taka zupa pełna witamin to świetny pomysł na pierwsze danie.

Do mojego kremu z pieczonych warzyw użyłam dyni, włoszczyzny i przyprawy curry, dzięki której zupa jest aromatyczna i rozgrzewająca. Jeśli macie ochotę, doprawcie ją ulubionymi przyprawami. Możecie też dolać do niej odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego, nadającego jej egzotycznego charakteru.

Kremowa zupa z pieczonych warzyw fantastycznie smakuje z czosnkowymi grzankami lub pestkami słonecznika albo dyni. Smacznego:)

Przepis na krem z pieczonych warzyw:

ok. 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
pół małej dyni,
2 marchewki,
duża pietruszka (korzeń),
cebula,
1/3-1/4 selera,
opcjonalnie ząbek czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, curry, szczypta gałki muszkatołowej, granulowany czosnek
ulubione pestki lub grzanki do podania z zupą

Warzywa pokroić na średniej wielkości kawałki (włoszczyznę obrać i skropić odrobiną oleju, czosnek zostawić w łupince), ułożyć na blaszce . Piec w 190 C około 30 minut lub do miękkości. Czosnek wycisnąć z łupinki. Warzywa z czosnkiem zmiksować z bulionem na krem - dolać tyle płynu, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku. 

Roasted Vegetables Cream of Soup Recipe:


approx. 2 l of homemade chicken or vegetable stock (you can add more or less).
1/2 of a small pumpkin,
2 carrots,
1 parsnip.
1/3-1/4 of o celeriac (or few celery stalks),
1 clove of garlic, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, dry thyme, curry, a pinch of nutmeg, granulated garlic
a mix of seeds of your choice or garlic croutons

Peel the carrots, celeriac and parsnip. Cut the vegetables into medium size pieces. Leave the garlic into its shell. Sprinkle with a bit of oil. Place on a baking tray and bake for about 30 minutes in 190 C or until tender. Squeeze the garlic out of its shell. Blend the veggies with stock, until smooth. Add enough liquid, to achieve your favourite consistency. Season well to taste. Serve with croutons or/and some seeds. Enjoy:)





50 komentarzy:

  1. bardzo smaczny pomysł na zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hello, I do love soup, a perfect meal for a cold day. Looks delicious.
    Enjoy your day, have a great weekend!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tradycyjna, a jednak ma to coś ;P Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sounds delicious, roasted veggies always have such a great taste. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  5. So creamy, warming and tasty...definitely a perfect winter warmer!

    OdpowiedzUsuń
  6. I lurv celery and garlic in pretty much anything!

    OdpowiedzUsuń
  7. That sounds like it would be good for these cold days we've been having.

    OdpowiedzUsuń
  8. Looks so perfect for the cold snap we're going through right now. Enjoy your weekend!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolor twojej zupy jest absolutnie boski.

    OdpowiedzUsuń
  10. Już sobie wyobrażam ten smak:) Uwielbiam takie zupy krem:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Looks good to have on a cold day.

    OdpowiedzUsuń
  12. It looks soooo delicious! I wish I can photograph food as beautifully as you do!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno takiej zupy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Yum! This would be perfect for a fall brunch, too.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna zupa:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Yum - though it is very far from soup weather here and I prefer my soup to be chunky.

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj zjadłabym, narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  18. good food for cold season....yummy

    OdpowiedzUsuń
  19. Nice yummy soup to soothe the tummy.

    OdpowiedzUsuń
  20. Takiej zupy jeszcze nie jadłam, więc chętnie wypróbuję przepis :D
    Mam nadzieję, że wyjdzie tak smakowicie jak na Twoich zdjęciach :)
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Muszę w końcu zacząć gotować zupy! :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Lubię zupy krem ale takiej jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  23. This pumpkin soup looks delicious

    https://www.alyssabustilloofficial.com/2020/01/minimal-in-heart-shaped-sunnies.html

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie jestem fanką dyni ale może się do niej przekonam dzięki takiej zupce :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jeszcze nigdy nie miałam przyjemności przygotowywać zupy krem, ale po tym przepisie na pewno zacznę! Brzmi pysznie! :)
    Pozdrawiam, Werka

    jelonkowa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Robię bardzo często tą zupę tylko zawsze na warzywach gotowanych i ze smażonym chlebem, na odwrót :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam pieczone warzywa i zawsze je traktuję jako II danie z dodatkiem np. kurczaka. Ale pomysł na zupę bardzo mi się podoba. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  28. Musi być pyszna :) Mam wszystkie składniki to pewnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Oh this looks so tasty.
    I definetly need to try the soup :)
    perfect for the colder days.

    take a look at my BLOG and my INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciekawa i bardzo aromatyczna propozycja 😊

    OdpowiedzUsuń
  31. Takiej zupy jeszcze nie jadłam, ale mega mnie zachęciłaś do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

  32. I suppose this dish is yummy! Thanks for the post))

    OdpowiedzUsuń
  33. Na pewno jest pyszny. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  34. I love soup and this looks good :-D

    OdpowiedzUsuń
  35. Robiłam podobną, uwielbiam :) robiłam też z pieczonej papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Uwielbiam zupy kremy... takiej jeszcze nie robiłam :)!!!
    Pozdrawiam cieplutko :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  38. nie tylko pyszne ale i zdrowe, pełne beta karotenów! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  39. Zupa krem fantastyczna. Pychotka po prostu. Zapisuję przepis. Kochamy tego typu zupki. Zdrowo i pysznie. Dziękuję bardzo 😃

    Buziaki

    Kasia Dudziak, blog Kasine bziki

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger