kwietnia 15, 2020

Chleb z garnka na zakwasie / Vermont Sourdough Dutch Oven Bread

Chleb z garnka na zakwasie pszenno żytni przepis
Chleb z garnka na zakwasie
Chleb z garnka na zakwasie pszenno żytni przepis


Dziś zapraszam na pyszny chleb z garnka na zakwasie (żeliwnego/rzymskiego) - Vermont Sourdough. Jego przygotowanie trochę trwa, ale za to jest łatwe - chleb nie wymaga od nas wiele pracy, raczej czasu. W dobie pandemii, kiedy i tak jesteśmy w domu, warto wypróbować tego typu przepisy, których wcześniej nie moglibyśmy przetestować.

Wiejski chleb z garnka żeliwnego przygotowujemy na zakwasie żytnim lub pszennym. O tym, jak przygotować zakwas, pisałam dawno temu (przepis TUTAJ). Ważne, by nasz zakwas był dość silny, a nie bardzo młody. Chleb jest pieczony bez drożdży, więc ciasto musi urosnąć tylko dzięki zakwasowi. Pamiętajcie, że zakwas możecie z powodzeniem mrozić. Po rozmrożeniu i dokarmieniu (u mnie to około 2 dni) nadaje się do pieczenia chleba lub bułek.

Pszenno-żytni chleb z garnka na zakwasie ma puszyste, delikatne wnętrze i chrupiącą skórkę. Nie jest ciężki jak razowe chleby na zakwasie. Z podanych proporcji upieczecie duży, wspaniały bochen domowego chleba. Jeśli Wasz garnek żeliwny jest mniejszy, możecie podzielić ciasto na dwa mniejsze bochenki. Taki chleb na zakwasie może też być pieczony na kamieniu do chleba.

Pamiętajcie, by zachować szczególną ostrożność podczas przenoszenia wyrośniętego bochenka chleba do gorącego garnka rzymskiego - naczynie jest naprawdę bardzo gorące. Jeśli nie macie wprawy, poproście o pomoc drugą osobę.

Prosty chleb z garnka na zakwasie to pyszny, domowy chleb bez dodatku drożdży. Koniecznie wypróbujcie i cieszcie się chlebem jak z dobrej piekarni. Polecam, smacznego:)

Jeśli macie w domu drożdże i wolicie upiec łatwy i szybki chleb dla początkujących, polecam mój chleb dla leniwych:




Przepis na chleb z garnka na zakwasie, składniki:


na zaczyn:
136 g mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej pszennej)
168 g wody
2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego

na ciasto:
680 g mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej)
90 g mąki żytniej pełnoziarnistej
420 g wody
łyżka soli
cały wcześniejszy zaczyn

Przepis na chleb z garnka na zakwasie, przygotowanie:


Przygotować zaczyn: połączyć wszystkie składniki, wymieszać, przykryć szczelnie (na przykład folią) i zostawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Przygotować ciasto: połączyć wszystkie składniki na ciasto poza solą. Przykryć szczelnie. Zostawić na 20-60 minut. Posypać solą, miksować mieszadłami do ciasta drożdżowego około 2 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na 2.5 godziny. W tym czasie wymieszać/złożyć ciasto dwa razy co 50 minut.

Po tym czasie uformować duży bochenek (jeśli będzie się mocno kleić, podsypać mąką). Przełożyć do kosza do wyrastania lub do miski i odstawić do kolejnego wyrośnięcia na 2 - 2.5 godziny.
Piekarnik nagrzać do 230 C. Garnek żeliwny umieścić w nagrzanym piekarniku na 30 minut (garnek ma być gorący, ja wykładam go papierem do pieczenia). Po nagrzaniu garnka bardzo ostrożnie przełożyć/ delikatnie przerzucić chleb z kosza do garnka. Szybko zakryć pokrywką. Piec 40-45 minut - na 15-20 minut przed  końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, by skórka mocno się zarumieniła.

Przepis znalazłam na stronie: mojewypieki.pl


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Vermont Sourdough Bread Recipe:

for the starter:
136 g of bread flour (or AP)
168 g of water
2 tbsp of active sourdough starter

for the bread dough:
680 g of bread flour (or all purpose)
90 g of whole wheat rye flour,
420 g of water
1 tbsp of salt,
whole starter

Prepare the starter: combine all the ingredients. Mix, until combined, cover with foil and set aside for 12-16 hours.

Prepare the dough: combine all the ingredients, besides salt. set aside for 20 to 60 minutes. Sprinkle with salt and mix well for about 2 minutes. Let ir rise for additinal 2.5 hours. Mix/fold the dough 2 times during rising after each 50 minutes of rising.

Form a big loaf out of the dough (if it's very sticky, add more flour). Place in a well floured bread basket (or bowl) and let it rise for additional 2.5 hours.

Heat the oven to 230 C. Place the dutch oven in and let it heat for about 30 minutes (I like to line my dutch oven with baking paper). Very gently place the risen loaf into the hot dutch oven and cover with the lid. Bake for 40-45 minutes, but make sure to remove the lid after 20-25 minutes of baking - the bread should be deeply golden and crusty on the outside.


See the original recipe HERE.



50 komentarzy:

  1. That's a gorgeous artisan bread! Well done, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Another mouth-watering recipe!

    OdpowiedzUsuń
  3. I love bread recipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. ALe on musi mieć chrupiąca skórkę ;) uwielbiam takie chleby a szczególnie jak sa takie świeżutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Such amazing looking bread!! WOW, I have to give this a go...as long as I can find the ingredients...
    Many thanks for sharing!😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  7. This sounds gorgeous, thanks! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. Pachnący chleb na zakwasie... czy może być coś smaczniejszego o poranku? No, może chleb plus świeżo zaparzona kawa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I love sourdough! Had sourdough pancakes this morning.

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny chleb i naprawdę puszysty. Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Teraz idealny czas na takie wypieki i aby próbować sobie przepisów :). Nie ma nic lepszego, niż ciepły, domowy chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks absolutely fantastic! I really want to try it for myself.
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie mam zakwasu :( nie wychodzi mi też jego robienie. CHlebek wygląda tak pysznie, że zrobiłam się głodna!

    OdpowiedzUsuń
  14. This bread is for sure delicious!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  15. YUM.
    I really, really like sourdough bread and keep meaning to experiment. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  16. Na pewno smakowity. Ja mój pierwszy chleb upiekłam dwa tygodnie temu i nie na zakwasie bo chyba jestem za leniwa aby pilnować zakwasu :-).Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  17. Thank you for sharing this sourdough recipe.

    OdpowiedzUsuń
  18. This looks so good. And I bet it smells divine! I want a big slice, warm with butter.

    OdpowiedzUsuń
  19. I love sourdough, but have never made my own. This would be good with a slab of butter and a hot cuppa tea!

    OdpowiedzUsuń
  20. Niesamowite, ile jest przepisów na robienie chleba! Ja ma kilka swoich ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. adoro fare il pane in casa, brava!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie mam żeliwnego garnka, chlebek boski <3

    OdpowiedzUsuń
  23. fajnie, że w garnku! Spróbuję koniecznie ☺

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniały chleb, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. musze w końcu teżz orbić swój chleb :D a co !

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie ma to jak domowy chlebek :)
    Ja wolę piec bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Rośnie popularność domowego chlebka

    OdpowiedzUsuń
  28. O, przypomniałaś mi, że muszę wyjąć swój zakwas i go dokarmić :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Ależ wspaniale wygląda ten chleb 😉 Dla mnie przepis na chleb raczej dla leniwych, no i nie mam też garnka żeliwnego.

    OdpowiedzUsuń
  30. This looks like such a delicious loaf! I really like sourdough bread. Thank you for sharing the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  31. A czy jest opcja, żeby wyrośnięty chleb przełożyć do zimnego, namoczonego garnka rzymskiego i stopniowo podgrzać do odpowiedniej temperatury? Jak wtedy wyliczyć odpowiednią temperaturę i czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam w ten sposób, więc niestety nie pomogę. Z doświadczenia wiem tylko, że garnek powinien być porządnie rozgrzany przed włożeniem chleba, jeśli zależy nam na grubej i bardzo chrupiącej skórce.

      Usuń
  32. A czy jest opcja przełożenia wyrośniętego chleba do namoczonego garnka rzymskiego i stopniowe nagrzewanie go do odpowiedniej temperatury? Jak wtedy wyliczyć odpowiednią temperaturę i czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  33. Czy można żeliwny garnek zastąpić naczyniem żaroodpornym? Czy efekt będzie taki sam? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, chleb wyjdzie dobry, chociaż w żeliwnym wychodzi najlepszy😊

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger