listopada 20, 2020

Zapiekane spaghetti bolognese / Baked Bolognese

 

Zapiekane spaghetti bolognese przepis
Zapiekane spaghetti bolognese 

Zapiekane spaghetti bolognese przepis

Zapiekane spaghetti bolognese przepis

Dziś zapraszam na zapiekane spaghetti bolognese, czyli pyszny klasyk wzbogacony o sporą ilość startego, żółtego sera. Taka zapiekanka z szybkim sosem bolońskim to świetne danie, jeśli szukacie łatwego przepisu na obiad z mięsa mielonego.

Zapiekane bolognese można przygotować z dowolnym makaronem, sprawdzi się nie tylko spaghetti, ale także penne, fusilli (świderki) czy farfalle (kokardki). Jeśli chcecie, możecie wzbogacić zapiekankę o inne składniki. W sosie z mięsa mielonego dobrze sprawdzi się pokrojona w kostkę cukinia, papryka albo pieczarki. 

Jeśli nie macie ochoty włączać piekarnika, nasze serowe bolognese może być przygotowane na patelni z pokrywką - po przykryciu ser się rozpuści i połączy z makaronem.

Zapiekane spaghetti bolognese świetnie smakuje z prostą sałatką skropioną oliwą z oliwek. To pożywne, banalnie proste danie dla całej rodziny, które przygotujecie w parę chwil. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym, a TUTAJ więcej przepisów z makaronem :)


Jeśli lubicie zapiekanki makaronowe, polecam również moją zapiekankę spaghetti z pieczarkami i kiełbasą:


Przepis na zapiekane spaghetti bolognese, składniki:


ok. 250 g makaronu spaghetti,

na sos:

400 g mięsa mielonego,
mała marchewka,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie gałązka selera naciowego,
ok. 150 g koncentratu pomidorowego,
ok. 1 i 1/2 szklanki wody
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i / lub ostra papryka, granulowany czosnek, oregano, tymianek, bazylia

ok. szklanki ulubionego startego żółtego sera lub mozzarelli

Przepis na zapiekane spaghetti bolognese, przygotowanie:


Przygotować szybki sos boloński: mięso smażyć kilka minut z posiekaną cebulą, selerem i startą marchewką, na końcu dodać drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat i wodę, doprawić. Dusić około 15 - 20 minut do odparowania wody i zgęstnienia sosu. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (a najlepiej skrócić odrobinę czas gotowania  - makaron dojdzie na patelni i w piekarniku). Zostawić kilka chochli wody z gotowania makaronu. Spaghetti wymieszać z gorącym sosem bolognese, sprawdzić stopień doprawienia i jeśli jest taka potrzeba, dolać trochę wody z makaronu, jeśli całość jest za sucha. Część makaronu wyłożyć do naczynia do zapiekania, posypać serem, wyłożyć drugą część makaronu, posypać resztą sera. Zapiekać w 180 C około 10 minut lub do rozpuszczenia się sera. Opcja bez piekarnika: wymieszany z sosem makaron obficie posypać z wierzchu serem i zakryć pokrywką. Wyłączyć gaz i poczekać, aż ser się rozpuści. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Baked Bolognese Recipe:

approx. 250 g of spaghetti (or any other pasta of your choice),

for the sauce:
400 g of ground meat,
1 small onion,
1 stalk of celery, optional,
1-2 cloves of garlic,
1 small carrot, grated,
150 g of tomato paste,
approx. 1 1/2 cup of water
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, sweet and / or hot paprika, oregano, thyme, basil

approx, 1 cup of grated cheese

Prepare bolognese sauce: heat a small amount of oil in a pan, add the meat, carrot and finely chopped onion and celery. Cook for few minutes. Add finely chopped garlic and cook for additional 30 seconds or so. Add tomato paste and water. Ceason well. Cook, until tender and quite thick. Cook the pasta according to package instructions (it's best to cook it a bit shorter - pasta will cook all the way through in the oven) and reserve some pasta cooking water. Mix the pasta with bolognese sauce and check the seasonings. Feel free to add some of the pasta water, if it's too thick and dry. Place half of the pasta in the baking pan, sprinkle witch cheese, add more pasta and sprinkle with more cheese on top. Bake in 180 C for about 10 minutes or until cheese melts. Option without the oven: generously sprinkle the pasta in the pan with cheese and cover with the lid. Set aside and wait, until cheese melts. Serve with some simple salad on the side.

Also see my Baked Spaghetti Casserole above :) 

36 komentarzy:

  1. Simple, and a much appreciated classic in many houses. Ours included.

    OdpowiedzUsuń
  2. Спасибо за запеканку! Очень люблю разные их виды.

    OdpowiedzUsuń
  3. SO comforting and tasty! I am drooling over that cheesy topping.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł całkiem niezły. Ciekawe jak pójdzie mi wykonanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz widzę takie rozwiązanie, to wygląda genialnie :D

    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Oo super przepis, właśnie kupiłam niedawno nowe naczynie żaroodporne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi dałaś teraz przepis ciesze sie, ze cie obserwuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie, a ja właśnie robię spagetti ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. No pychotka, kocham kuchnie włoską

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepięknie, bardzo apetycznie i, mimo że nie jem mięsa, to podziwiam. :) Pozdrawiam droga Natalio. <3 :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. O, ale musi być pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam spaghetti. Często robię z przepisu z Kwestii Smaku, ale z chęcią zrobię też Twoje 😊!!!
    Pozdrawiam serdecznie 😁!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jadłam kiedyś i pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Natalia, este receta siempre viene bien nos ha sacado de muchos apuros, cuando vamos con prisas.Tiene muy buena pinta.
    Un abrazo.

    OdpowiedzUsuń
  15. Looks good, I like the baked idea :-D

    OdpowiedzUsuń
  16. Looks delicious 😊 thanks for your recipes 😊

    OdpowiedzUsuń
  17. That's a family's favorite dish.
    There are many recipes of the bolognese sauce - classic of the italian cuisine; yours looks the best!

    OdpowiedzUsuń
  18. Akurat jak jestem głodna, to trafiam na takie pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  19. That looks nice. We do have that sometimes.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda przepysznie ... szczególnie na wierzchu jest dodatek sera mozzarella. Tak smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  21. Dobry pomysł na zapiekankę!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Pychota! Spaghetti u mnie uwielbiają w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nigdy nie piekłam spagetii, widzę że warto urozmaicić te danie. U mnie gości bardzo często, więc z chęcią je urozmaicę :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo fajny przepis godny spróbowania. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam włoskie dania makaronowe, więc serwuje tego typu dania bardzo często. Spaghetti bolognese wielokrotnie przygotowywałam, ale nigdy go nie zapiekałam. Zaciekawił mnie ten pomysł i muszę koniecznie wypróbować. Sprawdzi się też gdy zostanie nam spaghetti z obiadu, można je wtedy zapiec na kolację i powstanie całkiem inne danie :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger