czerwca 13, 2021

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką przepis
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką przepis

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką przepis


Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką to wspaniały klasyk kuchni polskiej. Dzisiejsza drożdżówka na dużą blachę rośnie bardzo wysoka, jest puszysta, nie za słodka, idealna na podwieczorek.




Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką uda się idealnie, jeśli ciasto zostanie odpowiednio wyrobione - może to zająć od 10 do 15 minut. Aby było łatwiej i szybciej, możecie użyć do tego celu miksera. Jeśli macie ochotę, rabarbar możecie połączyć z truskawkami, ale poza sezonem na rabarbar taka drożdżówka będzie pyszna z każdymi innymi owocami - wybierzcie ulubione.

Dzisiejsza drożdżówka jest przygotowana  z użyciem samych żółtek. Nie wyrzucajcie białek - można je zamrozić, a po rozmrożeniu wykorzystać do upieczenia bezy lub innych deserów.

Jeśli chcecie, by kruszonka była naprawdę chrupiąca i pyszna, koniecznie włóżcie ją do lodówki na czas wyrastania ciasta. Ja lubię oprócz tego wkładać kruszonkę na kilka minut do zamrażarki. Schłodzone i pokruszone na grube okruchy ciasto będzie smakować wspaniale po upieczeniu.

Familijna drożdżówka z rabarbarem i kruszonką na dużą blachę jest najlepsza w dniu upieczenia. Jeśli coś zostanie Wam na drugi dzień, należy szczelnie ją zakryć i najlepiej przechować w lodówce, wtedy nie traci tak szybko świeżości. Bardzo dobrze znosi mrożenie. Polecam, smacznego:)


Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką, składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:

750-800 g mąki,
500 ml mleka,
3 łyżeczki suchych drożdży (lub 30-35 g świeżych)
4 żółtka,
170 g cukru,
100 g rozpuszczonego masła,
skórka starta z 1 cytryny
szczypta mielonej wanilii (można zastąpić ekstraktem lub cukrem waniliowym),
kilka dużych łodyg rabarbaru (u mnie 320 g po obraniu i pokrojeniu),

na kruszonkę:
50 g zimnego masła,
5 łyżek mąki,
4  łyżki cukru

na lukier: kilka łyżek cukru pudru i kilka łyżeczek ciepłego mleka

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką, przygotowanie:


Z podanej ilości cukru odjąć łyżkę. Do ciepłego (podgrzanego) mleka i odjętej łyżki cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia (uwaga, mleko nie może być ani zbyt gorące, ani zbyt zimne, bo drożdże się nie uaktywnią - mleko ma być przyjemnie ciepłe). 

W tym czasie zmiksować żółtka z cukrem na jasną, gęstą masę. Dodać spienione drożdże, 500 g mąki, wanilię i skórkę z cytryny. Zagniatać około 10 minut, stopniowo dodając pozostałą mąkę, a pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne, takie, by uformować je w kulę (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki, można też dodać trochę mniej niż w przepisie, jeśli ciasto da się bez niej zagnieść w gładką kulę). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut.

W tym czasie przygotować kruszonkę: składniki połączyć i rozetrzeć palcami na grube okruchy (jeśli jest zbyt klejąca, dodać więcej mąki, jeśli jest za sucha, więcej masła). Włożyć do lodówki na czas wyrastania ciasta (można też na kilka minut włożyć kruszonkę do zamrażarki - dobrze schłodzona jest bardzo chrupiąca).

Odgazować wyrośnięte ciasto (uderzyć pięścią) i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć obrany i pokrojony rabarbar, można delikatnie wcisnąć go w  ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40-50 minut. Wierzch ciasta posypać schłodzoną kruszonką. Piec 50-60 minut w 190 C (gdyby ciasto za szybko rumieniło się od góry, zakryć wierzch papierem do pieczenia).
 
Cukier puder połączyć z mlekiem w takich proporcjach, by powstał gęsty lukier. Oblać gotowe ciasto.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Polish Rhubarb Yeast Cake with Crumble ( 'Drozdzowka' Recipe):


750-800 g of flour,
500 ml of milk,
3 tsp of dry yeast (or 30-35 g fresh)
4 egg yolks,
170 g of sugar,
100 g of melted butter,
zest from 1 lemon,
a pinch of vanilla,
few stalks of rhubabarb (approx 320 g peeled and diced),

for the crumble:
50 g of cold butter,
5 tbsp of flour,
4  tbsp of sugar

for the icing: few tbsp of powdered sugar plus few tsp of warm milk

Mix the yeast with milk and 1 tbsp of sugar, set aside for few minutes. In the meantime, whisk egg yolks with sugar, until pale and thick. Add foamed yeast and 500 g of flour. Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic, gradually adding more flour (you can use slightly less than 800 g). At last, gradually add melted butter. Form a smooth ball, cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes. 

Meanwhile, prepare the crumble: using your fingers, combine all the ingredients, until big lumps form. Chill in the fridge, until ready to use (you can also place it in the freezer just for few minutes to make it even crunchier). 

Peel and dice rhubarb.

Punch your risen dough to degass it and place it into the baking tray lined with baking paper (36x25cm). Add diced rhubarb on top - you can gently press it into the dough. Let it rise for additional 40 to 50 minutes. 

Add crumble on top. Bake in 190 C for about 50 to 60 minutes. Combine powdered sugar and warm milk, to get a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy!

22 komentarze:

  1. That sweet buttery crumble topping looks absolutely irresistible!

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedno z moich ulubionych ciast drożdżowych !
    Dziękuję za przepis, chętnie wypróbuję !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno takiego nie jadłam, muszę kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetyczne ciacho :) Uwielbiam drożdzowe z sezonowymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I've never tasted rhubarb, it isn't known here. Never saw it in the markets. I imagine it will add a rich flavor to your cake. The fabulous look says it all.
    Greetings

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie sezonowe ciasta:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. I've never had that before but it sounds so good.

    OdpowiedzUsuń
  8. It looks wonderful, a great recipe.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wypieki drożdżowe, a teraz jeszcze w sezonie jak jest rabarbar to już w ogóle rozpusta :-) Moje smaki!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Naprawdę uwielbiam drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Można z innymi owocami ? Pewnie tak - wypróbuję na pewno

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam drożdżowe wypieki

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger