lipca 21, 2021

Pulpety gotowane w sosie pomidorowym

Pulpety gotowane w sosie pomidorowym przepis
Pulpety gotowane w sosie pomidorowym

Pulpety gotowane w sosie pomidorowym przepis

Pulpety gotowane w sosie pomidorowym przepis

Dziś zapraszam na pulpety gotowane w sosie pomidorowym, czyli klasyczne danie idealne dla dzieci lub osób, które z różnych względów nie mogą jeść smażonych dań. Takie duszone klopsiki są proste i pyszne, w sam raz na obiad.

Pulpety gotowane w sosie pomidorowym to dość intuicyjne danie. Wody do gotowania klopsików używamy, tyle by swobodnie w niej pływały. Ilość wody zależy od wielkości garnka, którego użyjemy do gotowania. W zależności od tego, ile wody użyjecie, należy dostosować ilość mąki do zagęszczenia sosu - mieszankę mąki z wodą lub śmietanką dodajemy stopniowo, sprawdzając na bieżąco stopień zgęstnienia sosu.  Mimo to danie jest bardzo łatwe i trudno je zepsuć, nawet jeśli dodamy więcej lub mniej wody czy mąki.

Gotowane klopsy możecie doprawić swoją ulubioną mieszanką przypraw do mięsa mielonego, podobnie doprawcie sos - u mnie to tym razem tylko sól, pieprz o odrobina oregano, ale sprawdzą się też inne suszone i świeże zioła, na przykład bazylia lub koperek. Jeśli lubicie sosy zabielane, możecie dodać do niego odrobinę śmietanki.

Pulpety gotowane w sosie pomidorowym to łagodne, lekkostrawne danie. Są bardzo smaczne z ziemniakami lub ryżem. Polecam, smacznego :)

Polecam też wiele innych moich przepisów na klopsiki :)

Polecam również mój bigos cygański z klopsikami:



Pulpety gotowane w sosie pomidorowym, składniki:


na klopsiki:
500 g mielonego mięsa,
mała cebula, (drobno posiekana i podsmażona lub surowa)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku, opcjonalnie ok. 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

na sos:

ok. 800 ml wody (może być mniej lub więcej, wody ma być tyle, by pulpeciki swobodnie pływały),
marchewka,
opcjonalnie korzeń pietruszki lub mały kawałek selera,
mała drobno posiekana cebula lub biała część pora,
listek laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego, 
ok. 3 łyżek koncentratu pomidorowego (lub do smaku),
opcjonalnie szczypta cukru,
1-2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu plus ok. 1/3 szklanki wody
sól, pieprz, oregano (do smaku),
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki


Pulpety gotowane w sosie pomidorowym, przygotowanie:


Przygotowujemy klopsiki: połączyć mięso z cebulą oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki. Do wody dodać pokrojone w małą kostkę lub starte na tarce warzywa: marchew, seler / pietruszkę i posiekaną cebulę. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować kilka minut, a następnie dodać klopsiki. Gotować całość około 15 minut. Z wody wyciągnąć pulpety, dodać koncentrat, wymieszać). Zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą (mieszankę dodajemy stopniowo, sprawdzając gęstość sosu - jeśli sos wciąż będzie za rzadki przygotować więcej mieszanki). Opcjonalnie dodać kilka łyżeczek śmietanki i doprawić do smaku. Do sosu dodać klopsiki. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Jeśli wolimy, by sos był gładki, można go zmiksować przed końcowym dodaniem klopsików.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



Boiled Meatballs in Tomato Sauce Recipe:

for the meatballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and marjoram

for the sauce:
approx. 700 ml of water (depends on the size of your pot)
1 small leek or onion, finely chopped,
1 carrot, grated or finely chopped,
1 parsnip or a piece of celeriac, grated or finely chopped
3 tbsp of tomato paste,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, oregano (or dry Italian herbs of your choice)
1-2 tbsp of flour mixed with 1/3 cup of water, 
optionally few tbsp of cream,

Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs.  To the water add your vegetables, bay leaf and allpice. Cook for few minutes. Add meatballs and cook for additional 15 minutes or so. Remove the meatballs and set aside. To the liquid add tomato paste and mix well. Thicken the sauce with some slurry (flour with water - you can add more or less). At this stage, you can blend the sauce, if you prefer. Optionally add cream and season well to taste. Add the meatballs back in. Serve over rice or barley or with potatoes. Enjoy!

14 komentarzy:

  1. The carnivores would enjoy these., Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dawno nie jadłam pulpetów. Pyszna propozycja na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Love meatballs! And this looks like an interesting way to prepare them. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  4. Something different for me, yummy

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaki dzieciństwa takie pulpeciki... W Twoim wydaniu prezentują się przepysznie!
    Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, jako dziecko często jadałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. That sounds delicious. Thanks for the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  8. That sauce sounds good :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  9. super pyszne ,do ryżu i pirre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz, cieszę się, że smakowało, pozdrowienia 😊

      Usuń
  10. Super! Właśnie chodzą za mną od kilku dni pulpeciki, więc chyba jutro zrobię :) Ostatnio odkryłam, że nawet bez maszynki do mielenia mięsa, dzięki rozdrabniaczowi Ariete tez mogę mięso w nim ogarnąć, więc chyba się skuszę na te :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger