sierpnia 27, 2021

Kurczak w sosie śmietanowym z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

 
Kurczak w sosie śmietanowym z cukinią i pomidorkami koktajlowymi przepis
Kurczak w sosie śmietanowym z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Kurczak w sosie śmietanowym z cukinią i pomidorkami koktajlowymi


Kurczak w sosie śmietanowym z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Macie ochotę na obiad z piersią kurczaka? Dzisiejszy kurczak w sosie śmietanowym z cukinią i pomidorkami koktajlowymi jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, idealny dla początkujących.

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym jest delikatna i soczysta. Możecie doprawić ją tak, jak najbardziej lubicie, ale moim zdaniem w tym daniu najlepiej sprawdza się czosnek i zioła - użyjcie prowansalskich lub włoskiej mieszanki. W sosie idealnie sprawdzą się pyszne i słodkie, sezonowe pomidorki koktajlowe.

Ważne, by mięso i por ładnie zrumieniły się na patelni przed wlaniem wody lub bulionu, to gwarantuje pyszny smak sosu.

Duszony filet z kurczaka w sosie śmietanowym z cukinią świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą i prostą surówką. 

Jeśli nie macie pomysłów na obiady dla rodziny, zajrzyjcie też na portal kulinarny Przepisy.pl - znajdziecie tu mnóstwo inspiracji na pyszne, sezonowe dania z piersią kurczaka, mięsem mielonym lub z warzywami :) Smacznego:)


TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)

Polecam również moje kotlety drobiowe po zbójnicku:




Kurczak w sosie śmietanowym z cukinią i pomidorkami koktajlowymi, składniki:


500 g piersi z kurczaka,
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
biała część pora lub cebula,
2 ząbki czosnku,
mała cukinia,
garść pomidorków koktajlowych,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, do smaku (można też użyć słodkiej śmietanki 18 lub 12 % z kartonika),
ok. łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie lub mieszanka ziół włoskich, opcjonalnie granulowany czosnek,
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub świeża bazylia


Kurczak w sosie śmietanowym z cukinią i pomidorkami koktajlowymi, przygotowanie:


Piersi przeciąć na kilka cieńszych kotletów. Oprószyć przyprawami i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu (mięso powinno się wyraźnie zarumienić, ale zostać surowe w środku). Odłożyć. 

Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojoną w półplastry lub kostkę cukinię oraz drobno posiekaną cebulę lub por, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dodać listek i ziele, dusić około 15 minut lub do miękkości mięsa.  Wlać śmietankę. Doprawić do smaku. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody lub śmietanki. Dodać połówki pomidorków i krótko dusić, tylko do lekkiego podgrzania pomidorków (powinny pozostać w całości). Posypać natką lub bazylią. 

Jeśli spodobał się Wam ten przepis na kurczaka, zerknijcie również tutaj, aby przygotować pyszną pierś z kurczaka ze szpinakiem w sosie ze śmietaną. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Artykuł sponsorowany.

Chicken Breast in Creamy Sauce with Zucchini and Cherry Tomatoes Recipe:

500 g of chicken breast,
2 cups of water or chicken stock,
1 onion or white part of leek,
2 cloves of garlic,
1 very small zucchini,
a handful of cherry tomatoes,
approx. 1/3 cup heavy cream,
1 tsp of potato starch or corn starch (or flour),
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence or Italian dry herbs blend, optionally granulated garlic
some parsley or fresh basil, optional

Cut the chicken breasts into few thin cutlets and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil ina  pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). set aside. 

To the same pan, add zucchini cut into halfmoons (or diced), followed by finely chopped onion or leek, and cook for few minutes, until lightly golden. Add finely chopped garlic, cook for 30 seconds and add the meat back in. Cover with stock or water, add bay leaf and allpsice. Simmer for about 15 minutes or until tender.  Add some cream. Season well. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or milk). Add tomatoes cut in halves and gently combine - simmer just to warm up the tomatoes, they should not fall apart. Sprinkle with parsley or basil. Serve over potatoes, pasta, rice or barley and some crunchy slaw on the side, Enjoy!

11 komentarzy:

  1. Własnie myślę, żeby zrobić to danie dzisiaj na obiad. Moje dziecko na szczęście lubi sos śmietanowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. This looks so wonderful! Thank you for always sharing these amazing dishes!\
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobię jutro! :) 😋 ostatnio jemy duzo kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie prezentuje się to danie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko razem pasuje idealnie, więc danie zapewne smakuje wyśmienicie. Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Koniecznie muszę przygotować, póki jeszcze jest cukinia! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger