sierpnia 18, 2021

Pierś z kurczaka pieczona z pesto i mozzarellą

Pierś z kurczaka pieczona z pesto i mozzarellą przepis
Pierś z kurczaka pieczona z pesto i mozzarellą

Pierś z kurczaka pieczona z pesto i mozzarellą przepis

Pierś z kurczaka pieczona z pesto i mozzarellą przepis

Pierś z kurczaka pieczona z pesto i mozzarellą to świetny pomysł na banalnie prosty i szybki obiad z kurczakiem. Filet zapiekany z serem zawsze dobrze smakuje, można go przygotować z dowolnymi dodatkami.

Dzisiejsza pierś z kurczaka z piekarnika wymaga minimum składników. Potrzebujemy tylko przypraw (wymienione przeze mnie możecie zastąpić ulubionymi przyprawami do drobiu), pesto i mozzarelli. Ja tym razem zdecydowałam się na czerwone pesto z suszonych pomidorów, ale wspaniale sprawdzi się również zielone z bazylii.

Pierś z kurczaka pieczona z pesto to fantastyczny przepis na obiad w środku tygodnia, poradzą sobie z nim nawet początkujący w kuchni. Świetnie smakuje z sałatą lub prostą surówką, ryżem lub frytkami albo pieczonymi ziemniakami. Bardzo polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad z kurczakiem :)

Zobaczcie również mój przepis na kurczaka pod pierzynką:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Pierś z kurczaka pieczona z pesto i mozzarellą, składniki:

500-600 g piersi z kurczaka,
przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, suszone zioła włoskie (u mnie to oregano, bazylia i tymianek, ale można je zastąpić gotową mieszanką)

kilka czubatych łyżeczek pesto (czerwonego lub zielonego),
kulka mozzarelli (ok. 125 g)

Pierś z kurczaka pieczona z pesto i mozzarellą, przygotowanie:

Każdą pierś przekroić tak, by powstały cieńsze kotlety (4 lub 6). Każdy oprószyć przyprawami, smażyć krótko, do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny być wciąż surowe w środku). Ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Każdy płat mięsa posmarować obficie pesto, nałożyć plastry mozzarelli. Piec w 200 C około 15 minut lub do miękkości mięsa (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kawałków mięsa).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pesto and Mozzarella Baked Chicken Breast Recipe:

2 chicken breasts (500-600g)
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, sweet paprika, dry herbs of your choice, smoked paprika, optional

few heaping tsp of pesto (red or green)
125 g of mozzarella 

Cut chicken breast, to get four or 6 cutlets. Sprinkle each one with seasonings. Heat a small amount of oil in a a pan, add the meat. Sear, until golden on both sides, but still raw inside. Arrange in a baking tray.

Smear each breast with some pesto, add sliced mozzarella. Bake for about 15 minutes in 180C or until fully cooked through. Serve with baked potatoes, fries, pasta or rice and some salad on the side. Enjoy:)


17 komentarzy:

  1. Och Na bank bardzo pyszne, lubię mozzarelle i pesto. :) Pozdrawiam Cię cieplutko, pięknego dnia. :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Yum! Such a nice summer dish. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chicken breast is a very dietetic and easy to cook meat. I will take a note on your recipe because I would really love to try it as it seem very tasty!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis :D Prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł na smaczne danie:)))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś czuję, że u mnie szybko by zniknęło :P

    OdpowiedzUsuń
  8. You really can't go wrong with chicken.
    This looks a tasty recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowita wersja pieczonego kurczaka. Zjadłabym ze smakiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wczoraj zobaczyłam przepis, dzisiaj będę przygotowywać na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno smaczne , warto wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  12. splendid :)))

    never added cheese to chicken as cheese is less used in hotter parts of the land :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger