sierpnia 15, 2021

Sernik straciatella bez pieczenia z malinami i galaretką

Sernik straciatella bez pieczenia z malinami i galaretką przepis
Sernik straciatella bez pieczenia z malinami i galaretką 

Sernik straciatella bez pieczenia z malinami i galaretką przepis

Sernik straciatella bez pieczenia z malinami i galaretką przepis

Sernik straciatella bez pieczenia z malinami i galaretką przepis

Sernik Straciatella bez pieczenia to pyszny, lekki i delikatny sernik na zimno z serków homogenizowanych z galaretką i malinami. Jest prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje i smakuje wszystkim gościom.

Zobacz przygotowanie sernika straciatella krok po kroku na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Sernik na zimno z serków homogenizowanych został przygotowany z waniliowych, słodzonych serków. Jeśli wolicie, możecie zastąpić je serkami naturalnymi bez cukru albo jogurtem greckim, wtedy jednak warto zwiększyć ilość cukru w masie do smaku. 

Sernik Straciatella może być przygotowany z malinami (świeżymi lub mrożonymi) albo innymi ulubionymi owocami. Świetnie sprawdzą się na przykład truskawki, wiśnie, borówki, brzoskwinie lub mieszanka sezonowych owoców.

Taki deser zawsze się uda - nawet jeśli w masie powstaną Wam grudki (nawet duże grudy) całość wystarczy lekko podgrzać, mieszając. Pod wpływem temperatury grudki znikną. Masa będzie rzadsza, ale wystarczy tylko włożyć ją na kilka chwil do lodówki, by zgęstniała. Nie wylewajcie zbyt rzadkiej masy na herbatniki lub biszkopty, bo ciastka mogą wypłynąć na wierzch.

Sernik na zimno to wspaniały letni klasyk, ale sprawdza się nie tylko latem. Polecam, smacznego :)


Sernik straciatella bez pieczenia, składniki:

na tortownicę o średnicy 21 cm (lub trochę mniejszą):

700 g waniliowych serków homogenizowanych,

250 ml śmietanki kremówki 36 %,
4 łyżki cukru pudru (lub do smaku),
28 g żelatyny w proszku (używamy zwykłej żelatyny, nie fix),
1/4 szklanki zimnej wody,
ok. 50 g startej lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady (może być więcej, do smaku),
kilka herbatników lub biszkoptów

ok. szklanki malin lub innych ulubionych owoców,
1 lub 2 galaretki malinowe (lub inne)


Sernik straciatella bez pieczenia, przygotowanie:

Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. W międzyczasie zacząć ubijać śmietankę, po kilku chwilach dodać cukier puder do smaku. Gdy śmietanka będzie prawie sztywna, dodać serki i zmiksować do połączenia. Żelatynę rozpuścić na parze. Rozpuszczoną żelatynę ubić kilka chwil trzepaczką (to zmniejsza ryzyko powstania grudek w masie), a następnie dodawać do niej stopniowo po łyżce śmietanki (jak na filmie). Po dodaniu kilku łyżek śmietanki, wlać mieszankę do masy serowej, dokładnie miksować (jeśli w masie pojawią się grudki, można delikatnie podgrzać całość w kąpieli wodnej, do rozpuszczenia grudek żelatyny). Do masy zetrzeć czekoladę (do smaku) - czekoladę można tez bardzo drobno posiekać.

Całość wylać do tortownicy, odstawić do całkowitego stężenia (aby przyspieszyć ten proces, można na 10-15 minut włożyć tortownicę do zamrażarki). Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja używam trochę mniej wody). Na stężałej masie ułożyć maliny, zalać całość tężejącą galaretką. Schłodzić do stężenia.

Oryginalny przepis na stronie: mojewypieki.com


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Vanilla Fromage Frais No Bake Cake | Polish Cooking and Baking


700 g of vanilla fromage frais,
250 ml of heavy cream,
4 tbsp of powdered sugar (or to taste),
approx. 50 g of dark chocolate (or more, to taste)
28 g of gelatine powder,
1/4 cup of cold water,
some biscuits or sponge cake cookies


approx 1 cup of raspberries or any other berries of your choice,
a package of raspberry jello, 75 g (or any other jello of your choice)

Dissolve the gelatine in 1/4 cup of water, set aside for 10 minutes. Warm in a bain-marie to dissolve completely. Whip your heavy cream with vanilla, until almost stiff peeks form. Add powdered sugar to taste and vanilla fromage frais. Whip your warm, melted gelatine just for few seconds. Gradually, spoon by spoon, add some cream to the gelatine (see the video). Combine with the rest of cream (you can warm the mixture slightly, in case of any gelatin lumps). Add grated or finely chopped chocolate. Pour the mixture into the springform pan (21 cm), refrigerate, until sets completely. 

Mix jello with hot water, using the package instructions. Set aside, until cool and thickens. Place raspberries on a set vanilla layer. Pour the jello all over the fruit, refrigerate, until sets completely. Enjoy:)

Original recipe from this site: mojewypieki.com

23 komentarze:

  1. Piękne ciasto. Apetyczne, proste i jednoczesnie efektowne. Zabieram się już od kilku godzin do upieczenia ciasta na niedzielę i jakoś nie moge się zebrac. Coś by się słodkiego zjadło, ale jednoczesnie jest dzisiaj tak gorąco, ze po prostu nie chce stać się przy piekarniku.

    Tak więc ten przepis po prostu spadł mi z nieba. Dawno już nie jadłam w domu sernika, tak wiec będe musiała przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda super ale ciekawe jak jest z utrzymanie galaretki we właściwym miejscu że tak to powiem. U mnie truskawkowe ciasto często się rozlatuje.

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie bez pieczenia:)))wygląda pięknie:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. That looks good and it's so pretty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki w każdej wersji, zresztą u mnie wszyscy zawsze się zajadają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam!! Wygląda bardzo apetycznie! Świetne ciacho na taką pogodę, jak teraz!

    OdpowiedzUsuń
  7. O, this cake is very tasty and also looks beautiful.

    OdpowiedzUsuń
  8. This is such an amazing dessert, look so good!

    OdpowiedzUsuń
  9. Serniczki to ja uwielbiam. Pysznie ten wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Serniki mogłabym jeść chyba codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wielokrotnie przygotowywałam sernik na zimno ze względu na jego prostotę, jednak z wersją straciatella spotykam się po raz pierwszy. Będę musiała go wypróbować. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepysznie prezentuje się ten sernik :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychotka. Ciasta bez pieczenia to dla mnie aktualnie jedyna opcja. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam smak straciatella... ale w takiej wersji jeszcze nigdy nie jadłam. Zrobiłam, wyszło „jako tako” jeśli chodzi o prezencję, ale w smaku... mega! Na pewno nie był to ostatni raz z tym przepisem.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger