sierpnia 06, 2021

Kurczak po luizjańsku

Kurczak po luizjańsku przepis
Kurczak po luizjańsku 

Kurczak po luizjańsku przepis

Kurczak po luizjańsku przepis

Nigdy nie dość przepisów na obiad z piersią kurczaka, prawda? :) Dzisiejszy kurczak po luizjańsku jest przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu, zwykła pierś smakuje tu zupełnie inaczej niż zwykle.

Mój kurczak po luizjańsku ma wyraźnie wędzony aromat od słodkiej wędzonej papryki, jest delikatnie słodko-kwaśny od miodu i soku z cytryny, a samo mięso jest mięciutkie i soczyste. Pierś z kurczaka połączyłam tu z cukinią i papryką, ale jeśli wolicie, możecie użyć samej papryki. Świetnie sprawdzi się połączenie kolorowych papryk - będą pięknie wyglądać w daniu. W zależności od tego, jak pikantne lubicie potrawy, dostosujcie ilość pikantnych przypraw, zwłaszcza chili. Jeśli wolicie łagodniejsze dania, możecie z niej zrezygnować, moim zdaniem to wędzona papryka jest gwiazdą tego dania. 

Przepis na kurczaka po luizjańsku nie jest oczywiście oryginalnym przepisem, to raczej luźna inspiracja smakami Ameryki. Takie danie idealnie pasuje do ryżu i prostej sałatki. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad z kurczakiem :)

Polecam również pysznego kurczaka po azjatycku:



Kurczak po luizjańsku, składniki:


500-700 g piersi z kurczaka,
duża cebula,
mała czerwona papryka,
gałązka selera naciowego (opcjonalnie),
pół małej cukinii (opcjonalnie),
1-2 ząbki czosnku,
1 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego,
przyprawy do mięsa: sól (około 1/2 łyżeczki), pieprz, granulowany czosnek (ok. 1/2 łyżeczki), słodka papryka (pół łyżeczki), słodka wędzona papryka (3/4 łyżeczki), oregano (łyżeczka), tymianek (1/2 łyżeczki), opcjonalnie szczypta chili
łyżka oleju i mąka do panierowania kurczaka,
łyżka sosu sojowego,
1-2 łyżki soku z cytryny (lub do smaku),
1-2 łyżki miodu (lub do smaku) albo łyżka słodkiego sosu chili

opcjonalnie 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) rozmieszanej w 1/4 wody lub bulionu,
opcjonalnie natka pietruszki

Kurczak po luizjańsku, przygotowanie:


Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć z obu stron przyprawami. Dodać łyżkę oleju, wymieszać dokładnie. Odłożyć do marynowania na 30 minut lub całą noc albo przygotować od razu. Zamarynowanego kurczaka panierować w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do wyraźnego zarumienienia, odłożyć (kurczak powinien być jeszcze delikatnie surowy w środku). 

Na patelnię po mięsie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię oraz drobno posiekaną cebulę, smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Warzywa powinny wyraźnie zmięknąć, ale wciąż zachować odrobinę chrupkości. W czasie smażenia można podlać całość odrobiną wody, by szybciej zmiękły. Gdy warzywa będą usmażone prawie do miękkości, wrzucić mięso. Zalać bulionem. Dodać sos sojowy, miód i sok z cytryny. Dusić kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić sos skrobią lub mąką pszenną rozmieszaną z wodą. Sprawdzić stopień doprawienia sosu - powinien mieć wyraźnie wędzony aromat i być słodko-kwaśny (w razie potrzeby dodać więcej wędzonej papryki, cytryny lub miodu). Posypać natką pietruszki.

Zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis.pl


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Louisiana Style Chicken Skillet Recipe:


500-700 g of chicken breast,
1 large onion,
1 small red bell pepper,
1 stalk of celery,
1/2 of a small zucchini, optional,
seasonings for the chicken: salt (approx.1/2 tsp), pepper, granulated garlic (1/2 tsp), sweet paprika (1/2 tsp), sweet smoked paprika (3/4 tsp), oregano (1 tsp), thyme (1/2 tsp), a pinch of chili
1 tbsp of oil for the marinade plus some flour for dusting the meat,
1 1/3 cup of chicken stock,
1 tbsp of soy sauce,
1 tbsp of sweet chili sauce or 1-2 tbsp of honey,
1-2 tbsp of lemon juice or to taste

1/2 tsp of potato starch (or corn starch) mixed with 1/4 cup of water or stock, optional
some parsley

Cut the meat into bite size pieces. Season well and 1 tbsp of oil. Mix well and marinade for 30 minutes or overnight (or prepare immediately). Coat the chicken pieces into the flour. Heat a small amount of oil in a pan and sear the meat, until deeply golden, but still bit raw inside. Set aside. 

To the same pan, add chopped onion, diced pepper and zucchini. Cook, stirring, for few minutes, until softe to your likening. Add finely chopped garlic. Add chicken and cover with stock. Add soy, lemon juice and honey and simmer for few minutes, until thickens. If it's too runny, mix the starch with some water, creating a slurry. Add it to the meat. Cook for a minute or until thickens. Check the seaonings, add more smoked paprika, lemon or honey, if needed. Sprinkle with parsley. Serve over rice with a salad on the side. Enjoy!

13 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Not for me, but the other household resident would love it. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  3. Looks good and I've got zucchini coming out my ears so it wouldn't be optional!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uważam, że masz bardzo fajne pomysły, ciekawe przepisy, a dania wyglądają obłędnie pysznie. Przepraszam, że zaniedbałam obecność u Ciebie na blogu. Pozdrawiam cieplutko. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda naprawdę pysznie, chętnie zrobię, bo to inna wersja kurczaka niż zwykle :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy takiego kurczaka nie jadłam:))a wygląda bardzo smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. This looks like such a wonderful dish! Thank you for sharing and have a great weekend <3

    OdpowiedzUsuń
  8. brzmi świetnie. Jest szansa, żeby dodawac liczbę kcal?

    OdpowiedzUsuń
  9. Love this ! Looks absolutely delicious !!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger