sierpnia 22, 2021

Ciasto Pleśniak ze śliwkami


Ciasto Pleśniak ze śliwkami przepis
Ciasto Pleśniak ze śliwkami 

Ciasto Pleśniak ze śliwkami przepis

Ciasto Pleśniak ze śliwkami przepis

Ciasto Pleśniak ze śliwkami przepis

Ciasto Pleśniak ze śliwkami to pyszne kruche ciasto z bezą i kruszonką. Jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo popularne i lubiane w różnych wersjach. W wielu domach nazywa się go też Skubańcem, Kruszawcem lub Kruszańcem :)




Ciasto Pleśniak ze śliwkami, bezą i kruszonką uda się idealnie, jeśli zadbamy o odpowiednio długie schłodzenie kruchego ciasta. Jeśli nie macie czasu, warto schłodzić ciasto w zamrażarce przez 10-15 minut - tak, by było bardzo zimne przed pieczeniem.

Aby nasze ciasto ze śliwkami i kruszonką nie miało zakalca, pamiętajcie, by wymieszać śliwki ze skrobią ziemniaczaną, która doskonale wchłania nadmiar soku z owoców. Oprócz tego ułóżcie owoce skórką do dołu i posypcie ciasto bułką tartą. 

Ciasto Pleśniak na dużą blachę może być przygotowane z dowolnymi owocami - sprawdzą się wszystkie sezonowe. Jeśli nie macie kakao, możecie zrezygnować z tego dodatku i podzielić ciasto na dwie jasne części - i tak będzie pysznie.

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą jest wspaniałe na podwieczorek. Idealnie pasuje do kawy lub herbaty. Bardzo polecam, smacznego :)

Ciasto Pleśniak ze śliwkami, składniki:


na blachę o wymiarach 36x25 (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml):
kruche ciasto:

3 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru (może być trochę więcej, samo ciasto nie jest słodkie),
5 żółtek,
250 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1-2 łyżeczki kakao

beza:
3/4 szklanki cukru,
5 białek,

nadzienie:
600 g śliwek (waga po wypestkowaniu i pokrojeniu)
łyżka skrobi ziemniaczanej,
1/2 lub 3/4 łyżki cynamonu,

kilka łyżeczek bułki tartej

Ciasto Pleśniak ze śliwkami, przygotowanie:

Przygotować ciasto: mąkę, proszek, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło połączyć na kruszonkę, dodać żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 3 części - większą, średnią i mniejszą (albo większą i dwie mniejsze). Część na kruszonkę od razu schłodzić w lodówce.  Do średniej dodać kakao - tyle, by zagniatając zabarwiło ciasto na ciemny kolor. Dużą jasną część ciasta rozłożyć na dnie blaszki (ja wylepiam palcami, ale można rozwałkować), na to pokruszyć część z kakao i przyklepać palcami (jak na filmie). Ponakłuwać widelcem i schłodzić (ja lubię wkładać ciasto do zamrażarki na 10-15 minut - powinno być bardzo zimne przed włożeniem do pieca; uwaga jednak, by nie zamrozić ciasta). Jeśli chłodzimy w lodówce powinno to zająć minimum 30 minut - ciasto można przygotować dzień wcześniej.

Pokrojone śliwki wymieszać ze skrobią ziemniaczaną i cynamonem. 

Schłodzone ciasto na dnie blaszki posypać odrobiną bułki tartej (wchłania wilgoć z owoców). Na cieście ułożyć owoce skórką do dołu.

 Ubić pianę z białek na sztywno, a następnie stopniowo, po łyżce, dodawać cukier. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Wyłożyć na owoce. Na pianę pokruszyć dobrze schłodzoną mniejszą część ciasta. Piec ok. 35-45 minut w 180 stopniach. Gdyby ciasto za mocno się rumieniło od góry, można pod koniec pieczenia zakryć je papierem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Plum Shortcake | Polish 'Plesniak' Cake | Polish Cooking and Baking

for the crust:

3 cups of flour,
250 g of cold butter, diced,
1/2 cup of powdered sugar,
5 egg yolks,
2 tsp of baking powder,
1-2 tsp of cocoa,

for the meringue:

 3/4 cup of sugar for the meringue,
5 egg whites,

for the filling:
600 g of chopped, pitted plums,
1 tbsp of potato starch (or corn starch),
3/4 tbp of cinnamon,

few tsp of bread crumbs

Prepare the crust: mix the flour with powdered sugar, baking powder and diced butter, rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add egg yolks and knead briefly, until smooth. Divide the crust into three pieces- big, medium and small (or one big and two smaller ones). Cover the smaller part for the top and chill in the fridge, until ready to use. To another smaller part (or medium) add cocoa and knead, until you see it changes color.

Press big piece of the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25cm)). Crumble the cocoa part on top of that and press with your fingers (see the video). Prick with a fork and let it chill, until ready to use. You can place it into the frezzer for about 10 to 15 minutes - it should be very cold before baking.

Mix plums with cinnamon and starch.

Sprinle the crust with bread crumbs. Add fruit, making sure the flesh is facing up. 
 Beat the egg whites, until stiff peaks form. Gradually, spoon by spoon, add 3/4 cup of sugar - the mixture should be thick and glossy. Smear the meringue on top of the plums. Crumble the remaining small part of the pastry on top of the meringue. Bake for about 35-45 minutes in 180C. You can cover the top of the cake with baking paper, if browns too quickly. Enjoy:)

18 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie. Nie jadłam nigdy takiego ciasta, chętnie spróbuję je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. This looks wonderful! What a fantastic dessert!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej moje ulubione ciasto - a dieta dalej trwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliwkowy sezon trwa:))chętnie wypróbuję przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. haha nigdy nie przepadałam za nazwą, ale smak jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda mega, aż chciałoby się zjeść kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od jakiegoś czasu chodzi ono już za mną. Muszę koniecznie kiedyś je upiec. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wyśmienicie :) Chyba się na niego skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger