września 08, 2021

Sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem

Sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem przepis
Sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem 


Sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem przepis

Sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem przepis

Dziś na kolację poleca się sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, bardzo sycąca, idealna do wykorzystania drobiowego mięsa i gotowanych warzyw z zupy.

Sałatka z mięsem z rosołu może być przygotowana na wiele różnych sposobów. Jeśli chodzi o składniki, ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia i zawartość lodówki :) Moja jest tym razem odrobinę podobna do klasycznej sałatki jarzynowej. Sprawdzą się tu nie tylko składniki wymienione przez mnie mnie, możecie też wypróbować wersji z groszkiem konserwowym, jajkami ugotowanymi na twardo lub pieczarkami. Sałatkę można też wzbogacić o dodatek ryżu lub ziemniaków.

Sałatka z kukurydzą i koperkiem jest idealna na przekąskę, sprawdzi się też na imprezę w większym gronie. Polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na sałatki :)

Polecam również moja pyszną sałatkę warstwową z tuńczykiem i ryżem:



Sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem, składniki:

ugotowana pierś z kurczaka / kury z rosołu,
ugotowana marchewka z rosołu,
opcjonalnie kawałek ugotowanego selera lub pietruszki,
2 ogórki kiszone, konserwowe lub małosolne,
kilka łyżek kukurydzy z puszki,
biała lub jasnozielona część pora albo 1/3 czerwonej cebuli,
opcjonalnie małe jabłko,
kilka łyżek majonezu i kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
łyżeczka musztardy (lub do smaku),
kilka łyżeczek posiekanego koperku,
sól, pieprz do smaku


Sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem, przygotowanie:

Mięso pokroić lub podzielić palcami na mniejsze kawałki. Warzywa i jabłko pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki sałatki i doprawić do smaku.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Cooked Chicken, Corn and Dill Salad Recipe:

1 cooked chicken breast (from a chicken stock),
1 cooked carrot (from a chicken stock),
optionally cooked parsnip or a small piece of cooked celeriac (from a stock),
2 pickles,
few tbsp of canned corn,
white or light green part of leek or 1/3 of a red onion,
1 small apple, optional,
few tbsp of mayo and few tbsp of sour cream or Greek yogurt,
1 tsp of mustard (or to taste),
few tsp of chopped dill,
salt and pepper to taste

Cut the chicken or shred in your fingers. Finely chop vegetables and apple. Combine all the ingredients and season well to taste. Enjoy!

12 komentarzy:

  1. Lubię sałatki więc świetna propozycja dla mnie. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Such a nice end-of-summer dish! Lovely combo of ingredients -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na pyszną sałatkę:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuje ci za przepis, z przyjemnością go wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. moja mama często właśnie w taki sposób wykorzystywała mięso z rosołu :) super!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie sałatki, właśnie wcinam podobną :) (z Rosyjskiej knajpy - marchewka, jajko, ogórek kwaszony i mięso - wszystko w majonezie)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czasami nie wiadomo co zrobić z mięsem z zupy, a taka sałatka może być doskonałym rozwiązaniem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger