września 29, 2021

Spaghetti z klopsikami

Spaghetti z klopsikami przepis
Spaghetti z klopsikami 

Spaghetti z klopsikami przepis

Spaghetti z klopsikami przepis

Dziś zapraszam na pyszne spaghetti z klopsikami, czyli idealny obiad z makaronem i mięsem mielonym - smakuje i dużym i małym :)

Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem są bardzo sycące, poza tym soczyste, mięciutkie i delikatne. Ja najczęściej wybieram spaghetti, ale sprawdzi się każdy Wasz ulubiony makaron, idealnie sprawdzą się świderki lub rurki.

Wybierzcie swoje ulubione mięso na pulpeciki, pasuje tu mielona wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk lub mięso mieszane. Ważne, by dobrze zrumienić mięso na patelni przed dodaniem pozostałych składników - to gwarantuje najlepszy smak sosu.

Makaron z klopsikami obowiązkowo posypmy sporą ilością parmezanu, ewentualnie ulubionym startym żółtym serem lub mozzarellą. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z mięsem mielonym:)

Polecam również mój pyszny bigos cygański z klopsikami:



Spaghetti z klopsikami, składniki:

na pulpety:
ok. 600 g mieszanego mielonego mięsa (ja użyłam drobiowego i wieprzowego),
około pół szklanki bułki tartej plus ok. 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
opcjonalnie kilka czubatych łyżek startego parmezanu,
duże jajko,
mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone),
sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, opcjonalnie majeranek lub słodka albo ostra papryka

na sos:

mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
około 150- 200 g koncentratu pomidorowego,
około 2 szklanek wody lub wywaru / bulionu,
duża szczypta cukru, jeśli sos jest za kwaśny,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, opcjonalnie szczypta słodkiej lub ostrej papryki, opcjonalnie świeża bazylia, 

ok. 300 g spaghetti,
kilka łyżek startego parmezanu, mozzarelli lub ew. startego żółtego sera


Spaghetti z klopsikami, przygotowanie:

Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki, najlepiej wielkości orzecha włoskiego. Smażyć do zarumienienia z obu stron, odłożyć (warto usmażyć małą porcję mięsa na próbę, by sprawdzić stopień doprawienia klopsików). 

Na patelnię po klopsikach wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażyć kilka minut, dodać koncentrat. Zalać wodą lub bulionem, doprawić. Włożyć klopsiki, dusić na małym ogniu około 30 minut. Gdyby sos za szybko wyparował, można dolać więcej wody lub wywaru. Doprawić do smaku i opcjonalnie posypać świeżymi ziołami. Część sosu pomidorowego wymieszać z ugotowanym makaronem (do sosu można wcześniej dodać kilka łyżek wody po makaronie, by sos zgęstniał). Na talerze układać porcje makaronu. Nałożyć klopsiki i resztę sosu. Posypać obficie parmezanem.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Spaghetti and Meatballs Recipe:

for the meatballs:

600 g of ground turkey,
1 large egg,
1-2 cloves of garlic, finely chopped and sauteed
1 small onion, diced and sauteed,
3-4 Tbsp of grated parmesan cheese,
salt and pepper, sweet or hot paprika, marjoram (to taste),
1/2 cup of bread crumbs plus 1/3 cup of milk

for the sauce:

approx. 200 g of tomato puree or tomato paste,
2 cups of chicken stock or water,
1 onion,
2 cloves of garlic,
seasonings to taste: salt, pepper, oregano,  sweet or hot pepper, a pinch of sugar
fresh herbs of choice(basil, parsley)

cooked pasta
few Tbsp of grated parmesan cheese for each portion

Prepare the meatballs:  Cover your breadcrumbs with milk and set aside for few minutes, until they soak up the whole liquid. Mix all the meatballs ingredients and form into small balls. Heat some oil in a pan and sear the meatballs on both sides until golden brown, but still raw inside. Remove to a plate.

 In the same pan, sautee finely chopped onion and garlic. Cook, stirring, for few minutes. Pour in the stock or water, add tomato paste and the meatballs. Season well. Turn the heat down to low and simmer for about 30 minutes. Season to taste. Sprinkle with fresh herbs. Toss some sauce with pasta. Add meatballs and more sauce on top. Sprinkle witch grated cheese. Enjoy:)

13 komentarzy:

  1. This looks great -- love this dish! And yours looks superb. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ground turkey is something I haven't seen here. I must keep my eye out for it...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie. Jest z pewnością bardzo sycące.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej wersji jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Yep, that looks good. I love spaghetti.

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie dzisiaj też mielone mięso tylko w innym wydaniu. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger