października 01, 2021

Kotleciki po węgiersku

Kotleciki po węgiersku przepis
Kotleciki po węgiersku 

Kotleciki po węgiersku przepis

Kotleciki po węgiersku przepis

Dziś kolejny pomysł na obiad z mięsa mielonego, czyli pyszne, chrupiące kotleciki po węgiersku z sosem paprykowym.

Wieprzowe kotleciki w panierce mogą być przygotowane na ostro lub łagodnie. Jeśli lubicie ostre smaki, doprawcie sos paprykowy odrobiną chili, możecie tez dodać ją do masy mięsnej. Możecie tez przygotować je z dodatkiem samej słodkiej papryki, najlepiej również tej wędzonej, która nada całości wyjątkowego aromatu.

Kotleciki w panierce możecie przygotować z mięsa wieprzowego, ale sprawdzi się każdy Wasz ulubiony rodzaj mięsa na pulpety. Jeśli nie przepadacie za panierką z bułki tartej i jajka, możecie zupełnie pominąć ją w daniu.

Kotleciki po węgiersku to proste i smaczne danie dla całej rodziny. Świetnie smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na obiad z mięsem mielonym :)

Polecam również mój bigos cygański z klopsikami:



Kotleciki po węgiersku, składniki:

na kotleciki:
ok. 600 g mieszanego mielonego mięsa,
około pół szklanki bułki tartej plus ok. 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
duże jajko,
mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone),
sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, opcjonalnie majeranek,  słodka albo ostra papryka

na panierkę:
1 bardzo duże jajko, sól, pieprz
bułka tarta

na sos paprykowy:
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 i 1/2 dużej papryki,
cebula,
2 ząbki czosnku,
1-2 szklanki wody lub rosołu,
kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, słodka wędzona papryka, opcjonalnie szczypta chili, opcjonalnie odrobina tymianku,
opcjonalnie natka pietruszki

Kotleciki po węgiersku, przygotowanie:

Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na kotlety, dokładnie wyrobić i formować małe, płaskie kotleciki. Każdy panierować w rozmąconym, doprawionym solą i pieprzem jajku, a następnie w bułce tartej (warto usmażyć małą porcję mięsa na próbę, by sprawdzić stopień doprawienia mięsa). 

Przygotować sos paprykowy: paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Smażyć kilka chwil na niewielkiej ilości tłuszczu. Doprawić. Dodać koncentrat. Zalać warzywa wodą lub rosołem, tak by płyn lekko zakrywał składniki. Dusić do miękkości, pod koniec dodając śmietankę lub mleko do smaku. Jeśli sos jest za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. 

W trakcie gdy gotuje się sos paprykowy, usmażyć kotleciki na drugiej patelni. Odsączyć na ręczniku papierowym i gorące podawać z ciepłym sosem.

Zmodyfikowany przepis ze strony: przyslijprzepis.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Mini Cutlets with Red Bell Pepper Sauce:

for the meatballs:

600 g of ground meat,
1 large egg,
1-2 cloves of garlic, finely chopped and sauteed
1 small onion, diced and sauteed,
salt and pepper, sweet or hot paprika, marjoram (to taste),
1/2 cup of bread crumbs plus 1/3 cup of milk

for the breading (optional):
1 very large egg plus salt and pepper,
some bread crumbs

for the sauce:
1 1/2 of a red bell pepper,
1 onion,
1 cloves of garlic,
1-2 cups of water or chicken stock,
1-2 tbsp of tomato paste,
few tbsp of heavy cream or milk,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, sweet smoked paprika, some thyme (optional),
some parsley, optional

Prepare the cutlets:  cover your breadcrumbs with milk and set aside for few minutes, until they soak up the whole liquid. Mix all the ingredients and form into small balls, then flat each one with your hand. Coat in beaten egg with salt and pepper, then cover with bread crumbs.

Prepare the sauce: heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped vegetables. Cook, stirring, for few minutes. Season well. Add tomato paste and cover with liquid. Cook, until thickens. In the meantime, heat some oil in another pan and fry you cutlets.

Add some milk or cream to the sauce and check the seasonings. Sprinkle with parsley. Serve your hot, crispy cutlets with warm red bell sauce and some potatoes or rice. 

9 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger