października 13, 2021

Gulasz z kurczaka z kurkumą i papryką

Gulasz z kurczaka z kurkumą i papryką przepis
Gulasz z kurczaka z kurkumą i papryką 

Gulasz z kurczaka z kurkumą i papryką przepis

Gulasz z kurczaka z kurkumą i papryką przepis

Dziś na obiad polecam pyszny i rozgrzewający gulasz z kurczaka z kurkumą i papryką. To świetny pomysł na obiad z piersią kurczaka dla całej rodziny.

Taki niecodzienny gulasz drobiowy jest przygotowany z dodatkiem rozgrzewających przypraw i warzyw. Sprawdzi się tu większość Waszych ulubionych jarzyn, sprawdzi się tu na przykład ugotowana ciecierzyca, bakłażan, a nawet słodki ziemniak lub dynia piżmowa. Jeśli lubicie ostre potrawy, możecie do gulaszu dodać trochę chili - świeżej papryczki albo przyprawy w proszku. Dobrze sprawdzi się tu również świeży lub granulowany imbir. U mnie dziś łagodna wersja tej potrawy, zabielona dodatkowo słodką śmietanką (lub mlekiem).

Gulasz z kurczaka z kurkumą świetnie smakuje z ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:)


TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :)

Polecam również mojego kurczaka w sosie z mascarpone i pomidorami:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Gulasz z kurczaka z kurkumą i papryką, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
mała czerwona papryka,
mała cukinia,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (można też użyć mleczka kokosowego),
listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, granulowany imbir, opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego (kuminu) i chili,
1-2 łyżeczki mąki lub skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody lub bulionu (ok. 1/4 - 1/3 szklanki),
natka pietruszki lub kolendry, opcjonalnie

Gulasz z kurczaka z kurkumą i papryką, przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku dodać pokrojoną w paski lub kostkę paprykę, cukinię i cebulę, oprószyć warzywa przyprawami. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, koncentrat, listek i ziele, zalać całość wodą, dusić około 20 minut lub do miękkości składników. Dolać śmietankę do smaku i ewentualnie doprawić. Zagęścić całość skrobią rozmieszaną z wodą. Posypać świeżymi ziołami.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Chicken Stew with Turmeric and Bell Pepper:


500 g of chicken breast,
1 onion,
1 small zucchini,
1 small red bell pepper,
1-2 cloves of garlic,
approx. 2 cups of water or chicken stock,
2 tsp of tomato paste,
approx. 1/3 cup of heavy cream or milk,
1 bay leaf and few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, turmeric, sweet paprika, granulated ginger, chili (optional), cumin (optional)
for a slurry: 1-2 tsp of corn starch or potato starch mixed with 1/4 - 1/3 cup of water,
few tsp of chopped parsley or coriander

Cut the chicken into bite size pieces and sprinkle with spices. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until lightlu golden on both sides. Set aside. To the same pan, add chopped pepper, zucchini and onion. Add spices and cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the chicken back in and cover with water. Add bay leaf, tomato paste and allspice. Cook, until tender for about 20 minutes. Pour in some cream or milk. Check the seasonings. Thicken the sauce with some slurry.  Srinkle with fresh herbs. Serve over rice or barley. Enjoy :)

8 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger