października 22, 2021

Placki z makaronu z serem i wędliną

Placki z makaronu z serem i wędliną przepis
Placki z makaronu z serem i wędliną

Placki z makaronu z serem i wędliną przepis

Placki z makaronu z serem i wędliną przepis

Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać makaron z rosołu albo każdy inny, który został Wam z obiadu, bardzo polecam pyszne placki z makaronu z serem i wędliną. Są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, w sam raz na kolację lub na obiad.

Placki makaronowe mogą być wzbogacone o dowolne dodatki. Wykorzystajcie ten przepis do wykorzystania wszystkich resztek z lodówki. Sprawdzi się większość warzyw, wędlin i serów. Jeśli nie jecie mięsa, możecie zupełnie zrezygnować z dodatku wędliny. 

Ja doprawiłam swoje placki słodką papryką i ziołami, ale możecie wykorzystać też ostrą papryczkę albo ulubioną mieszankę przypraw, na przykład gyros/kebab. 

Placki z makaronu z serem i wędliną są najlepsze na gorąco - chrupiące, z delikatnie ciągnącym się serem, dobrze doprawione. Jeśli zostanie Wam część placków, możecie odgrzać je kolejnego dnia w piekarniku. Są pyszne z dodatkiem ketchupu, sosu czosnkowego, koperkowego lub sosem tzatziki. Dobrze smakują również bez żadnych dodatków. Bardzo polecam na tani i szybki obiad dla całej rodziny. Smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad :)

Polecam również moje pyszne kotlety ziemniaczane z farszem:



Placki z makaronu z serem i wędliną, składniki:

paczka (250 g) makaronu nitki lub spaghetti (albo każdego innego makaronu),
4 bardzo czubate łyżki startego żółtego sera,
3 jajka,
opcjonalnie ok. 100 g wędliny (szynka, salami, sucha kiełbasa),
1/2 małej czerwonej papryki,
duża cebula,
2 łyżki jogurtu greckiego,
3 łyżki mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 i 3/4 łyżeczki słodkiej papryki

olej do smażenia

Placki z makaronu z serem i wędliną, przygotowanie:

Ugotowany i wystudzony makaron bardzo drobno posiekać. Połączyć z drobno posiekaną wędliną, papryką, cebulą i pozostałymi składnikami. Masa powinna być gęsta i dość zwarta, ale nie sucha. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki (nakładać łyżkę masy i spłaszczać na kształt placuszka). Smażymy do wyraźnego zarumienienia z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać gorące z ulubionymi sosami. 

Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: doradcasmaku.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pasta Pancakes with Cheese and Ham Recipe:

1 small package (250 g) of spaghetti pasta (or use any other leftover pasta),
4 very heaping tbsp of grated cheese,
3 eggs,
approx. 100 g of ham or salami, optional,
1/2 of a red bell pepper,
1 large onion,
2 tbsp of Greek yogurt,
3 tbsp of flour,
seasonings: salt, pepper, 2 tsp of Herbd de Provence or Italian Herbs, 1 3/4 tsp of sweet paprika
some oil for frying

Finely chop cooked and chilled pasta. Combine with finely chopped ham, red bell pepper, onion and rest of ingredients. The mixture should be thick, but not too dry. Heat some oil in a pan and fry pancakes, using 1 tbsp for one pancake. Cook, until golden brown and slightly crispy on both sides. Drain on a paper towel and serve hot with some ketchup, garlic sauce, tzatziki sauce or any other sauce you like. Enjoy!


10 komentarzy:

  1. They sound good - though I would skip the meat.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ to ciekawe :D ja z resztek makaronu zawsze smażę go z jajkiem na maśle. to mój smak z dzieciństwa i wedle uznania można dodać do niego też wędlinę czy warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! Pierwszy raz słyszymy o plackach makaronowych, aż szkoda, że nie było wcześniej okazji, by ich spróbować. Ale nic straconego! Z tak przystępnie przedstawionym przepisem można nadrabiać braki i szybki obiad będzie gotowy raz dwa. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! This looks so so good! Thank you for sharing <3

    OdpowiedzUsuń
  5. That's very unique. I haven't even seen anything like that before.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  7. Oooo jakie ciekawe danie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger