października 06, 2021

Schab w sosie musztardowym

 
Schab w sosie musztardowym przepis
Schab w sosie musztardowym 

Schab w sosie musztardowym przepis

Schab w sosie musztardowym przepis

Jeśli nie macie pomysłu na obiad ze schabu, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe, bardzo polecam pyszny schab w sosie musztardowym - wymaga minimum składników i pracy.

Kruchy schab w sosie musztardowo-miodowym ze śmietanką wymaga tylko rozbicia mięsa jak na schabowe i zrumienienia go na patelni przed duszeniem. Sos do schabu będzie najsmaczniejszy, gdy mięso i cebula nabiorą pięknego złotego koloru. 

Mięso będzie mięciutkie i naprawdę kruche, gdy będzie długo duszone. Powinno to zająć dłużej niż godzinę, ale czas duszenia zależy od grubości kotletów. 

Bitki schabowe śmietanowym z musztardą dobrze smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem, a także surówkami, buraczkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :)

Polecam również mój pyszny schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem:



Schab w sosie musztardowym, składniki:

ok. 600 g schabu w plastrach,
2 szklanki wody lub bulionu / wywaru,
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka, opcjonalnie
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
ok. 2 łyżek ulubionej musztardy (lub do smaku),
opcjonalnie 1-2 łyżeczki miodu (lub do smaku)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek (lub inne ulubione zioła do schabu)
opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Schab w sosie musztardowym, przygotowanie:

Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 30 minut (mięso powinno być wtedy bardzo miękkie i kruche, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić trochę dłużej).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Dodać musztardę i miód. Doprawić do smaku,  dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu. Posypać natką pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Cutlets in Mustard Sauce Recipe:

approx. 600 g of pork cutlets,
2 cups of water or stock,
1 large onion,
1-2 cloves of garlic,
few tbsp of heavy cream or milk,
1-2 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
2 tbsp of mustard (or more to taste),
1-2 tsp of honey (or to taste)
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, marjoram or any other dry herbs of choice,
some parsley, optional

Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped onion. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the meat back in, cover with liquid, add bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 30 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Season to taste. Add mustard and honey to taste. Por in some cream. Thicken the sauce with some slurry (starch with water). Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!

11 komentarzy:

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger