października 03, 2021

Czekoladowa babka z budyniem i dżemem

Czekoladowa babka z budyniem i dżemem przepis
Czekoladowa babka z budyniem i dżemem 

Czekoladowa babka z budyniem i dżemem przepis

Czekoladowa babka z budyniem i dżemem przepis

Czekoladowa babka z budyniem i dżemem przepis

Czekoladowa babka z budyniem i dżemem na oleju to błyskawiczny, prosty przepis dla początkujących i nie tylko. Takie wilgotne i puszyste ciasto bez miksera wymaga minimum pracy, jest idealnym wypiekiem, gdy mamy mało czasu na pieczenie.




Aby nasze ciasto z budyniem udało się idealnie, należy pamiętać, by składniki mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że ciasto wyjdzie suche. Mogą nawet zostać w nim grudki, najważniejsze jednak, by nie przesadzić z mieszaniem.

Jeśli nie macie czasu, możecie podać ciasto bez budyniu, oblane lukrem, polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem. Przygotowanie błyskawicznego kremu budyniowego trwa jednak kilka chwil i zdecydowanie zwiększa on walory smakowe ciasta. Nie potrzeba ucierania!

Czekoladowa babka z budyniem to łatwy i pyszny deser, mała blaszka znika w mig :) To idealny wypiek dla gości lub proste ciasto na podwieczorek do kawy i herbaty. Polecam, smacznego :)

Czekoladowa babka z budyniem i dżemem, składniki:

na blaszkę o wymiarach 23x13cm:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 3/4 szklanki mąki, 
łyżka kakao,
2 jajka,
opcjonalnie mielona wanilia

kilka łyżeczek dżemu,

na budyń:
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (opakowania 40 g),
375 ml mleka
50 g masła,
2 łyżki cukru

50 g gorzkiej czekolady,
30 g słodkiej śmietanki 30%, ew. mleka
opcjonalnie wiórki kokosowe lub dekoracyjna posypka


Czekoladowa babka z budyniem i dżemem, przygotowanie:


W misce wymieszać mąkę, kakao, wanilię i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao, szybko wymieszać trzepaczką (tylko do połączenia składników; nie mieszamy za długo, by ciasto nie wyszło suche! W cieście mogą zostać grudki). Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Piec w temp. 180 stopni ok. 45-50 minut. Całkowicie wystudzić.

Wystudzone ciasto przekroić na pół. Spód włożyć do blaszki, posmarować dżemem.

Przygotować budyń: w większej części mleka rozmieszać dokładnie proszek budyniowy - najlepiej trzepaczką, by nie było grudek. Podgrzać pozostałe mleko z cukrem i masłem, aż masło całkowicie się rozpuści. Do gorącego mleka z masłem wlać proszek budyniowy i gotować, mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Gorący wylać na ciasto z dżemem. Zakryć drugą połową ciasta. Schłodzić do całkowitego stężenia budyniu (około 1-2 godzin). 

Przygotować polewę: do gorącej śmietanki wrzucić połamaną czekoladę, zostawić na kilka minut. Zamieszać, aż czekolada się rozpuści. Polewę czekoladową wylać na ciasto. Schłodzić do zastygnięcia polewy. Opcjonalnie posypać kokosem albo udekorować posypką. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Chocolate Pudding Cake with Jam Recipe | Polish Cooking and Baking
1/4 cup of oil,
3/4 cup of milk,
3/4 cup of sugar,
2 tsp of baking powder,
1 3/4 cup of flour,
1 tbsp of cocoa,
2 eggs

few tbsp of jam,

for the pudding:
1 package of unsweetened vanilla pudding milk (40 g) - the package recquires 500 ml of milk,
375 ml of milk,
2 tbsp of sugar,
50 g of butter

for the ganache:
50 g of chocolate,
30 ml of heavy cream

Mix the flour with cocoa and baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour the batter into the pan lined with baking paper (23x13cm). Bake for 45 to 50 minutes in 180 C. Set aside to cool completely.

Cut cooled cake in two. Place the bottom into the pan and smear with some jam.

Prepare pudding: mix pudding powder with part of milk. Heat the rest with butter and sugar. Pour in pudding and milk mixture. Cook, whisking constantly, until thickens. Pour it over the cake with jam. Add remaining top of the cake and chill, untl sets completely for about 1 -2 hours.

Melt the chocolate and cream, pour over the set filling. Optionally sprinkle with some coconut or add some sprinkles on top. Enjoy:)

20 komentarzy:

  1. dziekuje za przepis, chyba taką sobie zrobie idealnna na jesień

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo fajnie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Очень вкусный торт! Спасибо!

    OdpowiedzUsuń
  6. Trochę inaczej sobie ją wyobrażałam - jak typową babkę. Wygląda bardzo apetycznie i jak widzę, nie zajmuje dużo miejsca. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Tyle pysznych czekoladowców na blogach, że aż ciężko się zdecydować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie robiłam babki. Taka czekoladowa wygląda kusząco. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobre ciasto takie przekładane. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger