października 17, 2021

Kruchy budyniowiec z wiśniami

Kruchy budyniowiec z wiśniami przepis
Kruchy budyniowiec z wiśniami 

Kruchy budyniowiec z wiśniami przepis

Kruchy budyniowiec z wiśniami przepis

Kruchy budyniowiec z wiśniami przepis

Kruchy budyniowiec z wiśniami ze słoika lub mrożonymi to proste, tanie i szybkie ciasto - idealne do wykorzystania wiśniowych zapasów z lata. Kruche ciasto z owocami i budyniem to wspaniały pomysł na słodki podwieczorek do kawy lub herbaty.




Ciasto na kruchy budyniowiec to ciasto z 1 jajka (całego), ale zapewniam, że nic nie tracimy na smaku. Jeśli chcecie, by ciasto było naprawdę delikatne i kruche, dodajcie do niego trochę mąki krupczatki zamiast pszennej, która zawsze zapewnia ciastu wyjątkową strukturę. Ciasto będzie jednak idealne, jeśli dobrze schłodzicie je przed pieczeniem. Ja najczęściej wkładam kruche ciasto  na trochę do zamrażarki (nie powinno się zamrozić, ale ma być porządnie schłodzone). Możecie też przygotować je z wyprzedzeniem (na przykład dzień wcześniej) i chłodzić w lodówce. Pamiętajcie, że surowe kruche ciasto świetnie się mrozi - można przygotować więcej i mieć zawsze pod ręką, gdy nabierzemy ochotę na  deser.

Moje kruche ciasto z budyniem nie jest bardzo słodkie, dlatego koniecznie obsypcie go cukrem pudrem. Możecie też zwiększyć ilość cukru w budyniu lub w cieście. Jeśli wolicie, możecie użyć gotowego budyniu czekoladowego, zamiast używać kakao.

Kruchy budyniowiec z wiśniami ze słoika to pyszny i prosty deser, wspaniały do przygotowania z najlepszych domowych przetworów. Polecam, smacznego :)

Kruchy budyniowiec z wiśniami, składniki:


na blaszkę o średnicy 21 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

na kruche ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
1 jajko (zimne),
1/3 szklanki cukru pudru (można dać 1/2 szklanki, bo ciasto nie jest słodkie),
125 g zimnego masła,
łyżeczka proszku do pieczenia (z lekką górką)

na budyń:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez dodatku cukru (opakowania po 40 g)
2 łyżki kakao (można też użyć budyniu czekoladowego i wtedy pominąć kakao),
750 ml mleka,
4 łyżki cukru (lub do smaku)

kilka łyżeczek bułki tartej,
ok. 1/2  lub 3/4 szklanki odsączonych wiśni (ze słoika lub rozmrożonych),
opcjonalnie łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
cukier puder do posypania ciasta

Kruchy budyniowiec z wiśniami, przygotowanie:


Przesianą mąkę połączyć z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać posiekane w kostkę masło i palcami wyrobić na kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść ciasto (gdyby było za suche, można dodać trochę zimnej wody; w przypadku, gdy będzie zbyt luźne i klejące, dodać trochę mąki - staramy się nie dodawać za dużo, żeby ciasto nie wyszło twarde!). Podzielić je na dwie części (ta na spód ma być wyraźnie większa), jedną rozłożyć palcami na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą spłaszczyć i zawinąć w folię. Włożyć do zamrażarki obie części na 10-15 minut lub na godzinę do lodówki (lub kilka godzin albo nawet całą noc) - ciasto powinno być dobrze schłodzone. 

Schłodzony spód nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Ułożyć odsączone wiśnie (można je najpierw oprószyć skrobią ziemniaczaną, by wchłonęła ewentualny sok, zwłaszcza z wiśni mrożonych).

Połowę mleka podgrzać z cukrem. Do gorącego dodać kakao i dokładnie wymieszać trzepaczką. W pozostałym mleku rozmieszać dokładnie proszek budyniowy i dodać do gorącego mleka z cukrem. Gotować do wyraźnego zgęstnienia. Gorący budyń wylać na wiśnie.

Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto (pokruszyć ciasto na grube, duże okruchy - za małe mogą się od razu rozpuścić). Piec w 200 C około 45-50 minut. Gdyby za szybko rumieniło się od góry, zakryć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto obficie posypać cukrem pudrem. Należy kroić całkowicie wystudzone ciasto, gorące lub ciepłe będzie się rozpadać!

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Cherry and Pudding Shortcake Recipe:
for the crust:
1 1/2 cup of flour,
125 g of cold butter, diced,
1/3 cup of powdered sugar (you can use a bit more, the crust is not very sweet),
1 egg, cold, 
1 tsp of baking powder

2 packages of vanilla pudding mix (40 g; unsweetened; one requires 500 ml of milk),
750 ml of milk,
2 tbsp of cocoa,
4 tbsp of sugar (or to taste)

few tsp of breadcrumbs,

approx. 3/4 cup of cherries (fresh, defrosted or from a jar)
1 tsp of potato starch or corn starch, optional,
some powdered sugar for dusting the cake

Prepare the crust: mix the flour with butter, baking powder, powdered sugar and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add egg and knead briefly, until smooth (add more water, if too dry or more flour, if too sticky). Divide the crust into two pieces (bigger and smaller one), cover the smaller one with plastic wrap and chill in the freezer for 15-20 minutes, until ready to use. Press bigger piece of the pastry into the bottom of the springform pan covered witch baking paper (21 cm). Prick with a fork and place in the freezer for 10-15 minutes. 

Sprinkle your chilled crust with bread crumbs. Mix cherries with starch and arrange on the crust. 
Heat half of the milk with sugar. Add cocoa and whisk. Mix pudding powder with remaining milk, making sure there is no lumps. Add to the hot milk and cook, stirring, until thick. Add hot coocoa pudding on top of the cherries.

Crumble the smaller piece of the crust on top of that. Bake in 200 C for about 45 to 50 minutes. Feel free to cover the cake with baking paper, if browns too quickly. Generosuly sprinkle with powdered sugar.

16 komentarzy:

  1. Wow, wygląda obłędnie :) zjadłoby się na deser niedzielny.

    OdpowiedzUsuń
  2. That looks so good. I would try that.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie nawet lepiej, jak nie jest tak słodkie, a wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ой, как вкусно! Здорово, Наталья!

    OdpowiedzUsuń
  5. My dalej na diecie 😀ale popatrzeć można ❤️

    OdpowiedzUsuń
  6. Your baking looks so delicious, lovely colours :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Many thanks for sharing the recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger