listopada 07, 2021

Łopatka wieprzowa w sosie z kiełbasą i pieczarkami

Łopatka wieprzowa w sosie z kiełbasą i pieczarkami przepis
Łopatka wieprzowa w sosie z kiełbasą i pieczarkami 

Łopatka wieprzowa w sosie z kiełbasą i pieczarkami przepis

Łopatka wieprzowa w sosie z kiełbasą i pieczarkami przepis

Łopatka wieprzowa w sosie z kiełbasą i pieczarkami to wspaniały pomysł na rozgrzewający obiad na chłodne dni. Jest delikatna, idealnie miękka, aromatyczna i bardzo pożywna. 



Taki nietypowy, ale pyszny gulasz z łopatki wieprzowej jest bardzo prosty w przygotowaniu. Mięso wystarczy oprószyć przyprawami, opcjonalnie odstawić na noc albo smażyć od razu. Ważne, by obsmażyć je do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał najlepszy smak i kolor. Pamiętajcie, by przygotować sobie głęboki garnek / rondel do duszenia - składników jest sporo.

Duszona łopatka wieprzowa w sosie z kiełbasą i pieczarkami jest przygotowana z prostych i łatwo dostępnych składników. Taka potrawa wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem, ale pasują do niego też kluski (na przykład śląskie), ziemniaki, kasza lub ryż.  Bardzo polecam na jesienne i zimowe dni, smacznego:)

Łopatka wieprzowa w sosie z kiełbasą i pieczarkami, składniki:

ok. 800 g łopatki w plastrach,
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
czerwona papryka,
300-400 g pieczarek,
200 g kiełbasy,
ok. 4 szklanek wody,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
2-3 listki laurowe,
1-2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (lub do smaku),
1-2 czubate łyżeczki musztardy (lub do smaku),
2-3 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej plus ok. 1/3 szklanki wody
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, słodka wędzona papryka, granulowany czosnek
opcjonalnie natka pietruszki do posypania potrawy

Łopatka wieprzowa w sosie z kiełbasą i pieczarkami, przygotowanie:

Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawami. Można odstawić mięso do marynowania na kilka godzin lub całą noc, ale można też smażyć od razu. 

Smażyć mięso kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, kiełbasę pokrojoną w plasterki i paprykę pokrojoną na duże kawałki. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek, a następnie pieczarki pokrojone w ćwiartki. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak, by zakrywała składniki (całość można na tym etapie przełożyć do garnka). Dodać listki laurowe, koncentrat, musztardę i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić do miękkości około 90 lub dłużej - do czasu, aż łopatka będzie idealnie miękka. Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej. 

Mąkę lub skrobię rozmieszać dokładnie z wodą, dodać do sosu i dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia (gdyby sos wciąż był za rzadki dodać więcej mieszanki z mąką), ewentualnie doprawić. Posypać natką i wymieszać.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Shoulder in Gravy with Sausage and Mushrooms Recipe:

600-800 g of pork shoulder,
1 large onion,
1-2 cloves of garlic,
200 g of good quality Polush sausage,
1 red bell pepper,
300-400 g of button mushrooms,
approx. 4 cups of water,
1-2 heaping tsp of tomato paste,
1-2 heaping tsp of mustard,
2-3 bay leaves,
few kernels of allspice,
1-2 tsp of corn starch or flour plus approx. 1/3 cup of water
salt, pepper, marjoram, thyme, sweet smoked paprika, granulated garlic,
some finely chopped parsley

Cut the meat into bite sieze pieces. Sprinkle the meat with seasonings (at this point you can marinade the meat overnight). 

Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minutes, until lightly golden on both sides. Set aside. To the same skillet, add finely chopped onion, followed by sliced sausages and pepper cut into big chunks. After few minutes of cooking, add finely chopped garlic. Add mushrooms cut into quarters. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to  cover the ingredients in the pan - use a bigger pot if, necessary). Add allspice, tomato paste, mustard and bay leaves. Simmer on low for about 90 minutes or longer - until really tender.

Mix the starch with water, creating a slurry. Add to the sauce and simmer, until thickens (add more starch if your sauce is too thin). Sprinkle with parsley and check the seasonings. Serve with some crusty bread or over mashed potatoes, rice, noodles or barley. Enjoy:)

8 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger