grudnia 12, 2021

Karkówka w sosie śliwkowym z powideł

Karkówka w sosie śliwkowym z powidłami przepis
Karkówka w sosie śliwkowym z powidłami 

Karkówka w sosie śliwkowym z powidłami przepis

Karkówka w sosie śliwkowym z powidłami przepis

Dziś na obiad poleca się pyszna słodko-kwaśna karkówka w sosie śliwkowym z powideł. To świetna karkówka na święta, sylwestra lub po prostu niedzielny obiad. Jest prosta w przygotowaniu i zawsze świetnie smakuje.

Zobaczcie przygotowanie karkówki na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Karkówka w sosie śliwkowym z powideł jest bardzo prosta w przygotowaniu. Plastry karkówki można oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny. Ważne, by obsmażyć ją do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał wyraźny smak i kolor. Jeśli nie boicie się przypraw korzennych w połączeniu z mięsem, możecie oprószyć ją na przykład mielonym imbirem, odrobiną cynamonu i gałki muszkatołowej. 

Karczek w sosie śliwkowym jest delikatny, mięciutki, wprost rozpływa się w ustach. Wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niego ulubioną surówkę lub sałatkę albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z karkówką :)

Karkówka w sosie śliwkowym z powideł, składniki:

ok. 600 g karkówki w plastrach,
2 średnie cebule,
2 duże ząbki czosnku,
5-6 łyżek powideł śliwkowych - do smaku (lub dżemu śliwkowego albo konfitury),
czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego lub keczupu (może być więcej, do smaku),
5-6 suszonych śliwek,
ok. 2-3 szklanek wody,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
listek laurowy,
1-2 łyżeczki mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej (skrobi) plus ok. 1/3 szklanki wody,
sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, opcjonalnie drobina mąki do posypania karkówki

opcjonalnie natka pietruszki

Karkówka w sosie śliwkowym z powideł, przygotowanie:

Plastry karkówki oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i  papryką (na tym etapie można dodać odrobine oleju i zamarynować mięso przez noc). Opcjonalnie z obu stron posypać mąką. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną w piórka cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, posiekane śliwki, powidła i koncentrat (najlepiej na początku dać trochę mniej powideł, aby w razie potrzeby dodać ich więcej pod koniec duszenia). Dusić do miękkości około 90 minut lub dłużej (do czasu, aż karkówka będzie idealnie miękka). Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej.  1/3 szklanki wody rozmieszać z mąką, dodać do sosu i dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia, ewentualnie doprawić - sos powinien być delikatnie słodko-kwaśny od powideł, w razie potrzeby dodać ich więcej, można też dodać więcej keczupu lub koncentratu. Jeśli wolicie gładkie sosy, można zmiksować sos na gładko. Posypać natką pietruszki. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Neck in Plum Gravy Recipe:

600 g of pork neck fillets,
2 onions,
1-2 cloves of garlic,
5-6 tbsp of plum preserves (or to taste),
1 heaping tsp of tomato paste or ketchup,
5 prunes,
approx. 2-3 cups of water,
1 bay leaves,
few kernels of allspice,
1-2 tsp of corn starch or flour plus 1/3 cup of water
salt, pepper, sweet paprika, marjoram plus optionally some flour for dusting the meat before frying

Seaon the meat with salt, pepper, paprika and marjoram (at this stage, you can marinade the meat overnight, if you prefer). Optionally dust with flour on both sides. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minute, until  golden on both sides. To the same skillet, add chopped onion, followed by finely chopped garlic. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to  cover the ingredients in the pan). Add allspice, bay leaves, plum preserves, prunes and tomato paste. Simmer on low for about 60 minutes or longer (until really tender). Mix the starch with some water, creating a slurry. Add to the sauce and simmer, until thickens. You can blend the sauce, if you prefer it smooth. Sprinkle with parsley. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)

12 komentarzy:

  1. jak to wygląda niesamowicie dobrze, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. What a wonderful dish! Thank you so much for sharing. I hope you had a fantastic weekend <3
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  3. Now this is a recipe which is completely new to me. thank you.

    OdpowiedzUsuń
  4. I've never had plum gravy but it sounds interesting.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam śliwki w każdej postaci. Na pewno wypróbuję ten przepis w najbliższy weekend. Wygląda pysznie i myślę, że posmakuje mojemu mężowi.

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba dzisiaj zrobię! Tylko w czym to przygotować, mam tylko patelnię grillową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej obsmażyć mięso i cebulę na tej patelni, a potem przełożyć do rondla lub garnka. Wczesniej przepłukac patelnię wodą i wlać ją też do garnka z mięsem, by nie stracić smaku😊

      Usuń
  7. Many thanks for sharing this recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niezwykle smacznie, mój mąż byłby zachwycony takim obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota! Z sosem śliwkowym koniecznie muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger