kwietnia 09, 2022

Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś

Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś przepis
Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś 


Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś przepis

Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś przepis

Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś przepis


Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś to pyszne ciasto z brzoskwiniami z puszki i budyniem ugotowanym z dodatkiem soku przecierowego. Taki deser smakuje małym i dużym łasuchom :)



Ciasto Kubuś z brzoskwiniami z puszki jest bardzo proste w przygotowaniu. Mój przepis na mały biszkopt z 3 jaj uda się nawet początkującym - nie trzeba oddzielać żółtek od białek, ładnie wyrasta i nie opada. 

Wybierzcie ulubiony rodzaj soku przecierowego w kolorze pomarańczowym, najlepiej sprawdzi się ten z dodatkiem brzoskwini, ale pasuje tu prawie każdy smak. Jeśli użyjecie soku bez cukru, warto dosłodzić taki owocowy budyń do smaku. Używam go do wielu deserów, świetnie sprawdza się na przykład do przekładania tortów dla dzieci.

Warstwa herbatników jest opcjonalna, ale dodatek ciastek sprawia, że śmietana i budyń lepiej się łączą i nie rozdzielają podczas krojenia.

Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś wieńczy pyszna, leciutka pianka śmietankowa obsypana wiórkami ciemnej czekolady. To wspaniały deser na Święta i inne okoliczności. Bardzo polecam, smacznego :)

Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś, składniki:

na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:


na biszkopt:

3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
100 g mąki pszennej,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia

ok. 1/3 szklanki wody plus kilka łyżeczek soku z cytryny do nasączenia biszkoptu

puszka brzoskwiń (ok. 820 g),

ok. 100 g herbatników

na krem budyniowy:
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g)
750 ml soku przecierowego typu Kubuś,
100 g masła,
opcjonalnie 2 łyżki cukru (lub do smaku)

na piankę śmietankową:

400 g śmietanki kremówki 36 %,
2 łyżeczki żelatyny plus 1/4 szklanki wody,
cukier puder do smaku,

kilka kostek ciemnej czekolady 

Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś, przygotowanie:

Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę (zajmie to około 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy jajecznej, posypując delikatnie po wierzchu (jak na filmie). Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 18-20 minut w 180 stopniach. Z wystudzonego biszkoptu ściąć spieczoną skórkę i nasączyć ciasto sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. 

Na biszkopcie ułożyć odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Przygotować owocowy krem budyniowy: podgrzać połowę soku z masłem i cukrem. W pozostałym soku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego soku z rozpuszczonym masłem. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego, owocowego budyniu (jak na filmie). Gorący budyń wylać na biszkopt, od razu nałożyć warstwę herbatników. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Przygotować piankę śmietankową: żelatynę zalać 1/4 szklanki wody. Odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, rozpuścić ją na parze. Ubić śmietankę prawie na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Delikatnie ubić rozpuszczoną żelatynę przez kilka sekund, aż powstaną bąbelki (to powoduje, że w masie nie powstają grudki). Stopniowo dodawać do żelatyny 3-4 łyżeczki ubitej śmietany (jak na filmie) i szybko mieszać trzepaczką. Połączyć całość krótko mikserem i wyłożyć na krem budyniowy (gdyby mimo wszystko w śmietanie z żelatyną zrobiły się grudki, można delikatnie podgrzać mieszankę, grudki znikną). Na wierzch zetrzeć czekoladę. Chłodzić kilka godzin do całkowitego stężenia.



Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Peach 'Kubus' Cake Recipe:

for the sponge cake,
3 eggs,
1/2 cup of sugar,
100 of flour,
1 tsp of baking powder

1/3 cup of water plus few tsp of lemon juice

1 can of peaches (approx. 820 g)

approx. 100 g of biscuits

fruit pudding filling:

2 packages of unsweetened vanilla pudding mix (1 package =40 g, one requires 500 ml of milk)
750 ml of mixed fruit juice (use Polish 'Kubus' juice for best result),
100 g of butter,
2  tbsp of sugar (or to taste)

for cream topping:
400 ml of heavy cream
2 tsp of gelatin powder,
some powdered sugar to taste,
few pieces of chocolate for grating on top of the cake

Prepare the sponge cake: beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour and baking powder Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (24x24cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 18 to 20 minutes in 180C. Let cool completely. Cut off thin layer of brown skin on top of the cake. Generously soak prepared sponge cake with some lemon juice and water mixture.

Drain and chop peaches. Place them on top of the cake. 

Prepare fruit pudding filling: heat half of juice with sugar and butter. Whisk pudding mix with remaining juice and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Pour it on the cake and add layer of biscuits on top. Set aside to cool for a bit.

Cover gelatine with some water (approx. 1/4 cup) and set aside, until swells. Melt in a double boiler. Beat the cream, until almost stiff. Beat the melted gelatine, until you see some bubbles. Gradually add few tsp of cream to the gelatine and when it's combined, add to the rest of the cream. Place the mixture on top of the pudding and generously sprinkle with grated chocolate. Let it set in the fridge for few hours. Enjoy:)

8 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger