kwietnia 06, 2022

Ciasto za grosik z masą z budyniu i galaretki

Ciasto za grosik z masą z budyniu i galaretki przepis
Ciasto za grosik z masą z budyniu i galaretki 


Ciasto za grosik z masą z budyniu i galaretki przepis

Ciasto za grosik z masą z budyniu i galaretki przepis

Dziś zapraszam na łatwe Ciasto za grosik, czyli tanie ciasto z masą z budyniu i galaretki - idealne jeśli nie macie w domu dużych zapasów. Wszystkie składniki ciasta są tanie i łatwo dostępne, a samo przygotowanie na pewno nie sprawi Wam problemów.

Ciasto za grosik przygotowujemy na jasnym biszkopcie - najłatwiejszym, bez oddzielania żółtek od białek. Masa z budyniu i galaretki to po prostu ugotowany na gęsto budyń w proszku z dodatkiem galaretki truskawkowej - sprawdzi się też brzoskwiniowa, pomarańczowa albo malinowa. Oprócz tego, że ciasto jest tanie, to zawiera również bardzo mało tłuszczu (w porównaniu z innymi wypiekami na biszkopcie, które zazwyczaj zawierają kremy z dużą ilością masła lub śmietany).

Ciasto za grosik wieńczy prosta, ale najsmaczniejsza polewa z kakao i masła. Możecie obsypać wierzch wiórkami kokosowymi, orzechami, płatkami migdałowymi albo udekorować owocami. Możecie tez poprzestać na samej polewie. Polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne ciasta warstwowe:)

Polecam również moje pyszne ciasto Dwa Budynie:



Ciasto za grosik z masą z budyniu i galaretki, składniki:

na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

na biszkopt:

3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
100 g mąki pszennej,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia

ok. 1/3 szklanki wody plus kilka łyżeczek soku z cytryny do nasączenia biszkoptu

na masę z budyniu i galaretki:

2 galaretki truskawkowe (albo malinowe, brzoskwiniowe, pomarańczowe),
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (opakowanie po 40 g)
3 i 1/2 szklanki mleka,

na polewę czekoladową:

60 g masła,
4 płaskie łyżeczki kakao,
40 g cukru pudru (lub do smaku),
30 ml mleka

opcjonalnie wiórki kokosowe, płatki migdałowe, orzechy lub świeże owoce do dekoracji

Ciasto za grosik z masą z budyniu i galaretki, przygotowanie:


Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 18-20 minut w 180 stopniach. Z wystudzonego biszkoptu ściąć spieczoną skórkę i nasączyć ciasto sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. 

Przygotować masę z budyniu i galaretki: w połowie mleka dokładnie rozmieszać proszek budyniowy, podgrzać drugą połowę mleka. Do gorącego mleka dodać rozmieszany z mlekiem proszek budyniowy, gotować na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu. Gdy zgęstnieje i będzie wciąż gorący, dodać suche galaretki (proszek) i dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt. Odstawić do przestudzenia.

Przygotować polewę: rozpuścić masło z cukrem pudrem i mlekiem. Dodać kakao, wymieszać trzepaczką. Polać ciasto i opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi lub innymi dodatkami. Chłodzić do całkowitego stężenia. 

Oryginalny przepis na masę z budyniu i galaretki na stronie: mojegotowanie.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Cheap Cake with Pudding and Jello Recipe:

for the sponge cake,
3 eggs,
1/2 cup of sugar,
100 of flour,
1 tsp of baking powder

1/3 cup of water plus few tsp of lemon juice

for the pudding filling:
2 packages of vanilla pudding mix (40 g each; each requires 500 ml of milk),
2 packages of strawberry jello (70 g each)

for the glaze:
4 tsp of dark cocoa,
40 g od powdered sugar (or to taste),
60 g of butter,
30 ml of milk

some coconut shavings / almond flakes / fresh fruit for the topping

Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour and baking powder Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (24x24cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 18 to 20 minutes in 180C. Let cool completely. Cut off thin layer of brown skin on top of the cake. Generously soak prepared sponge cake with some lemon juice and water mixture.

Prepare pudding jello filling: heat half of the milk. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Add jello powder and mix well. Pour it on the cake and set aside, untils sets for a bit. 

Prepare the glaze: melt butter with sugar and milk. Add the cocoa and whisk. Pour it over the cake and sprinkle with your toppinf of choice. Refrigerate to set completely.

17 komentarzy:

  1. What an interesting recipe! Definitely a bit different. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie przetestuję ten przepis ❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie zrobię na święta. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbuję dziś zrobić. Wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam bardzo dobre tylko chyba coś zawaliłam z polewą 😁bo mi wyszła rzadka

    OdpowiedzUsuń
  7. Budynie mają być z cukrem czy bez dodatku cukru.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto jest przepyszne i tak proste do wykonania, bardzo dziękuję za super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz, cieszę się, że smakowało! Pozdrowienia :)

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger