kwietnia 15, 2022

Schab w sosie śmietanowym z porem i koperkiem

Schab w sosie śmietanowym z porem i koperkiem przepis
Schab w sosie śmietanowym z porem i koperkiem 

Schab w sosie śmietanowym z porem i koperkiem przepis

Schab w sosie śmietanowym z porem i koperkiem przepis


Tym razem na obiad polecam schab w sosie śmietanowym z porem i koperkiem. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, to świetne danie dla całej rodziny.

Schab w sosie porowym jest delikatny, idealnie miękki i kruchy. To dzięki długiemu duszeniu mięsa z porem. Do sosu najlepiej użyć słodkiej, tłustej śmietanki 30 %, ale sprawdzi się również słodka śmietanka 12 lub 18 % z kartonika. Jeśli lubicie włoskie smaki, możecie do sosu dodać trochę startego parmezanu.

Duszony schab w sosie śmietanowym z porem i koperkiem idealnie smakuje z ziemniakami lub kluskami z gotowanych ziemniaków i zestawem pysznych surówek. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pyszny schab :)

Zobaczcie również mój schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Schab w sosie śmietanowym z porem i koperkiem, składniki:

500 g plastrów schabu (5-6 plastrów),
3 szklanki wody lub bulionu/rosołu/ wywaru,
mały por (biała i jasnozielona część)
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (można też użyć słodkiej śmietanki 12 lub 18 % z kartonika),
ok. 2 płaskich łyżeczek mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, granulowany czosnek (lub ulubiona mieszanka przypraw do schabu / mięs)
kilka łyżek posiekanego koperku

Schab w sosie śmietanowym z porem i koperkiem, przygotowanie:

Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekanego pora. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 20 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy od grubości kotletów).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Doprawić do smaku, dolać śmietankę, a następnie wodę (ok. 1/4 lub 1/3 szklanki) rozmieszaną z mąką lub skrobią - mieszankę dodawać stopniowo, kontrolując gęstość sosu. Dusić kilka minut. Posypać obficie koperkiem.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Cutlets in Leek Sauce Recipe:

500 g of pork cutlets (boneless),
3 cups of water or stock,
1 small leek (white and light green part),
1-2 cloves of garlic, optional,
1/2 cup of heavy cream or milk (or half and half) - to taste,
approx. 2 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, Herbs de Provence, sweet paprika and granulated garlic OR use favourite spice blend for pork,
few tbsp of dill

Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add chopped leek. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the meat back in, cover with liquid, add bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 20 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Season to taste. Add cream or half and half to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or stock). Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!

7 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger