maja 13, 2016

Sałatka z tuńczykiem i zielonym pesto

Wraz ze wzrostem temperatury, wzrasta mój apetyt na lekkie, nieskomplikowane dania. Proste sałatki są teraz moimi ulubionymi daniami na kolację. Dziś znów przedstawię sałatkę inspirowaną moimi ukochanymi włoskimi smakami - tym razem z tuńczykiem, jajkiem i prostym dressingiem z jogurtu i zielonego pesto. Jest naprawdę sycąca i z powodzeniem zastąpi nawet obiad. Będzie pyszna z dodatkiem chrupiącego pieczywa lub grzanek. Smacznego:)

na 2 porcje:

puszka tuńczyka,
2 jajka na twardo,
2 małe pomidory,
1/3 ogórka,
mieszanka ulubionych sałat,
1/2 cebuli,
5-6 łyżek jogurtu greckiego,
ok. 3 łyżek zielonego pesto (do smaku)
2-3 łyżki uprażonych orzeszków piniowych (u mnie ekologiczne orzeszki od Symbio)

Na talerzach ułożyć porcje sałaty, tuńczyka, plasterki ogórka, ćwiartki jajek i pomidora. Dodać krążki cienko pokrojonej cebuli i posypać całość orzeszkami.  Jogurt wymieszać z pesto do smaku i polać nim sałatkę.

31 komentarzy:

  1. Super połączenie smakowe. To musi być naprawdę pyszne :) Mniam. Masz ekstra pomysły. Pozdrawiam. Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm cóż za pyszność... Pięknie się prezentuje i tak samo na pewno smakuje. Tym bardziej, że ja jestem wzrokowcem jeśli chodzi o jedzenie :)
    Obserwuję
    http://zyciepelnekoloru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię podobną chociaż bez jogurtu i pesto tylko na bazie oliwy. Koniecznie muszę spróbować takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezła kompozycja smaków,a do tego jak ładnie wygląda na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie jest podobnie. Wysoka temperatura - zapotrzebowanie na sałatki! Bardzo ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie sałaty i tuńczyka muszę to zrobić - coś na moja dietę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczna, nabrałam na nią ochoty

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ pyszna kombinacja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajna sałatka. Ja mogę je jeść nawet codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super mieszanka i z moim ulubionym tuńczykiem w dodatku

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wspaniale :) Aż się ma ochotę na taką kompozycję;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię zielone pesto chociaż sama nigdy go nie robiłam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak masz rację teraz trzeba postawić na lekkie dania. twoja propozycja jest bardzo dobra, spróbuję ją wykorzystać!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mi się podoba ten przepis tuńczyk jest ok

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam! :) sałatki również jadam dość często na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam tuńczyka :) smakowitości!

    OdpowiedzUsuń
  17. I love all varieties of salad in Spring and Summer. We often have green salad with potatoes or with beans ans corn. I really like when there is something hearty in my greens :)
    Thank you so much for your comment on my luxury post! I already answered to it on my blog but also here I want to thank you for inspiring me - I did not think about spritituality as luxury and I really like this idea! Also, yes, you saw my husband on our website and on our blog ;) I am glad you liked the recipes on our blog! If you want to order one of our boxes, you can - we ship to Poland :D but the shipping fee is a little expensive so maybe its not a good idea anyway.
    Happy new week!
    Xx
    Larissa
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  18. gdyby nie tuńczyk zjadłbym ^^

    OdpowiedzUsuń
  19. Z zielonym pesto od razu skojarzyłam wyprawę w okolice riwiery włoskiej, wszak ten region z niego słynie. Jeszcze czuję posmak...Sałatka wygląda wykwintnie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam tuńczyka, szczególnie teraz w sałatkach, gdy dni stają się coraz cieplejsze. Lekkie, idealne na kolację. Dziękuję za przepis! Zapisuję w zakładkach ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger