sierpnia 04, 2017

Naleśniki z łososiem i szpinakiem / Salmon and Spinach Crepes

Naleśniki można przyrządzić na tysiące sposobów, ale moimi ulubionymi są te wytrawne. Dziś polecam wspaniały przepis na naleśniki ze szpinakiem, fetą i łososiem. Są naprawdę pyszne, najlepsze z sosem koperkowym, ale świetnie sprawdzi się też łagodny pomidorowy lub zimny sos tzatziki. Smacznego:)

na 8 dużych naleśników:

2 jajka,
200 g mąki,
szklanka mleka,
szklanka wody,
szczypta soli,

farsz:

600-700 g szpinaku (mrożony lub świeży),
ok. 350 g ugotowanego lub pieczonego łososia,
kilka grubych plastrów fety
cebula,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, do smaku

Przyrządzić naleśniki: Jajka rozmieszać, stopniowo dodawać mąkę i płyn. Posolić. Smażyć do lekkiego zarumienienia na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Farsz: zeszklić drobno posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek. Smażyć minutę, wrzucić szpinak, doprawić i smażyć całość do miękkości. Wkruszyć fetę. Na każdy naleśnik nakładać 3 łyżki szpinaku i kawałeczki łososia, zwinąć, ewentualnie podgrzać. Podawać z sosem koperkowym.

ENGLISH:

for 8 big crepes:

2 eggs,
200 g of flour,
1 cup of milk,
1 cup of water,
a pinch of salt

for the filling:

600-700 g of spinach (fresh or frozen)
approx. 350 g of cooked or baked salmon,
few slices of feta cheese,
1 onion,
2 cloves of garlic,
salt and pepper to taste

Prepare the crepes: briefly whisk the eggs. Gradually start adding the flour and the liquid. Add a pinch of salt. Heat a small amount of oil in a pan, add a ladle of a batter and swirl to completely cover the bootom of the skillet. Cook for few minutes on both sides, until lightly golden. Set aside. Prepare the fillling: heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion and cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic and cook for additional minute. Add the spinach and cook, until wilts. Sprinkle with feta, season to taste. Spread the spinach on every crepe and add some salmon on top, fold. Heat the crepes and serve with creamy dill sauce. Enjoy:)

34 komentarze:

  1. Have never tried the savoury crepes..and I love the salmon spinach filling. Really yummy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wygląda naprawdę niesamowicie. Nigdy bym nie wpadła, aby przyrządzić naleśniki z łososiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bym mogła zjeść z samym szpinakiem:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, muszę spróbować w naleśniku bo próbowałam tylko w cieście francuskim.

    OdpowiedzUsuń
  5. A wiesz, że naleśników z łososiem jeszcze nie jadłam. Świetny pomysł, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie naleśniki i mogłabym jeść bardzo często :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, u mnie dziś były z pomidorami i mozarella :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. un plat appétissant et délicieux
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedy ja jadłam naleśniki.. już nawet nie pamiętam. Uwielbiam taki sposób obiadu, ale jednak jak naleśniki to na słodko! :D w tych odrzuca mnie szpinak, którego nie lubię :P

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda przepysznie i tak na pewno smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczne, nigdy jeszcze takich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha! zrobie takie ktoregos piatku na obiad

    OdpowiedzUsuń
  13. Szpinak, łosoś i nalesnik. Po prostu cudne trio <3

    OdpowiedzUsuń
  14. jak ja uwielbiam to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Naleśniki uwielbiam i na wytrawnie i na słodko :D Twoje danie wygląda bardzo kusząco, więc z chęcią bym je zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja bardzo uwielbiam naleśniki. Mógłbym je jeść nawet codziennie ;) Muszę zrobić takie naleśniki ze szpinakiem i z łososiem :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  17. jeszcze takich nie jadłam-narobiłaś smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  18. o ludzie lepiej niż w restauracji:D

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak to musi bajecznie pieścić podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam naleśniki, a że mam ostatnio fazę bardziej na słone, to na pewno wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. A very interesting post !!! Thank you for your comment on my blog!!! 👌👌👌💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  22. Oh my goodness Natalia, these salmon filled crepes look amazing, love everything about them.

    OdpowiedzUsuń
  23. rybą mnie zaskoczyłaś, ale chętnie wypróbuję, bo takie zawijasy bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Przyznam szczerze, że uwielbiam takie dania!
    Mogłabym z wielką chęcią przetestować.
    Naprawdę świetna sprawa.
    Pozdrowionka poniedziałkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie przepadam za łososiem, ale naleśniki nadziewane bardzo lubię :D
    Mój blog - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  26. Wszystko pięknie i fajnie, ale ten chemiczny Łosoś ... :(

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger