sierpnia 28, 2018

Chlebek pita / Pita Bread

Dziś zapraszam na najlepszy domowy fast food - pyszny chlebek pita wypełniony ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię podawać go z kurczakiem, świeżymi warzywami i sosem czosnkowym, ale takie drożdżowe sakiewki będą też smaczne z nadzieniem z mięsa mielonego, rybą, a także w wersji wegetariańskiej. Przygotowanie chlebków wymaga pewnej wprawy, możemy piec je w piekarniku (wtedy bardziej się napuszą) lub podpiec na patelni ( mają bardziej wyrazisty smak). Warto rozwałkować część ciasta na próbę - jeśli bułeczka na patelni niezbyt mocno rośnie, najprawdopodobniej jest za cienka i wtedy trudno będzie uzyskać kształt sakiewki. Po przygotowaniu jednej partii przepis nikomu nie powinien sprawić problemu. Polecam, smacznego:)

450 g mąki pszennej,
300 ml ciepłej wody,
7 g suchych drożdży,
3 łyżki oliwy lub oleju,
2 płaskie łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
opcjonalnie 2 łyżeczki czarnuszki lub sezamu,
opcjonalnie 2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub innych ulubionych ziół

Drożdże połączyć z wodą i cukrem, odstawić na 5-10 minut do spienienia. Połączyć z pozostałymi składnikami ciasta (oprócz oleju) i zagniatać około 10 minut. Pod koniec zagniatania stopniowo dodawać olej. Zagnieść w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na 60-90 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 6-8 kawałków, uformować bułeczki i odstawić do podrośnięcia na 30 minut. Każdą bułeczkę rozwałkować na 5-7 mm, placki opiekać na suchej patelni po kilka minut z każdej strony - przewracać po zarumienieniu spodu i mocnym napuszeniu (lub piec około 8 minut w 220 C). Placek przekroić na pół - dzięki wyrośnięciu na patelni powinna utworzyć się kieszonka, ale gdyby tak się nie stało, można naciąć wnętrze każdego placka ostrym nożem, tworząc kieszonkę idealną do napełnienia ulubionymi składnikami.


Przepis Mariety Mareckiej.

ENGLISH:

450 g of flour,
300 ml of warm water,
7 g of dry yeast,
3 tbsp of olive oil,
2 tsp of salt, levelled,
1 tsp of sugar,
2 tsp of sesame or nigella seeds, optional,
2 tsp of favourite dry herbs

Add the yeast and sugar to the warm water, set aside for 5 to 10 minutes. Combine with the rest of ingredients (except oil) and knead for about 10 minutes. Gradually add oil and knead for additional 5 minutes. Form a ball, cover with kitchen towel and let it rise for 60 to 90 minutes. Divide the dough into 6 to 8 pieces, form into a bun shape and let it rise for additional 30 minutes. Roll each bun onto a floured surface (5-7mm). Cook on a dry preheated skillet, few minutes per side - they should puff up and get golden on a bottom. Cut each bread in half - they should form a small pocket ready to fill with your favourite ingredients. (if not, gentlly cut the inside of each bread to create a pocket). Enjoy:)

Recipe by Marieta Marecka.

30 komentarzy:

  1. mmm przepis idealny dla mnie :) będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. That's a great pita pocket sandwich!

    OdpowiedzUsuń
  3. KIedyś piekłam domowe pity ale nigdy nie robiłam takich z patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taki domowy musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbuję zrobić kiedyś :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale narobiłaś mi smaku:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki Ci za ten przepis, od dawna takiego szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądaj smacznie :) Może w wolnej chwili wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie ten chlebek, ale jeszcze nie robiłam. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I absolutely love pita bread!! This looks so amazing!! Thank you for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  11. super! taki przepis na pewno się przyda!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapiszę sobie, jakiś czas temu szukałam takiego przepisu. Jest dosyć uniwersalny i może być fajną bazą do różnych wypełnień itp. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ten chlebek do tej pory myślałam że można go tylko kupić w sklepie a nie samemu zrobić na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  14. Już go robię chyba z rok i nie mogę się zabrać za niego. Narobiłaś mi ochoty :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, it looks really good! Thanks for sharing ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię ten chlebek, ale sama jeszcze nie robiłam. Czas nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę spróbować taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zawsze kupowałam gotowe, teraz postanowiłam zrobić dzięki Twojemu przepisowi :) Dzięki !

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie robiłam w domu, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda bardzo smakowicie :D Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Danie totalnie w moim guście, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakoś chlebki pita nie przemawiają do mnie znaczaco, co nie znaczy ze są nie dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger