sierpnia 16, 2018

Kruche ciasto z panna cottą, galaretką i malinami / Raspberry Jelly Panna Cotta Cake

Dziś proponuję pyszne ciasto na lato z malinami i galaretką. Nie jest ono bardzo pracochłonne, za najtrudniejszą część można uznać tylko przygotowanie kruchego ciasta - w tym przepisie wykorzystałam te same proporcje co przy serniku z truskawkami. Wnętrze ciasta to panna cotta, rewelacyjny włoski deser, który przygotowuje się wprost błyskawicznie, trzeba jednak troszkę poczekać, aż zacznie tężeć. Z waniliowym smakiem panny cotty najlepiej komponują się maliny - w sezonie używamy świeżych, poza sezonem mrożonych, których przed zalaniem galaretką nie rozmrażamy. Polecam, smacznego:)

na kruche ciasto:

na tortownicę o średnicy 21-23 cm:

ciasto:

szklanka mąki,
90 g zimnego masła,
żółtko,
4 łyżki cukru pudru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
opcjonalnie 2 łyżki zimnej wody


panna cotta:

3 łyżki żelatyny,
6 łyżek wody,
3 szklanki śmietanki 30 lub 36 %,
1 i 1/2 szklanki mleka,
duża szczypta mielonej wanilii,
10-12 łyżek cukru 


opakowanie galaretki malinowej lub truskawkowej (75g),
szklanka malin

Przygotować spód ciasta: zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Gdy będzie w małych kawałeczkach, dodać żółtko i ewentualnie tyle wody, by ciasto dało się zagnieść w kulę. Schłodzić przez 30 minut w lodówce, a następnie wyłożyć nim dno tortownicy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, schłodzić kolejne 30 minut. Podpiec w 190 C przez 15 minut (lub do zezłocenia). Przygotować panna cottę: żelatynę zalać wodą, poczekać kilka minut, aż napęcznieje. Do garnka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i wanilię. Podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zagotowania (nie powinno mocno zawrzeć). Zdjąć z ognia, wymieszać z żelatyną. Kiedy żelatyna się rozpuści, odstawić do schłodzenia. Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na upieczony spód i schłodzić w lodówce. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy panna cotta stężeje, ułożyć na niej maliny i zalać galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. 

ENGLISH:

for the crust:

1 cup of flour,
90 g of cold butter, dicved,
1 egg yolk,
2 tbsp of cold water (optional),
4 tbsp of powdered sugar,
1/2 tsp of baking powder


for the panna cotta:

3 tbsp of gelatine,
6 tbsp of water,
3 cups of heavy cream,
1 1/2 cup of milk,
a big pinch of vanilla,
10-12 tbsp of sugar 


1 package of strawberry or raspberry jello (75 g),
1 cup of raspberiies

Prepare the crust:mix the flour, sugar and baking powder. Add diced butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolk and form into a ball (add a bit of cold water, if it's too dry). Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 30 minutes. Press into the bottom of a springform pan (21-23cm), prick with a fork and let it chill again for additional 30 minutes.Bake the crust in 190C for about 15 minutes or until golden, set aside. Prepare the panna cotta: cover the gelatin with water, set aside for few minutes. Mix the cream with milk, add sugar and vanilla and simmer on medium heat. Turn the heat off and add the gelatine, whisk, until the gelatine melts. Set aside to chill, until thickens a bit. Pour the thickening mixture on your preparted crust and let it set completely in the fridge. Arrange raspberries on top. Prepare the jello according to package instructions and pour the thickening mixture on top. Let it set completely in the fridge. Enjoy:)




32 komentarze:

  1. Ciasto wygląda mega pysznie. Bardzo chętnie bym się skusiła na kawałeczek 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh my goodness, this looks so delicious!! Yum!! Another recipe to print out and try!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto, w sam raz na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow Can I come over for the afternoon tea? Such a glorious torte!

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej mój ulubiony rodzaj ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm..ale mi narobiłaś smaka! ;) Uwielbiam jeść takie ciasta latem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda przepysznie :) i do tego te malinki mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności, poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale smakowicie wygląda! Muszę zrobić bo nie robiłam z panna cotta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I nie jedz tu człowieku słodkiego...

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks SO refreshing -- perfect for the weather we're having. And I'll bet the flavor is awesome. Look so pretty too. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  13. fajny pomysł na wykorzystanie pannacotty!

    OdpowiedzUsuń
  14. super i mnie się podoba ten pomysł

    OdpowiedzUsuń
  15. Yummy, I just want a piece of this cake. Looks fantastic!

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeju wygląda przepysznie!MÓJ BLOG

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie ciasto to mój mąż uwielbia.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. This is one of my favourite cakes, it's so good!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  19. Raj dla podniebienia! Jakie to ciasto musi być wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  20. jak zawsze sprawiasz że kiszki grają mi marsza haha :) Narobiłaś mi ochoty na te ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  21. I found it little piece of work though yet it deserve all the energy and time anyway
    thank you so much for such compelling cake!

    OdpowiedzUsuń
  22. Musze zapisać przepis .Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękne ciasto, uczta dla oka i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger