sierpnia 13, 2018

Gulasz z fasolki szparagowej / String Bean Stew

Sezon na fasolkę szparagową w pełni, dlatego warto przyrządzać z niej nowe, pyszne dania. Ja korzystam z fasolki, dodając ją do zup, zapiekanek czy sałatek. To warzywo świetnie sprawdza się też jako składnik leczo czy innych podobnych dań. Dziś polecam warzywno-mięsny gulasz, w którym fasolka gra główną rolę. Ta zdrowa i pełna białka potrawa najlepiej komponuje się z ryżem lub chrupiącym pieczywem. Smacznego:)

ok. 3 szklanek fasolki szparagowej,
mały por,
szklanka pokrojonego w kostkę pieczonego mięsa lub kiełbasy,
marchew,
czerwona papryka,
2 ząbki czosnku,
2 duże pomidory,
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
woda lub bulion, do zakrycia składników,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i/lub ostra papryka, zioła prowansalskie

Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić pokrojone w kostkę warzywa: pora, marchew i paprykę. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Wrzucić fasolkę szparagową, mięso lub kiełbasę, koncentrat i pokrojone w kostkę pomidory. Zalać składniki płynem (płyn powinien lekko zakryć składniki), doprawić i dusić do miękkości (ok. 20-30 minut). Posypać natką pietruszki.

ENGLISH:

approx. 3 cups of string beans,
1 small leek,
1 cup of diced, roasted meat or Polish sausage,
1 carrot,
1 red bell pepper,
2 cloves of garlic,
2 big tomatoes,
3 heaping tbsp of tomato paste,
water or broth (just enough to gently cover the ingredients in a pot),
few tbs of chopped parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and/or hot paprica, Herbes de Provence

Heat a small amount of oil in a pan, add diced carrot, leek and bell pepper. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Add the string beans, meat or sausage, tomato paste and tomatoes. Cover gently with liquid, season well and simmer on low heat, until tender (20-30 minutes). Sprinkle with fresh parsley. Serve over rice or with crusty bread. Enjoy:)

31 komentarzy:

  1. Bardzo lubię fasolkę szparagową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Definitely my kind of dish...veggies loaded and lots of flavour!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sounds very good, I've never had a stew like this. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, ale wspaniały pomysł. Coś innego, ale jak ciekawego. Mam zapas fasolki więc chyba wyczaruję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest mi przykro, ten gulasz po prostu do mnie woła - ,,zrób mnie" ! Niestety teraz karmię piersią i muszę uważać zwłaszcza na fasolkę :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Fasolkę uwielbiam, więc ten gulasz jest dla mnie idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. This looks so delicious!! Thank you for the recipe!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  8. Myslę, że w wykonaniu nie takie trudne więc zapisuję :D

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne danie, kolorowe, aż pachnie latem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetycznie to danie wygląda :) Lubię fasolkę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Thanks for another wonderful article. The place else may just anybody get that
    type of info in such a perfect manner of writing?

    I've a presentation subsequent week, and I am on the search
    for such information.

    OdpowiedzUsuń
  12. U Ciebie zawsze znajdę rewelacyjne przepisy. Fasolki mamy dużo, więc trzeba wypróbować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny pomysł, nie ukrywam że pierwsze się spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię fasolkę szparagową, ale nigdy jej nie jadłam w gulaszu. Jestem mega ciekawa jak smakuje w tej kompozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I have to try this, it looks great!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo apetyczne, lekkie danie na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny pomysł na pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. oj napewno zrobie bo jutro wlasnie po fasolke ide. w usa ciezko dostac zotla fasolke, tylko zielone sa wszedzie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger