sierpnia 20, 2018

Domowa granola / Homemade Granola

Dziś zapraszam na pyszne i zdrowe śniadanie, czyli domową granolę. Przepis na nią znalazłam w jednej z książek Mariety Mareckiej. Proporcje podane w przepisie są dość orientacyjne, ja przygotowuję już tę granolę ,,na oko" - ważne, by składniki płynne dokładnie oblepiły składniki suche. Do takiej granoli pasują wszelkie orzechy i pestki, u mnie są to zawsze pestki słonecznika, ziarenka sezamu, czasami migdały w płatkach. Płatki kukurydziane nadają granoli wspaniałej chrupkości, ale jeśli chcemy, możemy pominąć ich dodatek, a w ich miejsce dodać tyle samo płatków owsianych. Będzie wspaniale smakować z jogurtem greckim i sezonowymi owocami. Smacznego:)

szklanka płatków owsianych górskich,
szklanka płatków kukurydzianych,
1/4 szklanki ziaren słonecznika,
1/4 szklanki sezamu,
garść migdałów w płatkach,
1/8 szklanki miodu (u mnie trochę więcej),
1/8 szklanki oleju (u mnie trochę więcej)

opcjonalnie ulubione suszone owoce

Wszystkie składniki granoli dokładnie wymieszać, upewniając się, że suche składniki są obklejone miodem i olejem. Wyłożyć całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 180 C około 10-14 minut, mieszając mieszankę dwa razy w trakcie pieczenia. Granola jest gotowa, gdy płatki owsiane są chrupiące. Odstawić do ostygnięcia, pokruszyć, ewentualnie wymieszać z pokrojonymi suszonymi owocami i przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika.

ENGLISH:

1 cup of rolled oats,
1 cup of corn flakes,
1/4 cup of sunflower seeds,
1/4 cup of sesame seeds,
a handful of almond flakes,
1/8 cup of honey (or more),
1/8 cup of oil (or more)

dry fruits, oprtional

Mix all the ingredients, making sure all the dry ingredients are well coated with oil and honey. Spread the mixture evenly on a baking tray covered with baking paper. Bake for about 10 to 14 minutes in 180C, tossing the mixture twice during baking. Set aside to cool, crumble some of the bigger pieces and mix in the dry fruit. Store in an airtight container.  Enjoy:)




27 komentarzy:

  1. Uwielbiam chrupać takie domowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię. Często robię je na śniadanie.
    Ciekawie tu u Ciebie, będę zaglądać częściej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowa granola jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm yummy! What a great suggestion! I love granola ;)

    TheNotSoGirlyGirl // Instagram // Facebook

    OdpowiedzUsuń
  5. I love granola and this looks so delicious!! Printing it out now so I can try it!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio ciągle jem rano granolę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale się zmówiłyśmy! :D Moja granola czeka na publikację :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Looks yummy! It can be served as breakfast or dessert :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowa granola najlepsza. Zawsze mam jej zapas :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie :) idealna propozycja na śniadanko

    OdpowiedzUsuń
  11. Looks very nice, thanks for the recipe ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam na sucho i jako dodatek ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda super smacznie. Moja siostra też robi sama domowa granolę i zawsze wygląd obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Super wygląda! <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiamy takie cudeńka na śniadanie :) Pochrupałoby się :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mój Luby objadałby się taką własnoręcznie zrobioną Granolą. Muszę kiedyś wypróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bardzo smakowicie ^^ Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda cudnie az zaprasza do zjedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam, muszę zrobić koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger