stycznia 03, 2019

Czekoladowe ciasto z budyniem / Chocolate Cake with Pudding Filling

Dziś szybkie ciasto z kakao, budyniem i kokosem. Aby zyskać bardziej kokosowy smak nadzienia, można przygotować budyń na mleku kokosowym, najlepiej domowym. Słodycz ciasta dobrze przełamie kwaskowaty dżem, na przykład malinowy lub porzeczkowy. Podczas przekładania ciasta budyniem, może on delikatnie spłynąć po bokach ciasta, jednak po umieszczeniu w lodówce mocno stężeje. Polecam na szybkie, bezstresowe pieczenie, smacznego:)

na tortownicę o średnicy 21 cm:

1 i 3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,

szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
szczypta mielonej wanilii,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju

kilka łyżek dżemu malinowego,
opakowanie budyniu waniliowego (na pół litra mleka),
300 ml mleka,
25 g masła,
2-3 łyżki wiórków kokosowych,
tabliczka rozpuszczonej czekolady lub kilka łyżek kakao, cukru pudru i mleka
wiórki kokosowe do posypania ciasta

 W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, kakao, wanilię, proszek, cukier), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia). Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut, wystudzić. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając 300 ml mleka, dodając masło i słodząc do smaku. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Lekko przestudzić. Ciasto przekroić na pół, posmarować dolny blat dżemem, nałożyć budyń. Przykryć druga połową ciasta, schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Gdy budyń stężeje, oblać ciasto rozpuszczoną czekoladą lub prostą polewą z kakao, cukru pudru i mleka. Posypać wiórkami kokosowymi.

ENGLISH:

1 3/4 cup of all purpose flour,2 heaping tbsp of cocoa,
1 cup of greek yoghurt or sour cream,a pinch of vanilla powder,2 tsp of baking powder,1 cup of sugar,2 eggs,1/3 cup of vegetable oil

few tbsp of raspberry jam,1 package of pudding mix (40 g; unsweetened; one requires 500 ml of milk),300 ml of milk,25 g of butter,few tbsp of coconut shavings,melted chocolate to pur over the cake or few tbsp of cocoa, powdered sugar and milk,some coconut shavings to sprinkle over the cake

Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, cocoa baking powder and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt/sour cream and oil. Add mixed dry ingredients and whisk just to combine. Pour the batter into a springform pan (21 cm). Bake for about 45-50 minutes. Let cool completely and cut into 2 layers. Prepare the pudding according to packege instructions, using just 300 ml of  milk. Add sugar to taste and some coconut. Let cool for a bit. Spread some jam on the bottom layer. Add the puuding and cover with the top of the cake. Place in  the fridge for about an hour or two, or until sets. Cover with melted chocolate or a simple glaze made with cocoa, powdered sugar and milk. Sprinkle with coconut. Enjoy:)

24 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta czekoladowe, więc takie przekładane masą budyniową też by mi posmakowało 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na mega puszyste ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nice post. Happy New Year! 🙂
    Following you, follow back?
    www.minniearts.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh my goodness, yum!! This looks delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  5. What a beautiful chocolate layer cake with such a perfectly tender and smooth crumb!

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i jak apetycznie wygląda :) Zjadłabym !

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka... może za jakiś czas wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mimo że jestem przejezdna po Świętach i Nowym Roku, chętnie zjadła bym spory kawałek Twojego ciasta ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste ciasto, ale bardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. un bon gâteau bien gourmand
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  11. ooo chętnie skorzystam z przepisu :)

    https://sk-artist.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam… aż nabrałem ochoty na coś słodkiego :).

    OdpowiedzUsuń
  13. patrzę na zdjęcie i mam ślinotok:D

    OdpowiedzUsuń
  14. You got me hungry girl! Any special shipment to US? hahaha
    xo
    Carolina

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja już odpoczęłam po świątecznych słodkościach i bardzo chętnie bym się skusiła na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pysznie wygląda:)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam, czy masło jest di rozpuszczenia czekolady? Czy dodać di budyniu?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger