na tortownicę o średnicy 21 cm:
1 i 3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
szczypta mielonej wanilii,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju
2 jajka,
1/3 szklanki oleju
kilka łyżek dżemu malinowego,
opakowanie budyniu waniliowego (na pół litra mleka),
300 ml mleka,
25 g masła,
2-3 łyżki wiórków kokosowych,
tabliczka rozpuszczonej czekolady lub kilka łyżek kakao, cukru pudru i mleka
wiórki kokosowe do posypania ciasta
W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, kakao, wanilię, proszek, cukier), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia). Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut, wystudzić. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając tylko 300 ml mleka, dodając masło i słodząc do smaku. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Lekko przestudzić. Ciasto przekroić na pół, włożyć spód ciasta do tortownicy, posmarować dolny blat dżemem, nałożyć budyń. Przykryć druga połową ciasta, schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Gdy budyń stężeje, oblać ciasto rozpuszczoną czekoladą lub prostą polewą z kakao, cukru pudru i mleka. Posypać wiórkami kokosowymi.
ENGLISH:
1 3/4 cup of all purpose flour,2 heaping tbsp of cocoa,
1 cup of greek yoghurt or sour cream,a pinch of vanilla powder,2 tsp of baking powder,1 cup of sugar,2 eggs,1/3 cup of vegetable oil
1 cup of greek yoghurt or sour cream,a pinch of vanilla powder,2 tsp of baking powder,1 cup of sugar,2 eggs,1/3 cup of vegetable oil
few tbsp of raspberry jam,1 package of pudding mix (40 g; unsweetened; one requires 500 ml of milk),300 ml of milk,25 g of butter,few tbsp of coconut shavings,melted chocolate to pur over the cake or few tbsp of cocoa, powdered sugar and milk,some coconut shavings to sprinkle over the cake
Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, cocoa baking powder and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt/sour cream and oil. Add mixed dry ingredients and whisk just to combine. Pour the batter into a springform pan (21 cm). Bake for about 45-50 minutes. Let cool completely and cut into 2 layers. Prepare the pudding according to packege instructions, using just 300 ml of milk. Add sugar to taste and some coconut. Let cool for a bit. Spread some jam on the bottom layer. Add the puuding and cover with the top of the cake. Place in the fridge for about an hour or two, or until sets. Cover with melted chocolate or a simple glaze made with cocoa, powdered sugar and milk. Sprinkle with coconut. Enjoy:)
omom ja jestem głodna:D
OdpowiedzUsuńNiczym torcik :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta czekoladowe, więc takie przekładane masą budyniową też by mi posmakowało 🙂
OdpowiedzUsuńWygląda na mega puszyste ciacho :D
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNice post. Happy New Year! 🙂
OdpowiedzUsuńFollowing you, follow back?
www.minniearts.com
Oh my goodness, yum!! This looks delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
What a beautiful chocolate layer cake with such a perfectly tender and smooth crumb!
OdpowiedzUsuńProste i jak apetycznie wygląda :) Zjadłabym !
OdpowiedzUsuńPychotka... może za jakiś czas wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMimo że jestem przejezdna po Świętach i Nowym Roku, chętnie zjadła bym spory kawałek Twojego ciasta ❤❤❤
OdpowiedzUsuńProste ciasto, ale bardzo smaczne :-)
OdpowiedzUsuńun bon gâteau bien gourmand
OdpowiedzUsuńbonne soirée
ooo chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńhttps://sk-artist.blogspot.com/
Mniam… aż nabrałem ochoty na coś słodkiego :).
OdpowiedzUsuńpatrzę na zdjęcie i mam ślinotok:D
OdpowiedzUsuńCzuję lekkość :D
OdpowiedzUsuńYou got me hungry girl! Any special shipment to US? hahaha
OdpowiedzUsuńxo
Carolina
Ja już odpoczęłam po świątecznych słodkościach i bardzo chętnie bym się skusiła na takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę i pozdrawiam serdecznie
Ideał mmm <3
OdpowiedzUsuńWitam, czy masło jest di rozpuszczenia czekolady? Czy dodać di budyniu?
OdpowiedzUsuńDo budyniu☺
UsuńWyszło idealnie, pierwszy raz rozbiłam ciasto o takim składzie i jestem pozytywnie zaskoczona :) POLECAM
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, dziękuję i pozdrowienia!☺
Usuń