stycznia 31, 2019

Krem z buraczków i słodkich ziemniaków oraz dzbanek od Aquaphor / Cream of Beetroot and Sweet Potato Soup


Dziś dla odmiany coś zdrowego - pełna witamin kremowa zupa z buraczkami i słodkimi ziemniakami. Dzięki dodatkowi kuminu i mleczka kokosowego zwykłe buraczki zyskują nowy, intrygujący i trochę egzotyczny smak. Krem obowiązkowo podajemy z chrupiącymi grzankami. Przepis podpatrzyłam tutaj i zmodyfikowałam do własnych potrzeb, smacznego:)

4 małe buraki,
2 słodkie ziemniaki,
ok. 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość bulionu zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
2 gałązki selera naciowego,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
ok. szklanki mleka kokosowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski), słodka papryka, tymianek

Obrane buraki i słodkie ziemniaki pokroić w dużą kostkę i piec w 180C około 45 minut lub do miękkości. Seler, cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Warzywa zmiksować z bulionem na krem, przelać do garnka, doprawić do smaku przyprawami i mlekiem kokosowym. Podawać z grzankami i ulubionymi pestkami.

ENGLISH:

4 small beetroots, peeled,
2 sweet potatoes, peeled,
approx. 1 1/2 l of homemade chicken or vegetable stock,
2 stalks of celery,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
approx. 1 cup of coconut milk,
seasonings to taste: salt, pepper, cumin, sweet paprika, thyme

Cut the beetroots and potatoes into big cubes. Bake in 180C for about 45 minutes or until tender. Finely chop celery, onion and garlic. Heat a small amount of oil in a pan and cook, stirring, for few minutes. Blend the stock with vegetables. Pout into a pot, add coconut milk and season to taste, heat it through. Serve with croutons and seeds of your choice. Enjoy:)

Modified recipe by Pick up limes.




Parę dni temu otrzymałam propozycję przetestowania dzbanka filtrującego Onyx od firmy Aquaphor. Już od dawna polubiłam filtry do wody i w ogóle nie kupuje wody mineralnej w butelkach, dlatego z chęcią zgodziłam się na test.

Dzbanek Aquaphor najbardziej wyróżnia to, że nie tylko oczyszcza wodę z zanieczyszczeń, rtęci, chloru, ołowiu i pestycydów, ale również wzbogaca ją w magnez. To bardzo atrakcyjna cecha, bo o ten pierwiastek stosunkowo trudno, jeśli chodzi o dostarczenie go z diety. Produkt może więc być ciekawym zakupem dla osoby borykającej się z niedoborem magnezu.

Dzięki wszechstronnemu działaniu woda z dzbanka nie ma nieprzyjemnego smaku i zapachu. Mimo że pomieści sporą ilość wody, nie jest ciężki, lecz lekki i poręczny. Ładnie prezentuje się na kuchennym blacie - jak mówi producent, inspiracją do jego stworzenia był styl vintage. Niewątpliwą zaletą jest tez fakt, że dzbanki od Aquaphor dostępne są w wielu wariantach kolorystycznych. 

Wydajność wkładu filtrującego wynosi 200 litrów, ale jego okres użytkowania jest różny w zależności od tego, jakiej jakości mamy wodę w kranie.

Dzbanek wyposażony jest w przydatny wskaźnik, który w miarę użytkowania filtra pokaże nam, jaki procent wkładu pozostał jeszcze do wykorzystania i kiedy należy go bezwzględnie wymienić.


Jeśli tak jak ja jesteście fanami zdrowego odżywiania i pijecie dużo wody, ale nie chcecie przyczyniać się do zanieczyszczania środowiska plastikiem, to z czystym sumieniem polecam dzbanek Onyx.

Produkt do kupienia na przykład tutaj.



28 komentarzy:

  1. Zapisuję przepis, bo bardzo lubię buraki, a zupy krem jeszcze z nich nie jadlam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem smaku kremu, uwielbiam takie dania, wszelkiego rodzaju kremy i zupy, ale takiej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno już nie jadłam buraczków, skorzystam z Twojego przepisu 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. This looks absolutely delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  5. I love both beets and sweet potatoes, but have never thought of combining them in a soup. It looks incredibly delicious and healthy, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Que rico se ve ese plato! Muchas gracias por tus visitas! Que tengas feliz fin de semana! ♥️♥️♥️

    OdpowiedzUsuń
  7. samo zdrowie na talerzu :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. soup is one of my favorite foods… your soup looks delicious.
    thank you for recipe...

    # I follow you, hope you will follow me in my new blogger

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię krem z pieczonych buraczków, fajny pomysł z dodaniem do nich batatów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Woowww ta zupka boska, zapisuję sobie i zrobię ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. musi być pyszny i aromatyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam kremu z buraczków.

    OdpowiedzUsuń
  13. egzotyczna, choć ze swojskich buraczków:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Od jakiegoś czasu myślę o kupieniu takiego dzbanka. Mój brat ma i bardzo go poleca :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię krem z buraków, mniam :) często podaję z kozim serem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. zupka musi byc pycha!
    a filtry zadomowiły sie i u mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  17. chetnie zjadłabym sobie taki kem z buraczków

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam kremy z buraków. Na 100% wypróbuję ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. coś mi się ostatnio przejadły buraczki ale krem wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo chętnie zjem taką zupkę krem. Buraki, a do tego słodkie ziemniaki, które uwielbiam. Wspaniały przepis, a samo zdjęcie śliczne. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger