lutego 03, 2019

Drożdżowe rogaliki z budyniem / Pudding Filled Crescent Rolls

W naszym domu drożdżowe wypieki cieszą się dużym powodzeniem, ale te drożdżowe rogaliki na pewno należą do naszych ulubionych. Nadziane waniliowym budyniem i oprószone cukrem pudrem są przepyszne, ale można nadziać je też ulubionymi owocami, serem albo marmoladą. Bardzo dobrze smakują nie tylko w dniu upieczenia, ale także przez kolejne dni, jeśli uda Wam się ich nie zjeść od razu:) Bardzo polecam, smacznego:)

na 24 sztuki:

ciasto:
600 g mąki,
10-15 g suchych drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
125 g rozpuszczonego masła,
6-8 łyżek cukru trzcinowego,
3 jajka,
 opcjonalnie do posmarowania: żółtko, mleko lub śmietanka

budyń:

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
4-6 łyżek cukru (lub do smaku),
500- 600 ml mleka

cukier puder

Drożdże połączyć z mlekiem i łyżeczką cukru, odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką, pozostałym cukrem i jajkami. Wyrabiać około 10-15 minut, stopniowo dodając masło. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub na całą noc do lodówki. Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając 600 ml mleka i dodając cukier. Odstawić do ostygnięcia. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy 30 cm, podzielić na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nakładać około 2 czubatych łyżeczek budyniu i zwijać w kształt rogalika. Odstawić do podrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem, śmietanką lub mlekiem, piec w 180C około 20 minut. Posypać cukrem pudrem.

Oryginalny przepis na ciasto.

Ostatnio otrzymałam miłą niespodziankę od zaprzyjaźnionej firmy Radix-bis. W przesyłce znalazło się mnóstwo pyszności do przetestowania: pasta orzechowa crunchy, migdały, nerkowce, olej kokosowy, komosa czerwona i biała, cukier trzcinowy, orzechy piniowe, ryż do risotto, pomidory suszone. Już niedługo więcej przepisów z użyciem powyższych produktów:)



ENGLISH:

for 24 crescent rolls:

for the dough:

600 g of flour,
10-15 g of dry yeast,
250 ml of warm milk,
125 g of melted butter,
6-8 tbsp of brown sugar,
3 eggs,
some egg wash, milk or cream to brush the crescents before baking (optional)

for the filling:

2 packages of unsweetend vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 250 ml of milk),
4-6 tbsp of sugar (or to taste),
500-600 ml of milk

powdered sugar

Mix the yeast with warm milk and a tsp of sugar, set aside for few minutes, until foamy. Combine with the remaining butter, sugar, flour and eggs. Knead for about 15 minutes, or until smooth and elastic. Cover with kitchen towel and let it rise for about an hour (or in the fridge overnight). Prepare the pudding according to the package instructions, using just 600 ml. Let it cool.  Divide the risen dough into three pieces and roll each piece on a well floured surface into a circle (30 cm). Cut into 8 triangles. Place 2 heaping tsp of the filling on the bottom of each triangle and fold into a crescent. Set aside for 20 to 30 minutes. Brush with some egg wash, milk or cream and bake for about 20 minutes in 180C. Dust generously with powdered sugar. Enjoy:)

See the original recipe.



31 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :) akurat mam smaka na coś słodkiego :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta drożdżowe to moja specjalność, więc i takie rogaliki zrobię w najbliższym czasie 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. They look incredible! I wish I could reach in and grab one right now.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za rogalikami, ale za to lubię budyń - jestem ciekawa czy w takiej odsłonie przekonałabym sie do nich :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana cudowne są te rogaliki. Częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ach, to pyszne nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś piekłam takie rogaliki, ale z nutellą ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh wow, these look and sound so delicious!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  9. I always buy Crescent without sugar when come to the grocery.

    have a great day

    OdpowiedzUsuń
  10. O jej jakie smaczne musza byc

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie pewnie by nie wytrzymały tych kilku dni, mając 2 łasuchów :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Croissants are my all time favorite! I swear I can eat more than 5 of these LOL!

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Mogła bym jeść I jeść :) ❤

    OdpowiedzUsuń
  14. z chęcią wypróbuję w najbliższym czasie, choć na początek zrobię chyba z marmoladą

    OdpowiedzUsuń
  15. Aż sama bym teraz zjadła takie rogaliki *.*
    Chętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam ♥
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. No i zrobiłam się głodna, idę po coś dobrego :) Obserwuje i zapraszam w wolnej chwili do siebie

    OdpowiedzUsuń
  17. ja poproszę takie na wynos:D z 10 xd

    OdpowiedzUsuń
  18. Hey, how are you and your little family doing? These treats here look so delicious! My pregnancy cravings are going strong these days and I really would love eating loads of cake and sweets :D
    How is it going with the lactose-less life? I am so curios about how everything is going on now in your life :D
    Over here everything is really fine. I'm week 24 now and I love being pregnant every single day :D
    Have a lovely day!
    Rosa

    OdpowiedzUsuń
  19. Kiedyś robiłam takie rogaliki, jednak gdzieś się dla mnie przepis zawieruszył. Zastosuje Twój, fajnie będzie odświeżyć ich smak ;) Genialny wpis, zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękny kształt <3 Ja ostatnio po raz pierwszy spróbowałam zrobić rogaliki i zdecydowanie brak mi wprawy;)

    OdpowiedzUsuń
  21. my mom used to make yeast dishes as she was fond of yeast though not me as little girl
    but now i like to have it so thank you for the very nice recipe !

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger