lutego 25, 2019

Ciasto cytrynowo-waniliowe z białek / Vanilla Lemon Egg White Bread


Jeśli tak jak ja dużo pieczecie i często po wypiekach zostają Wam białka, koniecznie użyjcie ich do wypieku przepysznego ciasta cytrynowo-waniliowego. Ta skromnie wyglądająca babeczka jest puszysta, wilgotna i delikatna, cudownie pachnie i naprawdę nie można się od niej oderwać. Duża rolę odgrywa tu dodatek prawdziwej mielonej wanilii, ja używam wygodnej mielonej wanilii w torebkach, ale oczywiście można tez wyskrobać ziarenka z waniliowej laseczki. Warto pamiętać, że do tego typu wypieków białka można również mrozić, dodawać z czasem kolejne, a po rozmrożeniu ubijać. Przygotujecie z nich nie tylko dzisiejsze ciasto, ale również bezy, Pavlovą i białkowe muffiny z owocami. Naprawdę polecam, smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 10x20cm:

5-6 białek,
duża szczypta mielonej wanilii,
skórka i sok z cytryny,
1/2 szklanki cukru,
szklanka mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g masła

lukier: kilka łyżek soku z cytryny, kilka łyżek cukru pudru

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i miksować. Gdy cukier się rozpuści, dodać mąkę, skórkę i sok z cytryny, wanilię, proszek do pieczenia i rozpuszczone, przestudzone masło. Dokładnie wymieszać i wylać do wyłożonej papierem blaszki.Piec w 170 C około 40 minut. Połączyć cukier puder i sok z cytryny, by uzyskać gęsty lukier. Polać gotowe ciasto.

Oryginalny przepis.

ENGLISH:

5-6 egg whites,
a big pinch of vanilla,
zest and juice from 1 lemon,
1/2 cup of sugar,
1 cup of flour,
1/2 tsp of baking powder,
100 g of melted butter

for the icing: few tbsp of powdered sugar and few tbsp of lemon juice

Beat the egg whites, until stiff peeks form. Gradually add sugar and mix after each addition. Add flour, zest and juice from the lemon, vanilla, baking powder and melted, cooled butter. Mix well. Pour into the pan (10x20cm)  lined with baking paper. Bake in 170 C for about 40 minutes. Combine powdered sugar and lemon juice to create a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy:)

See the original recipe.

47 komentarzy:

  1. Oooo, potrzebowałam takiego przepisu :). Z białek też fajne są takie babeczki z makiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo, potrzebowałam takiego przepisu :). Z białek też fajne są takie babeczki z makiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Natalia this is an amazing lemon bread, I love lemon!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Looks so tender and soft...save me a piece, natalia :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Love everything with lemon :) Thanks for the recipe!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie białek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto cytrynowo-waniliowe z białek wygląda bardzo smacznie.
    Zazdroszczę Ci częstego pieczenia. Coś słodkiego jemy tylko w niedzielę. W ciągu tygodnia nie ma takiej okazji. Jeżeli upiekę ciasto, procuję i zamrażam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Great recipe.
    I'm following your blog, could you follow my blog too?

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  9. Często nie mam co zrobić z białkami. Chętnie wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne ciasto, wygląda na lekkie i puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie nie tak dawno się dowiedziałam, że z powodzeniem można mrozić białka, co mnie nieco zaskoczyło :) Ciasto wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Seems delicious! :D
    XO
    S
    https://s-fashion-avenue.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię ciasto cytrynowe 😍

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie babki są bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny pomysł na wykorzystanie pozostających białek. U mnie zawsze lądują w jajecznicy :D

    OdpowiedzUsuń
  16. It looks so delicious!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaki łatwy przepis super :)Babki są pycha! A ciasto wygląda tak bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. This looks absolutely delicious!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  19. Oh, my gosh, Natalia. I just finished dinner & now I'm hungry again :)
    Looks like a wonderful recipe. Thank you!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Que buena pinta, me apunté la receta! Que tengas feliz día!♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  21. uwielbiam takie proste ciacha bez udziwnień :) a Twoje wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
  22. Thanks a lot :D

    hmmm, looks so yummy!

    NEW BRANDING POST | MEET & GREET: #BARBA ITALIANA!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  23. I love this kind of bread, thanks for sharing ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  24. Na pewno zrobię. Uwielbiam takie ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. świetny sposób na wykorzystanie białek, które zazwyczaj wylewam do zlewu :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Lovely recipe. I will definitely become a great cook reading your recipes everyday,LOL! That looks tasty.
    The Glossychic
    Wonder Cottage

    OdpowiedzUsuń
  28. Ledwo do Ciebie zajrzałam a już dowiedziałam się czegoś nowego, mianowicie tego, że można mrozić bialka! Nigdy tego nie robiłam, poza tym ciasto, które proponujesz wygląda bardzo zachęcająco ;))

    OdpowiedzUsuń
  29. I love bread. But seldom bake now because we are cutting down on carbohydrate.

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyglada pysznie i wydaje się być całkiem proste do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Podobne ciasto robi moja mama, uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  32. vanilla...love it.
    thank you for sharing your recipe.

    OdpowiedzUsuń
  33. ja się wreszcie muszę nauczyć robić lukier na ciasto:D

    OdpowiedzUsuń
  34. Looks yummy! Thanks for following, it is a pleasure that I already followed you back.
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  35. This looks super yummy !!

    www.pink-purpledots.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  36. Musi byc przepyszne! :)


    makeupnoprofessional.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  37. Mniam, już wiem co upiekę na święta :D Świetny przepis !

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger