lutego 18, 2019

Kruche paszteciki z jajkiem i warzywami / Egg and Vegetable Hand Pies

Paszteciki to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych przekąsek. Lubimy je właściwie w każdej wersji: kruche, drożdżowe, francuskie, z różnym nadzieniem. Dziś proponuję kruche paszteciki z wegetariańskim farszem z jajkiem i warzywami. Do Wielkanocy mamy jeszcze troszkę czasu, ale być może ktoś z Was przygotuje je na świąteczny stół? Polecam, smacznego:)

Polecam też pyszne, kruche paszteciki z tuńczykiem lub grzybami:)

na kruche ciasto:

300 g krupczatki,
2 duże jajka,
150 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,

jajko, mleko lub śmietanka do posmarowania pasztecików przed pieczeniem


na farsz:


3-4 jajka ugotowane na twardo,
duża marchewka,
mały por,
duża czerwona papryka,
ćwierć dużego selera,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub koperku,
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka wędzona, granulowany czosnek, suszony tymianek

Przygotować kruche ciasto:mąkę posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło ma być w malutkich kawałeczkach). Dodać proszek, jajka i śmietanę lub jogurt. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny (lub całą noc). Nadzienie: marchewkę i seler zetrzeć na grube wiórki, por drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę. Warzywa usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, do miękkości. Dodać koncentrat i doprawić do smaku. Wymieszać drobno pokrojonymi jajkami i posiekaną natkę pietruszki lub koperkiem. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (1/2 cm). Wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każde z nich nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać jak pierogi. Ścisnąć brzegi widelcem. Każdy pierożek nakłuć 2-3 razy widelcem, posmarować jajkiem, mlekiem lub śmietanką. Piec w 200 C około 15-20 minut lub do zarumienienia.

ENGLISH:

for the pastry:

300 g of flour ( Polish krupczatka flour is the best for the recipe - it's type 500),
2 large eggs,
150 g of cold butter (diced),
2 tsp of baking powder,
2 Tbsp of sour cream or greek youghurt

an egg, milk or heavy cream to brush the hand pies before baking

for the filling:

3-4 hard boiled eggs,
1 carrot, grated,
1/4 of a big celeriac, grated,
1 small leek, finely chopped,
1 red bell pepper, diced,
3-4 tsp of tomato paste (optional),
few tbsp of finely chopped parsley or dill,
seasonings to taste: salt, pepper. smoked paprika, dry thyme, granulated garlic

Prepare the pastry: add the butter to the flour and rub in with your fingerstips, until the mixture resambles breadcrumbs. Add the eggs, sifted baking powder and the cream or youghurt. Form a dough, cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 30 minutes (or night). The filling: heat a small amount of oil in a pan, add vegetables and cook, stirring, until soft to your likening. Add the tomato paste and season to taste. Mix with finely chopped eggs and fresh herbs. Roll the chilled pastry on a floured surface (1/2 cm thick) and cut into 10 cm circles. Put a heaping tsp of the filling on the center of each circle. Fold the edges  together and press with the fork to seal. Pierce the top of each pie and brush with beaten egg, cream or milk. Bake for about 15 to 20 minutes (200C) or until golden brown. Enjoy:)


47 komentarzy:

  1. So delicious! These savoury hand pies are even better the sweet ones.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam pasztecików, ten przepis chętnie więc wypróbuję 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamo! Dawno takich nie jadłam, a uwielniam. Lubie też z szpinakiem:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wiem, co przygotuję na weekendową uroczystość :)

    OdpowiedzUsuń
  6. They look delicious! I've never made hand pies like these, they'd be loved here for sure. Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy pomysł, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie przepisy, które można dowolnie modyfikować w zależności, na co ma się ochotę i co jest w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. These sweets sound delicious and look so nice! :D
    XO
    S
    https://s-fashion-avenue.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentują się smakowicie :D Chętnie zapiszę sobie przepis :D
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale fajna metoda,muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. These look so delicious!! I wish I had one right now!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  13. Thanks a lot :D

    hmmm, looks so delicious :3

    NEW REVIEW POST | DRAMATICALLY DIFFERENT, AGAIN? YES, PLEASE!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Takich jeszcze nie jadłam, a wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Te paszteciki prezentują się bosko.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają niesamowicie ! :) Na pewno smakują wspaniale, chętnie wypróbuję :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  17. These look like our local curry puffs, which is pastry with curried filling.

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo chętnie zjem, to danie, które bardzo do mnie przemawia. :))) Jestem wręcz pewna, że będzie mi bardzo smakowało. Pozdrawiam cieplutko. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Trzeba koniecznie ... musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kruchych pierożków jeszcze nie jadłam, wyglądają obłędnie i baaaardzo kuszą :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam, aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają pysznie , muszę wypróbować :) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie jadłam jeszcze takich pasztecików, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. This looks delicious, I will try if I can make some at home. Thanks for the recipe.
    The Glossychic
    Wonder Cottage

    OdpowiedzUsuń
  25. To jest straszne ale az zrobilam sie glodna :D Wygladaja przepysznie :)


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    makeupnoprofessional.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. I love pastries so much, these ones look delicious, amazing recipe,thanks!
    The Glossychic
    Wonder Cottage

    OdpowiedzUsuń
  27. Ubolewam nad tym, że brakuje mi czasu na takie pieczenie ! Ale muszę się zmobilizować i zrobić, narobiłaś mi apetytu tym przepisem

    OdpowiedzUsuń
  28. U nas w domu strasznie lubimy takie paszteciki mniam! Zawsze gdy jestem u Ciebie na blogu muszę szybko iść po jakąś przekąskę :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. muszę przyznać, że lubię bardzo ale rzadko robię :) Twoje wyglądają apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  30. Kradnę wszystkie przepiękne pierożki.

    OdpowiedzUsuń
  31. This bread looks delicious!!

    Thank´s for your visit and comment! I'm follow your blog :)
    xoxo

    https://sosweetgirlythings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  32. Wyglądają bardzo apetycznie :). Chętnie wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger